VELIK USPJEH

Borzan pobijedila Nintendo: ‘Gadno sam stala na žulj onima koji profitiraju od prijevremenih kvarova proizvoda‘

Hrvatska europarlamentarka na korak je do donošenja zabrane ugrađenih kvarova u proizvode, čeka se potvrda na plenarnoj sjednici EP-a

Biljana Borzan

 Ured zastupnice

Odbor za zaštitu potrošača i unutarnje tržište Europskog parlamenta izglasao je zabranu ugrađenih kvarova i programiranog zastarijevanja proizvoda.

Ovu važnu vijest s javnosti je podijelila hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan, koja je tako ostvarila novo značajno postignuće u pogledu zaštite prava potrošača i došla korak bliže konačnom cilju, a to je da ova zabrana postane dio nove EU Direktive o osnaženju položaja potrošača u zelenoj tranziciji, za koji je Borzan glavna autorica i pregovaračica.

- Presretna sam, ovime privodim kraju borbu za zaštitu potrošača od ugrađenih kvarova koju sam započela još 2014. godine. Zakonom ćemo osigurati dulje trajanje uređaja, bolju mogućnost popravaka i servisa te jeftinije i dostupnije rezervne dijelove. Nadalje, zabranjuje se ugrađivanje komponenti koje ograničavaju trajanje uređaja i prodaje dobra za koje je dokazano da ima ugrađeni kvar, poput kontrolera za Nintendo Switch - rekla je Borzan, koja je, podsjetimo, provela istraživanje koje je pokazalo kako čak 94 posto građana Hrvatske smatra da su uređaji proizvedeni prije 20 godina trajali dulje nego uređaji proizvedeni danas.

Isto tako, istraživanja su pokazala kako se najviše uređaja pokvari između druge i treće godine upotrebe, odmah nakon isteka obaveznog jamstva. Istraživanja pokazuju i kako 90 posto građana smatra kako su rezervni dijelovi preskupi, a 78 posto kako na uređajima treba biti oznaka mogu li se lako i povoljno popraviti u slučaju kvara. Ti i slični problemi također su predmet novog zakona, čiji je cilj smanjiti pretjerano bacanje potrošačkih dobara i trošenje resursa, odnosno omogućiti potrošačima da biraju održivije opcije pri kupnji.

- U novi zakon uključila sam velik broj dobrih stvari za građane. Bit će protuzakonito reklamirati da uređaj, npr. stroj za pranje rublja, ima garantiran broj radnih sati ako to nije tako. Nadalje, neće biti moguće prodavati uređaje koji se ne mogu popraviti, bez da se o toj činjenici informira kupca. Dokidamo još jednu iritantnu praksu, prodaju dobara koja traže zamjenu potrošnih dijelova ranije nego što je nužno, npr. kad printer počne signalizirati da nema boje, iako je toner još relativno pun - pojasnila je hrvatska europarlamentarka, koju sad čeka završna bitka s lobistima velikih proizvođača. Naime, odluku Odbora za zaštitu potrošača i unutarnje tržište, na kojem je inače 39 članova bilo ‘‘za‘‘, a samo po jedan protiv, odnosno suzdržan, mora glasanjem potvrditi Europski parlament na plenarnoj sjednici, što se očekuje u travnju.

- Novim zakonom gadno sam stala na žulj onima koji profitiraju od toga da se proizvodi prijevremeno kvare i bacaju, pa očekujem kako oni neće sjediti na rukama do glasanja na plenarnoj sjednici. Proteklih mjeseci intenzivno su lobirali da se pravila razvodne i oslabe i to će sad samo pojačati. Moj posao je da ih u tome spriječim, da ispunim obećanja koja sam dala građanima na početku mandata i učinit ću sve što je u mojoj moći da to tako i bude - poručila je Borzan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:09