U BANSKIM DVORIMA

BRITANSKI VELEPOSLANIK OTKRIO ZAŠTO JE JUTROS BIO U VLADI 'Ne, nisam bio na sastanku vašeg državnog vrha, evo što je prava istina...'

 Davor Pongračić / HANZA MEDIA

Britanski veleposlanik u Hrvatskoj Andrew Dalgleish u ponedjeljak je demantirao napise nekih hrvatskih medija da se u Banskim dvorima, gdje je došao upoznati hrvatske dužnosnike s informacijama o napadu na ruskog špijuna u Engleskoj, sastao s premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

"Neki mediji danas sugeriraju da je britanski veleposlanik prisustvovao sastanku državnog vrha Republike Hrvatske. To nije točno: veleposlanik Dalgleish doista je jutros bio u zgradi vlade, no na odvojenom sastanku, kako bi s Hrvatskom – bliskom EU i NATO saveznicom - podijelio informacije, pozadinu i dosad prikupljene dokaze koje britanska vlada ima u vezi s napadom u Salisburyju", stoji u priopćenju veleposlanstva te se dodaje kako Dalgleish tom prilikom nije razgovarao s premijerom i predsjednicom.

Usprkos tome, u priopćenju se iskazuje zahvalnost solidarnosti Zagreba s Londonom.

"Drago nam je što je Hrvatska jasno izrazila solidarnost s Britanijom u vezi napada u Salisburyju te pozdravljamo izjavu premijera Plenkovića u kojoj naglašava da napad u Salisburyju predstavlja kršenje međunarodnih konvencija", piše veleposlanstvo.

Sergej Skripal (66) i njegova kći Julija (33) napadnuti su početkom ožujka u tom gradiću sovjetskim nervnim agensom poznatim pod nazivom novičok. Skripal, bivši pukovnik ruske vojne obavještajne službe GRU, 2006. je u Rusiji osuđen na 13 godina zatvora zbog špijunaže za britansku obavještajnu agenciju MI6, prenosi Reuters. Pomilovan je 2010. u okviru razmjene špijuna sa Sjedinjenim Državama, a u Moskvi ga se smatra izdajicom koji je nanio veliku štetu ruskim špijunskim mrežama na kontinentu. On i njegova kći još su u bolnici u kritičnom stanju.

Britanska premijerka Theresa May je na prošlotjednom sastanku Europskog vijeća izjavila kako napad u Salisburyju nije bio samo napad protiv obitelji Skripal, nego protiv Ujedinjene Kraljevine, međunarodnog prava i demokracije.

Svjesni da se sličan napad može dogoditi i na teritoriju bilo koje druge zemlje, premijerka May je pozvala sve saveznike da pošalju jasnu poruku Rusiji da se takvo ponašanje neće tolerirati, stoji u priopćenju veleposlanstva.

Hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović i premijer Plenković sastali su se u ponedjeljak oko 9 sati u Banskim dvorima.

U Banske dvore na sastanak, koji je još u petak najavio premijer Plenković, došao je i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Pretpostavlja se da su razgovarali o zajedničkom stajalištu koje će Hrvatska zauzeti prema Rusiji.

Riječ je o kristaliziranju stajališta Hrvatske nakon zaključka Europskog vijeća u petak i povlačenja veleposlanika Europske unije iz Moskve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. siječanj 2023 22:40