NOVI SPORNI UGOVOR

Beroševo ministarstvo milijunski IT posao dalo firmi koja radi cvjetne aranžmane?! ‘Jedini su ponudu dali u roku‘

S druge strane, u Ministarstvu zdravstva objašnjavaju da navedeni posao još nije realiziran, nego je trenutno u fazi izrade
Vili Beroš i screenshot web stranice tvrtke Navada d.o.o.
 Ronald Gorsic /cropix/Screenshot: Navada D.o.o.

- U postupku javne nabave sklopljen je ugovor za Uslugu izrade projektne dokumentacije i tehničke specifikacije sustava eBolnica, a odabrana je ponuda zajednice ponuditelja tvrtki DiMeros d.o.o. i Navada d.o.o. čija je ponuda jedina koju je Ministarstvo zdravstva kao naručitelj zaprimilo u roku za dostavu ponuda - stoji u odgovoru Ministarstva zdravstva na upit zašto su posao 'težak' 4,1 milijun kuna s PDV-om dodijelili, među ostalim, tvrtki Navada koja dosad nije prijavila prihode, te se navodno bavila izradom cvjetnih aranžmana, kako je prvi objavio portal Telegram.

Osim navoda da se bave cvjetnim aranžmanima, ni portal tvrtke ne ulijeva povjerenje da se radi o ozbiljnoj IT kompaniji.

image
Screenshot web stranice tvrtke Navada d.o.o.
Screenshot

Nadalje, tvrtka Navada je u postupku nabave, u trenutku objave natječaja, imala porezni dug u iznosu od oko 586 kuna, koji su kasnije podmirili. Valja napomenuti da ta tvrtka ni nije nositelj ovog posla, već je nositelj ponude firma DiMeros sa zagrebačke Peščenice. Njezin direktor je Miljenko Jakopović koji nam je kazao da ne može razgovarati jer je u "post Covid stanju", pa je zatražio da mu pošaljemo e-mail. Do objave ovog teksta nije nam odgovorio.

"Posao nije realiziran"

S druge strane, u Ministarstvu zdravstva objašnjavaju da na početku teksta spomenuti posao još nije realiziran, nego je trenutno u fazi izrade.

- Po istom još uvijek nije bilo nikakvih plaćanja - stoji u odgovoru iz Ministarstva. Uvidom u dokumentaciju iz natječaja vidljivo je da su se i tijekom natječaja iz Ministarstva zatražili dodatna pojašnjenja. Prvo, da iz zajednice ponuditelja definiraju tko što radi. Drugo, da dostave imena na projektu angažiranih stručnjaka s opisom njihovih specifičnih iskustava, koja su potom u daljnjem postupku bodovana po određenim kriterijima.

- Dio predmeta koji će ispunjavati Nositelj zajednice ponuditelja (tvrtka DiMeros) izvršavat će poslove usluge izrade projektne dokumentacije i tehničke specifikacije u projektu e-Bolnice te voditi i upravljati projektom. Količinski to iznosi 52 posto isporuke projekta, vrijednosni dio 1,7 milijuna kuna. Dio koji će izvršavati Član zajednice ponuditelja odnose se na poslove Usluge izrade projektne dokumentacije i tehničke specifikacije u projektu e-Bolnice, a postotni dio je 48 posto, te vrijednosni dio iznosi 48 posto, navodi se u pojašnjenju koje potpisuje Miljenko Jakopović iz tvrtke DiMeros (On je prethodno radio u tvrtkama SAP i Sedam IT).

U postupku nabave također je utvrđeno da je tvrtka Navada, čija je direktorica M. Žagar, u trenutku podnošenja dokumentacije u studenom 2020. imala porezni dug u iznosu od 586,50 kuna na teret HGK, zbog čega je od njih zatraženo očitovanje. No, potom je Navada podmirila dug te je krajem studenog dostavila potvrdu o tome da nema dugova spram Porezne uprave. Ta tvrtka godinama nije imala zaposlenih, a 2019. godine ostvarila je prihod od tisuću kuna i gubitak od tri tisuće kuna.

"Reference i stručnjaci"

Podsjetimo, DiMeros i Navada su u zajedničkoj ponudi istaknuli kako će za projekt angažirati nekolicinu vrsnih stručnjaka, među kojima su neki ugledni sveučilišni profesori. Tako se ističe suprug vlasnice Navade, Goran Žagar, inače dugogodišnji šef IT službe Doma zdravlja zagrebačke županije.

Kada je riječ o firmi DiMeros zanimljiva je i referenca koju je ta tvrtka dostavila u postupku javne nabave, a riječ je o poslu koji su odradili za Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanskog kantona. Tako navode da im je "direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje Hercegovačko neretvanske županije izdao Potvrdu o urednom izvršenju ugovora", a radilo se o "Nabavi konzultantskih usluga analize integriranog zdravstvenog informacijskog sustava".

U Ministarstvu ističu da plaćanja od strane Ministarstva zdravstva još uvijek nije bilo ni prema tvrtkama DiMeros i Navada.

- Napominjemo da je odabrana zajednica ponuditelja DiMeros i Navada udovoljila svim uvjetima koji su bili propisani u dokumentaciji o nabavi, a plaćanje će se prema istoj izvršiti samo u slučaju urednog izvršenja ugovornih obveza - navode u odgovoru iz Ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:33