PRAVOMOĆNA PRESUDA

Vozaču (53) s 22 kaznena boda država trajno oduzela Mercedes: ‘Vozio se po Zaprešiću bez dozvole‘

Postojala je opasnost da će vozilo ponovno biti uporabljeno za kršenje propisa

Ilustrativna fotografija

 Roger Bamber/Alamy/Profimedia/Roger Bamber/alamy/profimedia

Presudom Općinskoga suda u Novome Zagrebu, 53-godišnjem vozaču koji je prikupio čak 22 kaznena boda, država je trajno oduzela Mercedes kojega je 8. veljače prošle godine vozio po Zaprešiću premda mu je vozačka dozvola bila oduzeta. Sud mu je na prijedlog policije najprije privremeno oduzeo vozilo da bi mu zatim, nakon što je presuda postala pravomoćna, Mercedes bio oduzet trajno. O slučaju je zagrebačka policija izvijestila na svojim internetskim stranicama. Inače, kako je to na konferenciji Jutarnjeg lista naglasio i ministar Davor Božinović, recidivistima koji su dva ili više puta kažnjavani, policija je od 1.8. 2019. oduzela više od 600 vozila, od čega su 72 temeljem sudske presude trajno oduzeta.

"U srijedu, 8. veljače 2022. godine oko 12.25 sati u Zaprešiću na Trgu mladosti 53-godišnjak je upravljao osobnim automobilom marke "Mercedes" zagrebačkih registarskih oznaka. Dolaskom do kućnog broja 9, tijekom nadzora prometa, zaustavili su ga policijski službenici. Kontrolom vozila i vozača utvrđeno je da je upravljao vozilom za vrijeme dok mu je vozačka dozvola ukinuta i oduzeta zbog prikupljena 22 negativna prekršajna boda.

Sukladno članku 229. stavku 8. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a temeljem članka 76. a Prekršajnog zakona, vozaču je privremeno oduzeto vozilo kojim je upravljao te je nadležnom sudu predloženo trajno oduzimanje navedenog vozila jer je uporabljen za počinjenje prekršaja, a postojala je opasnost da će ponovno biti uporabljeno za kršenje propisa.

Devet dana kasnije na Općinskom sudu u Novom Zagrebu vozač je proglašen krivim zbog počinjenih prekršaja te mu je izrečena kazna zatvora od 15 dana, koju je vozač i izdržao. Presudom mu je također trajno i bez naknade oduzet osobni automobil marke Mercedes.

U subotu, 29. ožujka, Visoki prekršajni sud u Zagrebu potvrdio je presudu Općinskog suda u Novom Zagrebu, a njenom pravomoćnošću trajno i bez naknade automobil je oduzet u korist Republike Hrvatske", navela je zagrebačka policija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 16:56