MAFIJA MU NAPALA OBITELJ

Završio je fakultet, bio je i sportaš, ali onda se njegov život okrenuo u potpuno drugom smjeru

Tko je čovjek pred čijim stanom je u noći s nedjelje na ponedjeljak postavljen eksploziv?
Tomislav Sučić (lijevo), šteta nastala nakon eksplozije
 Boris Kovačev, Srđan Vrančić/Cropix

Noć s nedjelje na ponedjeljak stanovnici Laništa neće tako lako zaboraviti. Na trećem katu zgrade kućnog broja 26 pred stanom i na ulazna vrata iza kojih je spavala žena s dvojicom sinčića, inače partnerica USKOK-ova optuženika Tomislava Sučića iz akcije "Tebra", pod okriljem noći na ponedjeljak netko postavio dinamit. Srećom, nitko nije stradao, samo je žena lakše ozlijeđena.

A tko je čovjek pred čijim stanom je postavljen eksploziv?

Tomislav Sučić (37) uhićen je u srpnju 2019. godine u velikoj akciji policije i USKOK-a kodnoga imena Tebra s puno "poznatijim" Tomislavom Sabljom i Đorđom Vuletićem, a zbog optužbi da je zajedno sa Sabljom od 2016. do 2019. organizirao krijumčarenje oko 15,7 tona marihuane u Hrvatske iz Albanije te 1,3 kilograma kokaina. Na tome su, tvrdi USKOK, njih dvojica te ostalih 18 osumnjičenika zaradili oko 85 milijuna kuna.

Osim zbog krijumčarenja droge, USKOK je Sablju i ostale osumnjičio i zbog podmetanja požara pod nekoliko automobila te pripremanja napada na direktora Dinama Igora Kodžomana. Sučića se pak tereti da je organizirao paljenje automobila pravosudnoga policajca, a motiv mu je navodno bio da taj policajac Sučićevoj obitelji nije dozvolio da ga posjete kada je prije bio u zatvoru. Uhićenja širom Hrvatske u sklopu Tebre Sučića su zatekla upravo na Laništu gdje su on i njegova obitelj posjedovali nekoliko nekretnina, a za koje USKOK sumnja da su stečene trgovanjem drogom.

image
Tomislav Sučić, osumnjičeni u USKOK-ovoj akciji
Boris Kovacev/Cropix

Zbog toga, USKOK je protiv Sablje i Sučića sudu predložio tzv. prošireno oduzimanje imovine, što znači da od suda traže da se oduzme imovina koja ne glasi ne samo na okrivljenike, već i na treće osobe, poput članova njihovih obitelji jer smatraju da je ta imovina također stečena kaznenim djelima.

U međuvremenu su te nekretnine odlukama suda privremeno blokirane kako se ne bi mogle dalje preprodavati, a jedna od tih blokiranih nekretnina upravo je stan ispred kojega je u noći na ponedjeljak aktivirana eksplozivna naprava. I Sabljo i Sučić nalaze se u istražnome zatvoru još od uhićenja, u srpnju 2019., a nakon što je u srpnju 2020., nakon provedene istrage podignuta optužnica, predmet je u fazi odlučivanja o optužnici, odnosno pred tzv. optužnim vijećem.

Konkretno, na posljednjoj raspravi branitelji okrivljenika tražili su da se iz spisa kao nezakoniti izdvoje tajno snimljeni razgovori, no optužno vijeće zagrebačkoga Županijskoga suda taj je prijedlog odbilo. Na tu odluku obrana se pak žalila Visokom kaznenom sudu, koji odluku o žalbi još nije donio.

Upravo ti tajno snimljeni razgovori predstavljaju najjače dokaze USKOK-a o trgovanju marihuanom, a većina njih snimljena je, kako je poznato, postavljanjem "buba" u automobile Sablje, Sučića i Vuletića.

Naime, nakon što su policajci koji su tajno snimali telefonske razgovore zaključili da osumnjičenici u komunikaciji najviše koriste internetske poruke, koje pak policija nije mogla prisluškivati, od istražnoga suca su zatražili nalog da ozvuče vozila, što je i uspješno provedeno.

Inače, Sučić je od svih okrivljenika iz Tebre jedini završio fakultet te je, prije nego je dospio u crne kronike, bio prilično uspješan sportaš u borilačkim sportovima. Također što je, u najmanju ruku prilično neuobičajeno, Sučić se jedini od 20 okrivljenika tijekom produljivanja istražnoga zatvora nije uopće protivio produljenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 21:41