‘TAJ DAN SAM ZAUZET‘

Odala ga krvava majica, sutkinji zavapio: ‘Dajte kasnije to suđenje, tko će se dizati?!‘

Uhićenjem Aleksandra Niševića otvorila se pandorina kutija: riješena dva pokušaja ubojstva žena u Splitu i likvidacija vlastita djeda

Aleksandar Nišević u sudnici

 Ronald Gorsic/Cropix

"Čemu slikanje? Objasnite mi! Ah da, javna sam osoba" – uzrujano s dozom ironije rekao je po ulasku u sudnicu Općinskog kaznenog suda u Zagrebu Aleksandar Nišević (30), Glinjanin s prebivalištem u Šibeniku, koji najbolje godine svog života provodi po ćelijama hrvatskih kaznionica. Dok služi zatvorsku kaznu, posjetitelj je i hrvatskih sudova. Jer s njegovim uhićenjem kao da se otvorila Pandorina kutija.

Naime, dok služi 11 i pol godina zatvora zbog pokušaja ubojstva dvije žene 2021. u Splitu te ujedno očekuje početak suđenja za teško ubojstvo vlastita djeda Miloša Niševića (89) iz 2019., na zagrebački sud doveden je zbog grijeha počinjenog na zagrebačkoj Trešnjevci. Jer kao nijemi svjedok iza njegova noćnog pohoda sa 14. na 15. prosinca 2020. ostala je bijela zakrvavljena majica s njegovim DNA.

Niševića se tereti za tešku krađu odnosno da je alatom razbio staklo na vanjskih vratima kafića Life u Tratinskoj i potom izbio stakla na vratima između terase i unutrašnjosti lokala iz kojeg je uzeo 500 kuna pologa i više alkoholnih pića ukupne vrijednosti 143 eura. On se ne smatra krivim, a prilikom davanja generalija o sebi rekao je da je po zanimanju pomoćni kuhar i konobar, da je bez djece i bez imovine, ali da neko nasljedstvo očekuje.

Polemizirao sa sutkinjom

A dok je raspravna sutkinja zakazivala idući datum ročišta za početak godine, Nišević vezan lisicama i okružen dvojicom pravosudnih policajaca je dobacio: ‘Zauzet sam taj dan‘. Sutkinju je potom zanimalo što to toliko bitno i neodgodivo ima u planu, pa joj je Nišević odgovorio da ima suđenje u Sisku, par dana ranije.

- Onda u redu, neka bude ipak taj datum, ali stavite to suđenje malo kasnije. Tko će se dizat tako rano ujutro i biti na sudu u 9 sati?! - zavapio je Nišević na kraju prošlotjednog suđenja.

Kako smo već pisali, slučaj nestanka 89-godišnjeg umirovljenika Milana Niševića iz Roviške raspetljao se zahvaljujući Niševićevu poznaniku S.S. koji je svoja saznanja o nestalom čovjeku odlučio podijeliti s policijom i to nakon što je medije preplavila vijest da je Aleksandar Nišević pokušao ubiti dvije žene u Splitu.

- Tog dana mu se djed baš nije obradovao i ja sam izašao jer nisam više htio slušati svađu. Stajao sam uz samu kuću i čuo buku te uzvik: ‘Joj nemoj!‘. Potom se začuo tresak kao da netko pada na pod. Ušao sam u kuću i vidio djeda Miloša na podu, a Aco je držao u rukama veliku, široku metalnu posudu. Bio sam van sebe pa sam izašao i hodao u panici. Rekao mi je da idemo u Zagreb, a da će se on vratiti riješiti se tijela. Nakon toga sam otišao za London i tamo ostao godinu dana, a kad sam vidio vijesti iz Splita i da Acu sumnjiče za napad na dvije žene, odlučio sam reći što znam te sam policiji pokazao put kojim smo došli do Roviške – otkrio je ključni svjedok zločina S.S. na ispitivanju u tužiteljstvu.

Djeda ubio i zakopao u šumi

Pa je krajem prosinca 2021. u šumi u blizini Miloševe kuće pronađena lubanja bez donje čeljusti, nekoliko kostiju, ostaci odjeće i crna čarapa u kojoj je bilo korodirano streljivo i zalijepljeni džepni nožić. Ujedno su pronašli i maslinastu jaknu s kapuljačom, smeđu vestu, par zelenih gumenih čizama, dio crnih hlača te crnu okopojasnu torbicu, a DNK analiza je pokazala da su to ostaci nesretnog umirovljenika kojeg je unuk, prema optužnici, između 16. i 28. prosinca 2019. u njegovoj kući odlučio ubiti. Bio je revoltiran djedovim prigovaranjem pa ga je udario po glavi većom metalnom posudom i slomio mu lubanju. Da umirovljenika ne viđaju danima, policiju su obavijestili zabrinuti susjedi 28. prosinca te godine. a zanimljivo je da tom prigodom, policija u njegovoj kući nije pronašla tragove krvi. Nego su našli crni ruksak s potvrdom zatvora u Zagrebu na unukovo ime kao i pisma koja mu je iz zatvora unuk slao govoreći mu da ga voli, da ga moli uplatu novca i da mu dođe u posjetu.

Za ubojstvo djeda se, inače, Nišević također ne smatra krivim te je ustvrdio da mu je na Badnjak te godine bio u posjeti ali da ga nije našao.

image

Snimka s videonadzora; ubijeni djed Miloš Nišević

Nestali.hr/

Za psihijatrijske vještake koji su se bavili njime kratko, posrnuli 30-godišnjak ima disocijalni poremećaj ličnosti, nastoji se prikazati u poželjnom svijetlu, narcisoidan je s nižim pragom tolerancije i latentno agresivan.

Već služi 11 i pol godina

A ono zbog čega trenutno već služi zatvorsku kaznu su događaji od 17. srpnja 2021. u Splitu. Prvo je nešto iza sedam sati na terasi kafića ‘Firule‘ ženu pitao čašu vode, a kada se ona okrenula, svom snagom ju je udario staklenom bocom po glavi. Nakon što ju je ošamutio prvim udarcem, uhvatio ju je za kosu i nastavio udarati glavom po stepenicama i zidu, a zatim šakama po glavi i tijelu. Teško ju je ozlijedio, a on je pobjegao jer je naišla druga prolaznica.

image

Aleksandar Nišević u sudnici

Ronald Gorsic/Cropix

Nešto kasnije, u 8,50 sati okomio se i na jednu ženu u Šimićevoj ulici. Po glavi ju je udario kamenom koji je držao u šaci da bi je potom nastavio udarati glavom o tlo, odnosno o staklo ulaznih vrata zgrade da je isto puknulo. Susjeda je to vidjela i počela vikati pa se na kraju za odbjeglim napadačem policija digla na noge. A javnost je u tom slučaju imala prilike vidjeti snimke nadzornih kamera koje su zabilježile njegovo ludilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:19