4 MJESECA ZATVORA UVJETNO

Kazna za preveliku revnost: Ravnatelja osudili jer je istraživao učitelja na kojeg su se svi žalili

Bivši ravnatelj vukovarske Srednje strukovne škole Vladimir Matić tvrdi da je sve napravio zbog niza pritužbi na rad učitelja

Nakon niza pritužbi roditelja učenika vukovarske Srednje strukovne škole da nastavnik Željko Đ. (58) djecu povlači za uho i vrijeđa, pritom dovodeći u pitanje i njegovu stručnost, tadašnji ravnatelj škole Vladimir Matić (66) ostao je zgrožen i odlučio sve provjeriti.

image
Ravnatelj Vladimir Matić

"Nisam kriv"

No, čini se na krivi način ako je suditi prema presudi Općinskog suda u Vukovaru, koji je Matića nepravomoćno osudio na četiri mjeseca zatvora uvjetno jer je strukovnom učitelju praktične nastave ugostiteljstva na srpskom jeziku i ćirilićnom pismu zadro u privatnost nedozvoljeno upotrijebivši njegove osobne podatke.

Matić, koji je jesenas otišao u mirovinu, ne smatra se krivim. - Točno je da sam u listopadu 2016. osobno tražio podatke o tome što je Željko Đ. radio u tvrtki Krivaja Zavidovići prije nego je došao raditi u našu školu. Učinio sam to zbog čestih pritužbi roditelja i učenika na njegovu nestručnost, a ja kao ravnatelj bio sam odgovoran za rad škole. Posumnjao sam da nema potrebne kvalifikacije i s pritužbama sam upoznao Prosvjetnu inspekciju, koja je obavila nadzor i zatražila od Agencije za strukovno obrazovanje da izvrši nadzor nad nastavnikom. I nadzor je utvrdio da on ne radi stručno, pa me i to navelo da sumnju da nema odgovarajuću naobrazbu.

Ravnateljica prije mene sklopila je s njim ugovor na određeno jer je posao obavljao kao 'nestručno zastupljena osoba', pa sam ga ja, prije stalnog zaposlenja, potaknuo na polaganje majstorskog ispita s obećanjem da će biti zaposlen na neodređeno. Ispit je položio i zaposlio se, no onda se počeo žaliti na svoj status, tvrdeći da ga se tretira kao SSS, a ima VSS.

Bio je nezadovoljan stalno, pisao je podneske i pritužbe na moj rad - ispričao je Matić i dodao da je podatke o Željku Đ. tražio od bivšeg poslodavca jer mu nije bilo jasno koje je to poslove u Krivaji radio. Pozvao se potom na zakon i na savjest koji su mu, kaže, nalagali da te podatke zatraži, pa je Krivaji poslao e-mail s upitom, naznačivši da mu trebaju podaci radi ažuriranja matične evidencije, da bi na adresu škole brzo pristigla kuverta iz tvrtke naslovljena na Željka Đ.

- Administratorici sam rekao da kuvertu preda Željku, a ja sam ponovno poslao e-mail tvrtki i na njega dobio odgovor. Željko Đ. se obratio Agenciji za zaštitu osobnih podataka, a mene je zaintrigiralo je li stručan i je li imao uvjete za pristup polaganju majstorskog ispita - branio se dalje Matić, priznajući da od učitelja osobno te podatke zatražio nije.

Zaštita podataka

- Zahvaljujući položenom majstorskom ispitu u Obrtničkoj komori Vinkovci za zvanje majstor natkonobar, stekao sam uvjete za ugovor na neodređeno. Gimnaziju sam završio 1981. u Zavidovićima, a 1986. na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu stekao zvanje ekonomist ekonomike turizma. To ističem jer su se problemi pojavili kada je ravnatelj škole želio osporiti moju stručnost i zakonit rad, pa sam ga kazneno prijavio. Znatno prije 30. siječnja 2015. na poslu sam bio izložen neprimjerenom ravnateljevu ponašanju. Zbog obitelji koju jedini prehranjujem, trpio sam sve to. Puno je primjera - kaže Željko Đ.

Sud je utvrdio da svrha traženja i obrađivanja osobnih podataka iz IP-a Krivaja nije bila reguliranje radnopravnog statusa Željka Đ. jer se njegov status u tom smislu nije promijenio do danas, a nesporno je i da je sve to poduzeto bez privole učitelja. "Okrivljenik je kao odgovorna osoba u obavljanju javne ovlasti protivno zakonskim uvjetima obrađivao osobne podatke fizičke osobe. Kao ravnatelj škole znao je ili je morao znati da škola kao voditelj zbirke osobnih podataka ima obvezu zaštite osobnih podataka zaposlenika te je bio dužan postupati u skladu s istim".

Učitelj: Bilo mi je vrlo stresno kad sam dobio kuvertu

Učitelj Željko Đ. prisjetio se kako mu je administratorica škole krajem 2016. predala kuvertu bivšeg poslodavca iz Bosne.

- U njemu su bili svi moji podaci, čak i broj pod kojim su bili zavedeni u matičnoj knjizi Krivaje. Bilo mi je to vrlo stresno. Agencija za zaštitu osobnih podataka je zaključila da je škola obrađivala moje podatke protivno odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka, kao i zahtjev poslan HOK-u, koji je sadržavao moj životopis, prijavu na natječaj, ugovor o radu, diplomu, izvadak iz evidencije HZMO-a te radnu knjižicu - zaključio je učitelj Željko Đ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 07:48