BUDUĆNOST GOSPODARSTVA

Burze više neće biti, a tri trgovca držat će do 70 posto tržišta

Iako je teško predviđati budućnost, sudionici konferencije o budućnosti Hrvatske mogu naslutiti neke pozitivne trendove

ZAGREB - Vjerujem u snažno gospodarstvo Hrvatske za 20 godina u kojem će se osobito njegovati turizam i poljoprivreda , s naglaskom na proizvodnju ekološke hrane, izjavila je jučer premijerka Jadranka Kosor na konferenciji Businness.hr o budućnosti Hrvatske do 2031. godine.

Postizanje ciljeva

Kosor je uvjerena da će 2031. Hrvatska kao dugogodišnja članica EU s izgrađenom infrastrukturom postići sve ciljeve i biti gospodarski jaka, s respektabilnim proračunom, te zemlja u kojoj će šansu dobiti mladi ljudi.

- Hrvatskoj treba agresivnija stopa rasta, a uz godišnji rast od 3,5 do četiri posto europski bi prosjek mogli dostići za 11 do 12 godina, dok bi uz rast od dva posto, što je pesmističan scenarij, do prosjeka EU mogli doći tek za 20 godina - izjavila je Ljerka Puljić, starija izvršna potpredsjednica koncerna Agrokor.

- Za razvoj poljoprivrede i prehrambene industrije od vitalnog je značaja intenzivno ulaganje i aktiviranje neobrađenog poljoprivrednog zemljišta - rekla je Puljić te dodala kako za 20 godina Hrvatsku vidi kao zemlju koja je potpuno iskoristila svoje poljoprivredne resurse.

EU obrazac

Prema njezinu mišljenju, u poljoprivredu se ulaže relativno malo i neproporcionalno udjelu poljoprivrede u BDP-u, a potpore koje se daju za taj sektor samo su naoko velike jer nisu usmjerene u ključnu proizvodnju.

Kada bismo podigli prinose ključnih žitarica za samo 25 posto, to bi već dalo velik pozitivan financijski efekt, a mi smo kroz proizvodnju u Belju dokazali da možemo dobiti veće prinose od pojedinih poljoprivrednih sila iz EU - dodala je Puljić.

Njezina je procjena, kada je riječ o trgovini, da će se za nekoliko godina tri vodeća trgovca u Hrvatskoj držati od 65 do 70 posto tržišta.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:03