BIZARNI SLUČAJ

Tito Gubić na sudu zbog ukradenih haljina: Ostala je bez ženskog imena, ali uvažen joj je ženski spol

Tužiteljstvo za 56-godišnju Gubić, koja se već dulje nalazi iza rešetaka zbog šarolikog spektra grijeha, traži 14 mjeseci zatvora
Suđenje Titi Gubiću (Ivani Zdravki Josipi Radoš)
 Ranko Suvar/Cropix

Prije pet godina počelo je suđenje Titi Gubiću, starom policijskom znancu, zbog krađe raskošnih haljina, kompleta i vjenčanica iz jednog zagrebačkog salona. No postupak je i dalje na početku jer se izmijenilo nekoliko raspravnih sudaca.

Ujedno je u međuvremenu Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu dobilo zadatak da uskladi generalije o optuženom u optužnici, s obzirom na to da je u tom slučaju optužnica bila potvrđena protiv Ivane Zdravke Josipe Radoš, majke petero djece. Gubić je svojedobno uspio temeljem zahtjeva i potvrde o nekažnjavanju od Ureda za opću upravu ishoditi promjenu imena. Tom je prilikom odabrao tri ženska imena i time, umjesto oca petero djece, postao njihova majka na papiru.

No, kako se otkrilo da potvrda o nekažnjavanju nije vjerodostojna jer osuđivana osoba ili ona protiv koje je u tijeku neki kazneni postupak ne može promijeniti ime, uslijedilo je poništenje upravnog poništenja imena i prezimena. Ali, jednim od posljednjih rješenja ipak mu je dopuštena na papiru promjena spola u žensko, pa su se u skladu s tim i generalije o optužnici o njemu morale promijeniti.

Psihijatar vještak Branka Vidrih je prije početka rasprave vještačila Gubić i utvrdila da je raspravno sposobna. Na upite gdje se nalazi, tko su ljudi oko nje, koji je datum i zbog čega se nalazi u sudnici, optužena Gubić dala je točne odgovore.

- Iz kratkog razgovora može se reći da se optužena u psihičkom statusu može opisati pri svijesti te uredno orijentirana u vremenu i prostoru. Misaoni tijek je opširan i okolišav i iznosi tematiku koja nije predmet sudskog spora, već njezinih frustracija oko definiranja rodnog identiteta. Ne pokazuje znakove psihotičnosti ili evidentne depresivnosti. Intelektualno se doima u razini prosijeka - zaključila je vještakinja.

Odgovarajući pak na pitanje raspravne sutkinje zna li razlog prisutnosti u sudnici, Gubić je rekla: - Da, znam. Zbog lažnog kaznenog djela krađe. I molim da se moje ime ne spominje u javnosti. Moja djeca, unučad, cijela obitelj, a i susjedi trpe. Djeca su napustila Hrvatsku zbog svega. Predmet su izrugivanja svi. Neki su čak zatražili i pomoć kod psihijatra da bi se na kraju iselili iz zemlje.

Odvjetnik Gubićeve je na početku postupka zatražio isključenje javnosti, ali sud je to odbio.

Sutkinju je dalje zanimalo je li primila optužnicu u kolovozu 2021., na što je Gubić rekla da nije ništa dobila niti potpisala u Zatvoru Karlovac, gdje se nalazi već neko vrijeme, pa joj je potom ukazano da je poštu ipak potpisala jer je na sud stigla povratnica.

- Ne smatram se krivom! I nisam suglasna s imovinsko-pravnim zahtjevom - očitovala se o krivnji dalje Gubić.

Na idućoj raspravi bit će pregledan DVD s višesatnom snimkom iz salona vjenčanica iz kojeg je, prema optužnici, ukrala haljine.

Optužnica tereti recidivisticu da je od 16. do 20. siječnja 2016. godine u salonu vjenčanica Renata u zagrebačkoj Ilici isprobavala haljine i u jednom trenutku iskoristila nesmotrenost vlasnice butika te 13 odjevnih predmeta, vrijednih 13.680 kuna, utrpala u svoje torbe i pobjegla.

Kad je vlasnica salona vidjela ispražnjene vješalice, bila je šokirana, a pregledom nadzornih kamera uvidjela je i tko je navodni glavni krivac. Tužiteljstvo za 56-godišnju Gubić, koja se u kontinuitetu već dulje vrijeme nalazi iza zatvorskih rešetaka zbog šarolikog spektra grijeha, traži 14 mjeseci zatvora.

Vlasnica salona Renata B. ostala je bez riječi nakon svega, pogotovo kad je uvidjela da nije usamljeni slučaj.

- Ni u jednom trenutku nisam posumnjala da je ispred mene muškarac. Bio je bahat i govorio u ženskom rodu te rekao da se zove Ivana. Rekla je da se udaje, da je zaljubljena i da će sutradan doći vremešni mladoženja Alojzije kako bi joj pomogao u odabiru između dvije vjenčanice. Isprobavala ih je, a sutradan je došla s nekom bakom koja je tri sata čekala u salonu dok je ova isprobavala haljine - ispričala je svojedobno, između ostalog, vlasnica salona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:27