GLASUJTE!

Anketa Jutarnjeg: Treba li uvoditi testiranje djece na koronu prije odlaska u školu?

U Vladi vjeruju kako je riječ o dobrom planu s čijom bi realizacijom trebalo početi što prije
 CROPIX, Riddle

Školska djeca uskoro će trebati obaviti testiranje uoči odlaska u škole. Kako je ranije večeras objavio Jutarnji, u tijeku je razrada plana koji je predložilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a po njemu bi se testovi distribuirali svim školama u Hrvatskoj, nakon čega bi se podijelili roditeljima.

Učenici od prvog osnovne do završnih razreda srednje škole kod kuće bi se testirali jednom tjedno, a Ministarstvo će o tome uskoro objaviti detaljnije informacije. Cilj testiranja je ukidanje samoizolacija za sve učenike koji nisu pozitivni.

Potpredsjednik Vlade i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite, Davor Božinović, potvrdio je za Jutarnji list da se ide u tome smjeru, s ciljem da zdrava djeca čim manje izostaju s nastave.

- Smatramo da je to logičan smjer. Jako je puno bolesne djece, ali i samoizolacija. Načelan plan je da djecu testiraju roditelji ponedjeljkom prije škole. Za sada se planira test jednom tjedno, no ako se pokaže netko pozitivnim, onda epidemiološka služba i škole određuju kako dalje - kaže Božinović.

Očiti je cilj ovoga poteza da škole ostanu otvorene, da učenici u najvećoj mjeri budu na nastavi u razredu, odnosno da se smanji broj samoizolacija. U Vladi vjeruju kako je riječ o dobrom planu s čijom bi realizacijom trebalo početi što prije. To zasad, kažu, ovisi o logistici, s obzirom na velik broj testova i lokacija na koje ih treba distribuirati.

Po okvirnim podacima, mjesečno bi za testove trebalo izdvojiti između 70 i sto milijuna kuna.

U anketi vas pitamo - treba li Hrvatska uvesti testiranje djece na koronavirus prije odlaska u školu ponedjeljkom?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. siječanj 2023 13:14