NEUHVATLJIV, NEPOPRAVLJIV

PRITVORENIK KOJI JE JUČER POBJEGAO U ZAGREBU LANI JE NAPRAVIO SHOW NA LUČKOM Krijumčar ljudi bježao je policiji i zabijao im se u vozila

 
 PUZ

Kako je potvrđeno Jutarnjem listu, Ivan Đorđević, državljanin Srbije koji je jučer pobjegao pravosudnim policajcima iz KBC Sestara Milosrdnica, gdje mu je ukazivana liječnička pomoć, isti je onaj koji je lani u lipnju pokušao izvesti spektakularan bijeg i pritom oštetio više vozila kod naplatnih kućica Lučko.

Sve se odvilo početkom lipnja. Nekoliko minuta prije ponoći policijski službenici koji pojačano rade na suzbijanju krijumčarenja ljudi, pratili su na autocesti kombi vozilo marke Citroen Jumper zagrebačkih registracijskih oznaka za koje su sumnjali da se koristi za počinjenje kaznenog djela, odnosno krijumčarenje ljudi.

Savladan i vezan

Premda su mu zvučnim i svjetlosnim znakovima davali do znanja da se zaustavi, vozač se oglušio na upozorenja, naglo povećao brzinu i nastavio bježati autocestom u smjeru Zagreba.

Pritom je u nekoliko navrata pokušao izgurati policijsko vozilo s kolnika.

Policija je krenula u potjeru, no vozač nije odustajao već je jurio u smjeru Zagreba. Kako bi ga zaustavili prije ulaska u grad, na naplatnim kućicama Lučko postavili su policijske blokade vozilima.

No, dvadeset minuta od početka potjere, dolaskom do Lučkog vozač Jumpera nije se niti tada zaustavio, već je prvo kombijem probio rampu, te se u punoj brzini zabio u dva policijska vozila što ga je u konačnici onemogućilo u nastavku vožnje, odnosno bježanju.

PUZ

- Uz uporabu tjelesne snage i sredstava za vezivanje, vozač je uhićen te je utvrđeno da se radi o 31-godišnjem državljaninu Srbije. Pregledom tovarnog prostora Jumpera policijski službenici pronašli su 33 osobe, najvjerojatnije nezakonite migrante, koji nisu ozlijeđeni. Dovedeni su u službene prostorije na kriminalističko istraživanje kako bi se utvrdio njihov identitet i status njihovog boravka u Republici Hrvatskoj - objavio je MUP.

Vozaču je pružena liječnička pomoć u KBC Zagreb gdje je utvrđeno da je tijekom probijanja blokade teško ozlijeđen.

Policija sada ponovno traga za njime nakon što je pobjegao iz bolnice.

Pritvorenik Đorđević dovezen je na hitni bolnički prijem u KB Sestre milosrdnice nakon što je u pritvoru obavijestio nadležne da je 'nešto progurao' i da mu nije dobro. No, liječnici su utvrdili da pritvorenik nije životno ugrožen pa mu je dan laksativ (sredstvo za čišćenje crijeva) a liječnici su i dalje pratili njegovo zdravstveno stanje.

Zbog laksativa u nekoliko je navrata morao na WC do kuda su ga pratili pravosudni policajci i skidali mu lisice. U jednom trenutku očito je iskoristio priliku i uspio umaknuti svojim čuvarima.

Pokrenut stegovni postupak protiv dvojice policajaca

U Ministarstvu pravosuđa danas su dali službeno očitovanje o slučaju bijega istražnog zatvorenika I. Đ. iz KBC Sestara Milosrdnica, kamo je dovezen u pratnji dvojice pravosudnih policajaca nakon što je ustvrdio da je nešto progutao.

Pravosudni policajci su ga nakon nekoliko minuta krenuli provjeriti.

- Bio je u pratnji, kako i nalažu mjere osiguranja, no došlo je do bijega koji se dogodio zbog propusta. Pokrenuli smo stegovni postupak zbog teške povrede dužnosti protiv policajaca, jer nisu primijenili sve potrebne mjere, nije bio pod nadzorom i nije bio pod mjerom vezanja tijekom korištenja wc-a - izjavila je Jana Špero, ravnateljica Uprave za zatvorski sustav.

Otkrila je i da je istražni zatvorenik, koji se žalio na bolove u abdomenu, u jednom trenutku otišao u zahod. Pravosudni policajci su ga nakon nekoliko minuta krenuli provjeriti.

- Tada su primijetili da se vrata teže otvaraju, a kad su ih otvorili vidjeli su da je prozor u susjednoj prostoriji otvoren. Dakle, radi se o drugoj prostoriji koja je od zahoda odijeljena visokim zidom za koji su pravosudni policajci procijenili da je nemoguće da ga zatvorenik u njegovom stanju preskoči - rečeno je u Ministarstvu.

Za bjeguncem I. Đ. (31), državljaninom Srbije koji je nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora zbog krijumčarenja ljudi, odmah je raspisana tjeralica. Vjeruje se da nije opasan.

'Vrlo je znakovit brz završetak istrage'

O bijegu zatvorenika i suspenziji dvojice pravosudnih policajaca razgovarali smo i s Arminom Tatarevićem, predsjednikom Sindikata pravosudne policije.

- Vrlo je znakovito da je istraga tako brzo završena i utvrđena odgovornost pravosudnih policajaca. Uz 'ogradu' da mi nisu poznate sve okolnosti, postavlja se pitanje jesu li pravosudni policajci znali o kakvom je zatvoreniku riječ, tko je donio sigurnosnu procjenu. Kad je riječ o primjeni sredstava za vezivanje, treba znati da se osuđeniku mora osigurati privatnost. Zašto mu nisu stavljeni lanci na noge - pita čelnik Sindikata i najavljuje da će Sindikat sa svoje strane učiniti sve da dvojica mladih pravosudnih policajaca ne dobiju otkaz. (D. Miljuš)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:47