SUĐENJE SVILANU

'BILA BIH RETARDIRANA DA SAM UZELA TAKO MALI NOVAC' Hloverka svjedočila o mitu na Novoj TV

Šelebaja i producenta Edvina Softića optužila je da su joj prijetili, reketarili je, ucjenjivali i pokušavali je osramotiti
 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Novinarka HTV-a Hloverka Novak-Srzić rekla je danas na zagrebačkom Županijskom sudu da je bivši predsjednik Uprave Nove TV Branko Čakarmiš osmislio začetak emisije "U sridu" za čije je prikazivanje prema optužbi Uskoka bivši direktor programa Nove TV Siniša Svilan primao mito od vlasnika producentske kuće Core Media Vladimira Šelebaja Selliera.

Hloverka je na suđenju Svilanu ustvrdila da ona nije sudjelovala u osmišljavanju emisije "U sridu" niti je za to dobivala novac kao što to tvrdi Šelebaj za kojeg je rekla da je želi osramotiti i diskreditirati.

Tvrdi da ona to ni fizički nije mogla činiti jer je tada od jutra do večeri radila na cjelotjednoj HTV-ovoj emisiji "Otvoreno". Za Šelebaja, koji je na sudu posvjedočio da je Novak-Srzić za sudjelovanje na kolegiju po emisiji "U sridu" dobivala tisuću eura pod stavkom scenario, Hloverka je rekla da laže.

"Bila bih retardirana da sam uzela tako mali novac, a da sam imala tako važnu ulogu", rekla je Novak-Srzić koja je na sudu ispitana kao svjedokinja obrane.

Šelebaja i producenta Edvina Softića optužila je da su joj prijetili, reketarili je, ucjenjivali i pokušavali je osramotiti. Dodala je da i njena kuća - HTV, prati suđenje zbog kadrovskih obračuna.

Sve se počelo događati s dramatičnim raspadom braka Šelebaja i bivše novinarke HTV-a Dijane Čuljak kazala je svjedokinja. Ispričala je da su Šelebaj i Softić tražili od nje da im Čuljak vrati novac.

Softić joj je, kaže, govorio da poznaje sve novinare EPH i da će je moralno diskreditirati. Za njega je rekla da je polusvijet koji je optužen zbog pokušaja malverzacija na HTV-u. Za Softića i Šelebaja kazala je također da se međusobno varaju te da varaju i državu i na tome zarađuju milijune.

Potvrdila je da je ona upoznala Šelebaja s Čakarmišem kojeg poznaje još od devedesetih godina s televizijskih sajmova i s kojim je nakon njegova dolaska u Zagreb na Novu TV razgovarala o televizijskim formatima.

Šelebaja je, kaže, na njegovo traženje upoznala s Čakarmišem u hotelu "Esplanada", gdje su bili Svilan i Čuljak, a na tome joj je nakon toga Šelebaj zahvalio rekavši da je Čakarmiš "cool".

Navode svjedoka da je ona dogovarala davanje mita Svilanu ocijenila je smiješnima.

Za svoj prelazak na Novu TV rekla je da to nije bio transfer jer je imala svoju producentsku kuću. Prelazak na Novu TV dogovorila je s Čakarmiševim nasljednikom Marijanom Jurencem za kojeg je rekla da je bio glavni za određivanje ugovora i formata emisija.

Kontakt s njom vezano za angažman s Novom TV uspostavio je Svilan koji joj je rekao da nju, Gorana Milića i još neke novinare na Novoj TV želi Jurenec.

Predstavnica Uskoka uložila je prigovor na svjedočenje Novak-Srzić ustvrdivši da je njezin iskaz naučen i kontradiktoran.

Televizijski režiser Petar Radović, koji je bio Čakarmišev savjetnik, kazao je da je Čakarmiš bio gazda koji je donosio konačne odluke. Ispričao je da je Siniša Svilan bio zadužen za traženje zanimljivih projekata i da su ih onda oni odobravali. Odnos Svilana i Čakarmiša opisao je strogo profesionalnim.

Novinar Ivan Žada koji je radio na emisiji "Istraga", za čije je prikazivanje Svilan primao navodno mito, ispričao je kako je Šelebaj govorio da je davao mita više nego što je zarađivao zbog čega nije mogao plaćati porez.

Za Šelebaja je kazao kako je pričao da je novac davao novinarkama Ivi Gačić i Novak-Srzić i da je spominjao Svilana u pijanim pričama. Kazao je za Šelebaja da je on čovjek kojem je teško vjerovati.

Suđenje se nastavlja 5. ožujka kada bi trebali biti ispitani posljednji Uskokovi svjedoci Nedžad Haznadar i zaštićeni svjedok pod pseudonimom Krešo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2022 10:41