PODBEVŠEK SE NAGODIO

SIN BIVŠEG ŠEFA POA-e PRIZNAO DILANJE TRAVE PA DOBIO RAD ZA OPĆE DOBRO Njegova opravdanja istražiteljima nakon što je 'pao' bila su nevjerojatna

Josip Podbevšek pao je lani sa 750 grama trave za koju je tvrdio da je za osobnu upotrebu
Joško Podbevšek
 CROPIX

Iako je u početku tvrdio da je 750 grama marihuane bilo za njegovu osobnu upotrebu, Josip Podbevšek (23), sin bivšeg šefa Protuobavještajne agencije Joška Podbevšeka na koncu je priznao da je prodavao drogu kako bi poboljšao svoju financijsku situaciju i nagodio se s tužiteljstvom.

Prema nagodbi sa zagrebačkim tužiteljima pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu Josip Podbevšek osuđen je na 11 mjeseci zatvora koji su mu zamijenjeni sa 660 sati rada za opće dobro. Da se sudskim putem dokazivao njegov stupanj krivnje, mogao je dobiti između jedne i 12 godina zatvora.

Kupovina na rate

23-godišnji Josip Podbevšek je prije nešto više od godinu dana na zagrebačkom Vrbiku “pao” s ruksakom u kojem je nosio 750,3 grama marihuane zamotane u prozirnoj foliji, a osim trave u torbi je imao i digitalnu vagu kao i zatvorenu bijelu kuvertu s 2300 kuna na kojoj je pisalo ime i prezime jednog poznanika kao i naziv uglednog zagrebačkog lanca restorana.

Podbevšek se pravdao kako je drogu koristio za osobnu upotrebu te da ju je kupio netom prije od nepoznate osobe za 7000 kuna uz napomenu da je plaćanje razvučeno na sedam rata. Ne bi li dokazao da je trava za osobne potrebe, ispričao je da puši dnevno između pet i deset jointa te da u svaki joint stavi gram trave pa da bi mu oduzetih 750 grama marihuane potrajalo za pola godine konzumacije.

Nosio i vagu

Podbevšek se tužiteljima opravdavao da je sa sobom nosio vagu na kojoj je bilo tragova konoplje kako ga diler od kojeg je kupovao drogu ne bi prevario.

Za novac koji je kod njega pronađen rekao je da mu je ostao od plaćanja kazne jer je nekoliko dana prije toga bio prekršajno sankcioniran zbog posjedovanja desetak grama marihuane.

Za tužiteljstvo ta njegova priča, međutim, otpočetka nije držala vodu jer je Podbevšek za sebe, među ostalim, istražiteljima rekao da je nezaposlen te da mu majka mjesečno daje 1000 kuna džeparca.

Pa su stoga zaključili, a što je navedeno u optužnici, da je Podbevšek “s ciljem preprodaje droge na ilegalnom narko tržištu, u ruksaku imao vrećicu sa 750,30 grama marihuane te da sve nesporno ukazuje da je okrivljenik postupao s izravnom namjerom i s ciljem ostvarivanja protupravne imovinske koristi”.

Inače, otac 23-godišnjeg osuđenog dilera koji će trebati odraditi 660 sati rada za opće dobro u jednoj od institucija koje će mu biti dodijeljene je Joško Podbevšek koji je devet mjeseci tijekom 2004. godine bio ravnatelj Protuobavještajne agencije nakon čega je smijenjen zbog afere s nezakonitim ispitivanjem novinarke Helene Puljiz.

I sin generala Kruljca nagodio se s tužiteljstvom da izbjegne robiju

Gledajući sudsku praksu, nije neobično da se za posjedovanje droge dobije rad za opće dobro, pa se tako David Kruljac (29), sin umirovljenog generala Mladena Kruljca, u rujnu 2018. nagodio s tužiteljstvom na godinu dana rada za opće dobro.

On je u hladnjaku u očevu stanu u zagrebačkim Gajnicama čuvao 3,98 kilograma marihuane te 27 grama kokaina, a osim 730 sati rada za opće dobro, sud mu je izrekao i novčanu kaznu od 200.000 kuna.

Budući da je osim droge u hladnjaku, spavaćoj sobi i na polici kuhinjskog elementa policija pronašla i 118.000 eura te 10.500 kuna za koje su pretpostavili da potječu od preprodaje opijata, umirovljeni general stao je u obranu sina tvrdeći da novac pripada njegovom prijatelju i da mu ga je čuvao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:58