HRVATSKA BISKUPSKA KONFERENCIJA

Biskupi: Popis stanovništva 2011. zadnja je prigoda za prebrojati žrtve komunizma

Zagreb, 091210.Kaptol, konferencija za medije povodom Svjetskog dana ljudskih prava i uoci popisa pucanstva 2011. godine i povodom peticije komisije IUSTITIA ET PAX hrvatske biskupske konferencije Vladi i Saboru RH.Na slici: Neven Simac, Vlado Kosic i Gordan Cupic.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjevic / CROPIX

ZAGREB - “Popis stanovništva koji će se organizirati iduće godine zadnja je prigoda za utvrditi točan broj hrvatskih žrtava komunističkog totalitarizma tijekom i nakon Drugog svjetskog rata”, poručili su jučer članovi komisije Iustitia et Pax Hrvatske biskupske konferencije .

Komisija je jučer u Zagrebu predstavila sadržaj i smisao svoje peticije Vladi i Saboru RH u kojemu traži da se popis stanovništva 2011. iskoristi za konačno stvaranje predodžbe o broju žrtava komunizma.

“Bez toga će činjenica likvidacije čitavih obitelji, pa čak i sela, kao i opće starenje i raseljavanje ljudi i obitelji otežati taj postupak i s vremenom će ga učiniti nemogućim. Sljedeća bi prigoda bio popis 2021., ali tada bi već bilo prekasno za bilo kakav ozbiljan popis žrtava komunizma”, stoji u peticiji komisije HBK .

Članovi komisije naglašavaju kako do sada očito nije bilo političke volje da se “na sustavan i objektivan način utvrde povijesne činjenice”, a tu odsutnost “sustavno koriste oni kojima nije do povijesne istine i do suglasne povijesti koja bi otvorila perspektivu sigurnosti u činjenice i pomirenja sadašnjih i budućih naraštaja”. “Žrtve ideološkog komunizma i slijepe nacionalističke osvete nikada nisu bile cjelovito istražene ili popisane, nego se upravo o njima nije smjelo ni govoriti”. Svi popisi stanovništva od 1945. na ovamo to su propustili učiniti, ali sada je vrijeme da se to konačno napravi, poručuju iz komisije.

Što se tiče same metode, iz Iustitite et Pax poručuju kako stručnjaci i demografi sigurno mogu iznaći najbolji način za to. U razgovoru s nekim članovima komisije saznali smo kako taj problem može biti riješen posebnim obrascem čije bi ispunjavanje prigodom popisa stanovništva moglo ponuditi dovoljno podataka za utvrđivanje broja žrtava.

“Bio sam na Bleiburgu i mogao sam se uvjeriti da je hrvatski nacionalni korpus tamo izgubio intelektualni sloj koji nije pripadao ustaškom režimu, ali je bio kritički raspoložen prema komunistima”, rekao je sisački biskup i predsjednik komisije Iustitita et Pax mons. Vlado Košić. Njegova komisija naglašava da svrha njezine peticije nije morbidno “prevrtanje kostiju”, niti “ravnoteža zločina”, nego da se “prestane nijekati ili umanjivati, pače prezirati žrtve, te licitirati s ljudskom patnjom i obiteljskim tragedijama”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:00