SASTAVLJEN NATJEČAJ

BOLNA ISTINA O AUTOCESTAMA Vrijede 2,9 mlrd. eura, ali mi smo ih spremni prodati i za manje

 CROPIX

Sredinom ovog tjedna bit će objavljen međunarodni natječaj za koncesionara za 1024 kilometra autocesta u Hrvatskoj kojima danas upravljaju Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka - Zagreb.

Riječ je o prvom krugu natječaja za izbor koncesionara. Prema utvrđenom rasporedu, koncesionar bi trebao biti odabran u lipnju sljedeće godine, a jednokratna isplata koncesijske naknade trebala bi biti u jesen 2014. Prema neslužbenim informacijama, u tekstu natječaja bit će navedena procijenjena vrijednost koncesije od 2,97 milijardi eura, odnosno 22,51 milijardu kuna, koja se uplaćuje jednokratno.

Trajanje koncesije definirano je na razdoblje od 30 do 50 godina.

Konačna odluka

Rok trajanja koncesije nije precizno definiran kako bi se ponuditeljima dalo prostora da oni sami to utvrde u svojim ponudama. Također će se u tekstu natječja definirati očekivanje godišnjeg rasta prometa od 1,5 posto, da su godišnji troškovi upravljanja autocestama 870 milijuna kuna, da se iznos cestarine usklađuje s rastom inflacije.

Objava ovog natječaja tek je početak dugog procesa donošenja odluke o davanju autocesta u koncesiju te ne znači da će Vlada u konačnici zaista i koncesionirati prometnice. Naime, tek kada u svibnju sljedeće godine stignu konačne ponude potencijalnih koncesionara, Vlada će odlučiti hoće li prometnice dati u koncesiju ili ne.

Ništa ispod 2,4 milijarde

Konačna odluka ovisi ponajprije o visini koncesijske naknade koja će biti ponuđena. Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić rekao je da se autoceste neće dati u koncesiju bude li ponuđena naknada ispod 2,4 milijarde eura.

Prema procjenama, naknada za 40-godišnju koncesiju mogla bi iznositi između 2,4 i 2,9 milijardi eura, dok bi se za 50- godišnju koncesiju moglo dobiti 3,2 milijarde eura.

Protivnicima koncesioniranja prometnica poručuje kako bez davanja autocesta u koncesiju slijedi rezanje plaća i mirovina svima u državi. Naime, novac od koncesijske naknade dijelom će biti iskorišten za rješavanje loših kredita HAC-a i ARZ-a. Ove dvije tvrtke visoko su zadužene i više ne mogu otplaćivati svoje dugove. Samo ove i sljedeće godine HAC mora platiti milijardu eura kredita, a ARZ do 2017. mora platiti dodatnih 400 milijuna kuna.

Mirovinski fondovi

Zasad je teško provjeriti tko bi se mogao javiti na natječaj, no u Vladi snažno zagovaraju ideju da se na natječaj kao dio stranog konzorcija jave i hrvatski mirovinski fondovi.

Budući koncesionar preuzet će samo sagrađene autoceste, a država one u izgradnji koje će završiti tijekom ove i sljedeće godine. Hajdaš Dončić tvrdi da se sljedeće godine završava projekt gradnje autocesta. Do kraja 2014. bit će gotov most preko Drave kod Osijeka, dionica autoceste Ravča - Ploče, autocesta od Metkovića do granice BiH te autocesta do Lekenika. I tu gradnja za barem 10 idućih godina staje. Ministar prometa čvrsto stoji iza teze da je Hrvatska preizgradila mrežu autocesta te da je velik broj dionica građen bez ikakvog ekonomskog i prometnog opravdanja. I to je razlog zbog kojih su tvrtke koje upravljaju tim autocestama u velikim minusima te autoceste moraju ići u koncesiju.

Uvjeti za koncesionare

- godišnji rast prometa od 1,5 posto

- troškovi upravljanja autocestama; iznose 870 milijuna kuna godišnje

- iznos cestarine usklađuje s rastom inflacije

- koncesionar mora preuzeti zaposlenike HAC-ONC-a barem na tri godine





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:52