HOROR NA A3

Vatrene kugle letjele u zrak 20 metara: ‘U šoku sam, još ne vjerujem da više nema našeg Ljube...‘

Iskusan je naš Ljubo šofer. Već 40 godina je vozač - rekao je čelnik crnogorske autoprijevozničke tvrtke
Prometna nesreća i požar kod Ježeva

Cijelu noć trajao je policijski očevid na mjestu užasa na A3 nadomak naplatnih kućica Rugvica i odmorišta Ježevo, gdje su jučer kasno popodne u lančanom sudaru pet vozila poginula dvojica vozača kamiona.

Zagrebačka policija u međuvremenu je složila mozaik tragedije i rekonstruirala nesreću u kojoj su sudjelovala tri teretna vozila i dva automobila, prilikom čega je izbio požar i nastala višemilijunska šteta, a poslodavac poginulog crnogorskog 63-godišnjeg vozača za Jutarnji list jedva je smogao snage išta reći.

Nevjerica

- U šoku sam otkad sam primio vijest o nesreći čije razmjere ne možete pojmiti dok to ne spojite sa slikom. Pogledali smo fotografije i videosnimke koje su prolaznici nakon nesreće snimali i hrvatski mediji objavili. Užasnuti smo. Telefon mi ne prestaje zvoniti. Na putu smo taman za Zagreb, idemo na policiju da doznamo što se dogodilo i što dalje. Iskreno? Dokle god se i sam ne uvjerim da našeg Ljube više nema, ne vjerujem da je on stradao - kaže za Jutarnji čelnik crnogorske autoprijevozničke tvrtke čiji je kamion sudjelovao u jučerašnjoj nesreći.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Riječi jedva pronalazi, no kad smo ga upitali o samom poginulom vozaču i je li možda bio umoran od putovanja, s neopisivom tugom izustio je samo riječi hvale o djelatniku. Pritom, uz veliki oprez govori jer, kako ponavlja, još uvijek ne može vjerovati da je on izgorio u plamtećem kamionu.

- Iskusan je naš Ljubo šofer. Već 40 godina je vozač i ima iza sebe prođenih kilometara i kilometara. Ne znam je li ga savladao umor ili čija je krivnja pa se slučajno zaletio u kamion ispred sebe koji je gorio ili što je već bilo. Nije dugo bio na cesti, to jedino znam jer je bio krenuo iz Graza s robom - zaključio je crnogorski poduzetnik jedva susprežući suze.

Prema policijskom izvješću, kamion turskih oznaka s prikolicom bio je zaustavljen na traci na nuždu zbog puknuća gume. Ispred njega se zaustavio s teretnjakom njegov sunarodnjak kako bi mu pomogao. No tad je naišao crnogorski vozač s tegljačem koji se prestrojavao u desno i završio na zaustavnom traku gdje je udario u stražnji dio turskog kamiona. Od siline naleta, buknuo je požar na oba teretnjaka iz kojih se rasuo teret. Jedna od rola bala papira je pala na dio auta BiH tablica, a buktinja koja je već gutala kamione, zahvatila je auto. Na rasute materijale naletjelo je još jedno vozilo koje se isto zapalilo.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Intervencija nadomak odmorišta Ježevo jedna je od zahtjevnijih koju su odradili vatrogasci iz JVP-a Ivanić Grad s kolegama iz DVD-a Dugo Selo. Nešto više od 12 sati bili su na mjestu užasa omogućujući policiji da odradi očevid i utvrdi okolnosti tragedije čije su jezive snimke vrlo brzo preplavile medijsko nebo.

U svega 15-ak minuta od dojave, unatoč nepreglednoj gužvi koja se stvorila na toj dionici, stigli su na mjesto nesreće i uhvatili se u koštac s vatrom. No, pred sobom su imali bačve s kemikalijama koje su svako malo detonirale pa je gašenje bilo otežano i rizično.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

- Kad smo dobili dojavu, brzo smo izašli na autoput kod Ivanić Grada. I dok smo se tih 20 kilometara vozili prema mjestu dojave, jer smo morali produžiti do izlaza za Dugo Selo te se polukružno okrenuti i vratiti do mjesta nesreće, vidjeli smo visoki crni stup dima pa smo odmah pozvali pojačanje. Nije bilo mjesta za paniku jer se vatra širila i tražila se brza reakcija. Nismo odmah znali od dima koliko je uopće vozila sudareno i imali li koga unutra. Dio bačvi u srednjem vozilu je neprekidno detonirao te smo većinu u kamionu uspjeli ohladiti pa su ostale samo napuhane, ali čitave, dok ih se dosta rasulo. Kad je počelo isparavati, smrdjelo je na lak za nokte, na lakove. Kad bačva eksplodira, stvarala se vatrena kugla koja ode 20 metara u zrak te se rasprši i pošprica nas. Srećom, vatrogasna nas odijela štite - priča za Jutarnji list Jasminko, zamjenik zapovjednika JVP-a Ivanić Grad, koji iza sebe ima 18 godina vatrogastva.

Mrtva tijela

Kad su ugasili požar, koliko god su brže mogli, kroz dim su se probili do kamiona, ali u dvije kabine vozačima zarobljenima u vatri nije bilo spasa.

Na mjestu lančanog sudara vatrogasci su s ostalim nadležnim ekipama bili cijelu noć, sve do 5.30 sati jer su policiji osvjetljavali mjesto te dogašavali i čistili. Bilo je tu puno posla ali i, kako kažu, neopisive količine tuge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2022 11:52