GOST NA RTL-u

BANDIĆ U VELIKOM INTERVJUU 'Nisam sijač iluzija ni prodavač magle. Grad će obnoviti svoje, država svoje, a građani... mora se promijeniti zakon'

Milan Bandić
 Damir Krajac / CROPIX

Gostujući u emisiji RTL Danas, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić rekao da je Zagreb vodi u pravom smjeru te da će "o tome odlučiti građani".

- Sve se promijenilo 25.2. s prvim slučajem zaraze i 22.3. s potresom, to nitko nije mogao predvidjeti. Među prvima smo napravili set mjera koji je primjer za cijelu Hrvatsku, posebno kad je riječ o obrtnicima, oslobađanjem najamnine i komunalne naknade. Najugroženijma smo osigurali krov nad glavom, rekao je Bandić za RTL Danas. - Vodim Grad u pravom smjeru, o tome će odlučiti građani.

Bandić se potom ispričao zbog, kako je rekao, medija koji su njegovu izjavu da su građani koji nisu ulagali u svoju imovinu krivi za devastaciju koju je prouzročio potres "izrezali iz konteksta".

- Rekao sam da idemo s izmjenom zakona prema Vladi i da se nije dovoljno ulagalo od strane grada, države i građana. Znate li na koliko škola imamo crvene naljepnice? Dvije osnovne i srednje škole i dva vrtića. Imamo 90 posto uporabljivih ili neoštećenih zgrada, 8,6 posto privremeno neuporabljivih i manje od jedan posto neuporabljivih, rekao je Bandić. - Imamo 433 obrazovna objekta, a gradonačelnik je napravio 148 novih škola, vrtića... Uvijek se moglo više ulagati.

Bandić je potom upitan je li Stožer civilne zaštite grada Zagreba preuzeo prekasno. - Kritika je uvijek dobrodošla. Kad nas je zadesila korona, vodila je jedna zamjenica, kad je došao potres, druga je vodila jer je prva bila bolesna. Vidio sam da je vrag odnio šalu i preuzeo odgovornost. Radom stvaram karijeru, ne autoritetom ili funkcijom, to je kao kapetan broda, rekao je Bandić.

Bandić se potom dotaknuo pitanja pomoći za one kojima je potres djelomično ili potpuno uništio nekretnine. - Budući da smo dali pet, ne primjedbi, nego preduvjeta, Ministarstvu koje priprema prijedloge novog Zakona. Nabrojat ću svih - da je životan, provediv i realan, pravedan, transparentan i usuglašen sa strukom. Situacija je sljedeća, radit ću ovo i narednih godina... Nisam sijač iluzija ni prodavač magle. Grad će obnoviti svoje, sto posto. Svoju imovinu, kojoj je vlasnik. Država će pomoći svojima, a građani... Mora se promijeniti Zakon. Da građani moraju sanaciju platiti 50 posto, a Grad i država ostalih 50 posto, ali mora se promijeniti zakon.

Gradonačelnik Zagreba je rekao da se na koronavirus nije testirao jer "neće vrag u koprivu". - Tko misli da ima simptome, ide na testiranje. Nisam bedast, imam doktore oko sebe. Zasada funkcioniram, nemam simptome, rekao je Bandić te potom komentirao svoje izjave o nečijoj želji za prodajom lijekova i pranju ruku pepelom: - Nije sad vrijeme za šalu, nikad se nisam šalio. Govorio sam da treba ovo vezati s Imunološkim zavodom, ali nije bio u funkciji. Već je trebao biti u funkciji, ali nitko me nije pratio. Pisao sam Milanoviću, Plenkoviću, ministru gospodarstva... Žao mi je što to nismo napravili prije tri godine jer bismo bili na tragu cjepiva. Prije sedam sam godina inzistirao na Imunološkom zavodu.

Bandić je potom upitan zašto prema novinarima nastupa antagonistički. - Svi imaju svoj stil. Mislim da je to dobar stil. Na provokaciju, insinuaciju i laž odgovaram istom mjerom, ja odgovaram dragom Bogu. Istina, istina i samo istina. Na konkretno pitanje dobiju konkretan odgovor, na provokaciju istom mjerom, na bezobrazluk isto tako. Ne može se mijenjati čovjeka, imam svoj stil, nemam se zašto ispričati. Ne mogu glumiti, hoćete da budem glumac, Robert Niro? Na korektna pitanja odgovaram korektno, na nekorektna istom mjerom, pustite da imam svoj stil, ja sam Milan Bandić, nema dva Milana Bandića, rekao je.

Gradonačelnik je zatim upitan misli li da će ova situacija biti njegov kraj. - Građani će odlučiti. Demokracija je, svi imaju pravo na stav, tako je to u demokraciji. To nije savršen sustav, ali je najmanje loš, to moraju znati ljudi iz oporbe, ali i oni koji obnašaju dužnost. To je teže nego biti u oporbi. Ako ikad budu u prilici zamijeniti Milana Bandića, neka budu korektni. Mudar gradonačelnik, koji ponekad zna biti i Milan Bandić, prihvatit će svaki konstruktivan prijedlog. Kraj Milana Bandića neće tako brzo doći, o tome će odlučiti dragi Bog. I birači. Bog uzima najbolje, zato neće još uvijek mene, dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2023 22:50