ZAVRŠILI IZA REŠETAKA

Uhićenim policajcima određen jednomjesečni zatvor, USKOK detaljno opisao za što ih sve sumnjiči

Slučaj navodnog zataškavanja prekomjerne upotrebe sile proširio se i na druge visoko rangirane službenike sisačke policije

Privođenje sisačkih policajaca 

 Ranko Suvar/CROPIX

Sudac istrage usvojio je u četvrtak prijedlog USKOK-a i odredio jednomjesečni istražni zatvor svoj petorici uhićenih policajaca zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, uključujući i trojicu sad suspendiranih voditelja.

image

Privođenje sisačkih policajaca

Ranko Suvar/CROPIX

Protiv svih petero okrivljenika u slučaju navodnog zataškavanja prekomjerne upotrebe sile u sisačkoj policiji, a radi se o dvojici policajaca iz odjela za droge, Igoru K. i Igoru P., te trojici policijskih rukovoditelja u PU sisačko-moslavačkoj - Nikici Batinoviću, zamjeniku načelnika PU sisačko-moslavačke, Igoru Pasanecu, načelniku sektora krim policije te uprave te Marijanu Brnadi, šefu za javni red i sigurnost u pravi, USKOK je predložio određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Podsjetimo, u utorak i srijedu u akciji USKOK-a uhićeno je petero policajaca. Slučaj prekomjerne upotrebe sile, odnosno pucanja na automobil navodnih dilera u Mošćenici početkom mjeseca, odnosno zbog optužbi da su lažirali izvještaj o događaju, proširio se i na druge visoko rangirane službenike sisačke policije.

image

Privođenje sisačkih policajaca

Ranko Suvar/CROPIX

Prema neslužbenim informacijama, Pasanca i Brnadu sumnjiči se da su krivotvorili izvješća, odnosno svjesno krivo ocijenili postupanje dvojice kriminalista koji su pucali u navodne dilere, a kako bi ih zaštitili.

image

Privođenje sisačkih policajaca

Ranko Suvar/Cropix
image

Privođenje sisačkih policajaca

Ranko Suvar/Cropix
image

Privođenje sisačkih policajaca

Ranko Suvar/Cropix

Pokrenuta istraga protiv petorice policajaca zbog lažiranja službenih izvješća

USKOK je o svemu objavio i službeno priopćenje, koje u nastavku prenosimo u cijelosti.

"USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv petorice hrvatskih državljana (1979., 1989., 1971., 1971., 1972.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti.

Osnovano se sumnja da su I. i II. okr., 9. studenoga 2023. u Sisku, kao policijski službenici Službe kriminalističke policije PU sisačko-moslavačke, nakon što su prethodnog dana protivno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima uporabili vatreno oružje prema nepoznatoj muškoj osobi koja je upravljala osobnim automobilom, uporabu vatrenog oružja prikazali kao ovlaštenu s ciljem da od sebe otklone odgovornost za neovlaštenu uporabu vatrenog oružja. Navedeno su napravili na način da su, sukladno dogovoru, izradili i podnijeli službeno izvješće o postupanju u kojem su neistinito naveli da ih je, prilikom službenog postupanja prema dvije nepoznate osobe, jedna nepoznata muška osoba pokušala pregaziti vozilom i usmrtiti, a što su uspjeli izbjeći. Nadalje su neistinito naveli da su zbog toga iz službenog oružja ispalili tri hica upozorenja, a potom još šest hitaca u smjeru vozila.

Osim toga su istoga dana u službenim prostorijama PU sisačko-moslavačke, iako su znali da to ne odgovara istini te unatoč upozorenju na posljedice podnošenja lažne kaznene prijave, podnijeli kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja zbog kaznenog djela teškog ubojstva u pokušaju.

Također se osnovano sumnja da su III. okr. kao voditelj Službe kriminalističke policije, IV. okr. kao voditelj Službe za javni red i sigurnost i V. okr kao zamjenik načelnika u PU sisačko-moslavačkoj, nakon što su provodeći kriminalističko istraživanje kaznenog djela pokušaja teškog ubojstva na štetu I i II. okr. vidjeli videosnimku događaja iz čijeg su sadržaja utvrdili da ne postoji osnovana sumnja da je na njihovu štetu počinjeno teško ubojstvo u pokušaju te da su podnijeli neistinito izvješće o postupanju kao i neistinite kaznene prijave odnosno da su neovlašteno uporabili vatreno oružje, poduzeli radnje u cilju da I. i II okr. zaštite od disciplinskog i kaznenog progona. Tako je III. okr. 20. studenoga 2023. podnio izvješće u kojem je naveo da su I. i II. okr. zakonito i opravdano uporabili vatreno oružje prema NN počinitelju kaznenog djela teškog ubojstva u pokušaju. Istoga dana je IV. okr. navedeno izvješće dostavio načelniku PU sisačko-moslavačke, nakon čega je V. okr. potpisao odluku u kojoj je uporabu vatrenog oružja ocijenio zakonitom i opravdanom.

Osim toga, III. okr. nije osigurao izuzimanje snimke videonadzora kao dokaza, iako je znao da njezin sadržaj isključuje postojanje osnovane sumnja da je na štetu I. i II. okr. počinjeno kazneno djelo teškog ubojstva u pokušaju te da su navedenu snimku policijski službenici dužni izuzeti u cilju utvrđivanja pravog i potpunog činjeničnog stanja u konkretnom slučaju. Smatrajući da se sadržaj snimke automatski uklanja po proteku oko 150 sati od njenog nastanka, III. okr. je tek 15. studenoga 2023. Županijskom državnom odvjetništvu u Sisku podnio kaznenu prijavu PU sisačko-moslavačke s datumom od 14. studenoga 2023. koju je prethodno potpisao, ne spominjući u njoj postojanje snimke videonadzora navedenog događaja.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. veljača 2024 21:29