SKANDAL U INDUSTRIJI HRANE

AFERA KONJSKO MESO I U HRVATSKOJ: Slovenska inspekcija pronašla ga u Ledovim lazanjama!

Ledove lazanje tog proizvođača ne prodaju se u Hrvatskoj
 Ledo / Arhiva CROPIX

LJUBLJANA - I u Sloveniji je otkrivena konjetina u proizvodima koji bi trebali sadržavati samo goveđe meso: od 29 proizvoda obuhvaćenih prvim testiranjima, samo jedan je sadržavao konjetinu - Ledove lazanje s “govedinom”, objavili su slovenski mediji.

Riječ je o gotovom jelu od 450 grama koje za Ledo Hrvatska proizvodi tvrtka Trada iz Luksemburga. Ledove lazanje tog proizvođača ne prodaju se u Hrvatskoj - iz Uprave su priopćili kako se lazanje koje se nalaze na hrvatskom tržištu uvoze iz Španjolske.

Slovenski inspektori uzorak sa sastojcima koji nisu bili na deklaraciji našli su u trgovini Interspar te su najavili da će u skladu sa sustavom brzog uzbunjivanja o tome obavijestiti i druge članice EU.

Nakon što su ministri Europske Unije dogovorili pojačane kontrole gotovih proizvoda od govedine, slovenski su inspektori prošli tjedan u prvoj fazi pregledali sve potencijalne proizvode koji bi mogli sadržavati konjsko meso te su ih identificirali oko 350.

Na temelju tog popisa su u petak i subotu uzeli su uzorke potencijalno najrizičnijih proizvoda, rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare v.d. generalnog direkotra Uprave za sigurnu hranu, veterinarstvo i zaštitu bilja Jernej Drofenik. Od 29 proizvoda, 28 je bilo negativno na konjsko meso, a jedan je bo sumnjiv, pa je Nacionalni veterinarski institut analizu ponovio. Pokazalo se da je uzorak pozitivan na konjsko meso. Skandal s konjetinom u jelima koja bi trebala sadržavati samo goveđe meso već tjednima potresa Europu.

Počeo je kada su u siječnju inspektori u tvrornicama Silvercrest u Irskoj i Dalepak Humbleton u Engleskoj - podružnicama irskog ABP Food Groupa - otkrili da su goveđi hamburgeri sadržavali i do 29 posto konjskog DNK.

Odmah je iz više supermarketa - Tesca, Lidla, Aldija, Icelanda, Sainsburyja - povučeno deset milijuna hamburgera, a idućih su dana lazanje, špageti bolonjez, kaneloni, tortelini i niz drugih jela s “govedinom” povučeni s polica u Britaniji, Irskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Švedskoj, Norveškoj, Švicarskoj, Nizozemskoj, Španjolskoj, Austriji i Belgiji.

Malo tko je vjerovao da bi tu mogao biti kraj, svaki dan donosio je nova otkrića. Jer u potrazi za najjeftinijim mogućim sastojcima, posebno u vrijeme krize kada ljudi sve više štede i na hrani, europska prehrambena industrija stvorila je iznimno komplicirane lance u proizvodnji hrane.

Meso iz jeftinih lazanja koje su povučene iz britanskih supermarketa prošlo je put od rumunjskih klaonica, preko posrednika na Cipru i u Nizozemskoj do tvornica u Francuskoj i Luksemburgu, da bi na kraju s logotipom švedske tvrtke Findus završile u Britaniji.

Kuda vodi trag konjetine u Ledovim lazanjama trebao bi uskoro otkriti europski sustav sljedivosti - dosad je davao rezultate za najviše dva dana.

Ledo povlači sporan proizvod u Sloveniji: 'Na hrvatskom je tržištu proizvod drugog dobavljača'

ZAGREB/LJUBLJANA - Ukoliko se u proizvodu lazanje za slovensko tržište dobavljača Comigel nalazi bilo koja druga vrsta mesa osim goveđeg mesa, taj je dobavljač to napravio bez znanja i odobrenja od strane Leda Slovenija, priopćila je u utorak na večer tvrtka Ledo, napominjući da će sporan proizvod u Sloveniji biti u najkraćem mogućem roku povučen sa tržišta zbog mogućeg neispravnog deklariranja iako je zdravstveno ispravan.

Istodobno su iz Leda priopćili da proizvod Ledo lazanje, koji se nalazi na hrvatskom tržištu, proizvod dobavljača Tuttipasta S.A. iz Španjolske, sadrži isključivo goveđe meso.

Direktor Spara Slovenija Igor Mervič izjavio je u utorak poslije podne za poslovni list "Finance" da su spornu goveđu lazanju u pakiranju od 450 grama već povukli iz svojih trgovina, ali da će zbog slučaja vjerojatno morati prekinuti suradnju s Ledom. Mervič je rekao da im je Ledo na njihov zahtjev, a nakon izbijanja afere s konjetinom u prehrambenim artiklima koji su prema deklaraciji sadržavali samo govedinu, pismeno zajamčio da se to kod njegovih artikala ne može dogoditi.

Iz zagrebačkog Leda su pak priopćili da su u utorak dobili neslužbenu informaciju da je u lazanju za slovensko tržište, proizvod dobavljača Comigel (Tavola), provedena DNA analiza u kojoj se navodi da se u proizvodu uz goveđe meso nalazi i meso konjskog porijekla.

Napominju kako prema ugovoru sa dobavljačem Comigel i specifikaciji zahtijevanoj Leda d.o.o Slovenija i potvrđenoj od proizvođača Comigel, proizvod mora sadržavati isključivo goveđe meso.

"Ukoliko se u proizvodu doista nalazi bilo koja druga vrsta mesa osim goveđeg mesa, dobavljač Comigel je to napravio bez znanja i odobrenja od strane Leda d.o.o. Slovenija. Sporan proizvod u Sloveniji će u najkraćem mogućem roku biti povučen sa tržišta zbog mogućeg neispravnog deklariranja iako je proizvod zdravstveno ispravan", navode iz Leda.

Ističu kako je Ledo lazanje, koje se nalazi na hrvatskom tržištu, proizvod drugog dobavljača, Tuttipasta S.A. iz Španjolske.

Prema ugovoru s dobavljačem i specifikaciji zahtijevanoj od Leda i potvrđenoj od proizvođača Tuttipasta, proizvod sadrži isključivo goveđe meso, tvrde iz Leda.

U prilogu priopćenja predsjednika uprave Leda Tomislava Kitonića je i potvrda od dobavljača Tuttipasta S.A., koji potvrđuje da isporučeni proizvodi ne sadrže ni jednu vrstu mesa osim onih koji su deklarirani na etiketama.

Pritom ta španjolska tvrtka u potvrdi napominje da Tuttipasta od svojih dobavljača traži cetifikate kao i da se pravodobno obavi DNA analiza. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 01:23