‘MINISTAR TREBA OTIĆI‘

Čačić kaže da je Banožić ‘potkapacitiran‘, evo što o ministru obrane misli još jedan HDZ-ov partner

Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak kazao je da je njegov stav da o svakom članu Vlade konačan sud treba donijeti onaj tko ga je imenovao

Radimir Čačić

 Damir Krajač/Cropix

- Naš stav je da ministar obrane Mario Banožić treba otići iz Vlade. On nije odgovorio zadatku, tu razinu komunikacije treba prekinuti – potvrdio nam je jučer šef Reformista Radimir Čačić. Kazao je da o tome nije razgovarao s premijerom Andrejem Plenkovićem, ni s koalicijskim partnerima.

- To je naš stav, a na premijeru je da odluči – rekao je Čačić, koji je ranije u izjavi za N1 kazao kako je Banožić apsolutno potkapacitiran.

- On nema tamo što tražiti u Ministarstvu obrane. I za Plenkovića i za Milanovića i za sve nas je bolje da se ide na drugi način… Banožić nije odgovorio poziciji koja je vrlo osjetljiva. Njegov način i komunikacija su štetni i za njega, a kamoli za sve druge. Što se mene tiče, Banožić može otići već sutra – kazao je Čačić na N1.

Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak kazao je da je njegov stav da o svakom članu Vlade konačan sud treba donijeti onaj tko ga je imenovao.

- Ministar Banožić je izbor premijera Andreja Plenkovića i o tome će on odlučivati, kao što odlučuje i o ostalim ministrima. Mi nismo ništa uvjetovali, niti ucjenjivali. Kao koalicijski partneri možemo reći nešto u prilog, naša uloga je da budemo korektiv, ali nije zadnja kad je riječ o smjenama ministara. O takvim stvarima ćemo razgovarati na koalicijskom sastanku. Činjenica je da je Banožićev autoritet narušen, ali o njegovoj sudbini, kao što sam rekao, odlučuje isključivo premijer – kazao je Hrebak.

Ministar obrane Mario Banožić već je mjesecima u ratu s predsjednikom države Zoranom Milanovićem. Izmijenili su niz međusobnih uvreda, a u posljednjem sukobu ministar Banožić se prilično osramotio. Naime, morao je na kraju priznati da je Milanovića neargumentirano napao javnim pozivom da se Milanović očituje oko adaptacije državne rezidencije na otoku Hvaru. U pokušaju da se opravda Banožić je kazao kako je i Milanović njega lažno optužio.

- Optužio me javno da sam maznuo stan, a nisam - rekao je tom prilikom Banožić, pravdajući se oko ranijeg priopćenja. U međuvremenu mu je već stigao i odgovor s Pantovčaka - priopćenje u kojem je nazvan ponavljačem i dokazanim zlostavljačem hrvatskih časnika i vojnika. No, između njih dvojice, međutim, palo je i puno težih uvreda tijekom njihovog višemjesečnog sukoba, pa smo tako slušali, o lažljivcu, opušku, dileru, džepnom ministru, pokemonima...

Ministar Mario Banožić koji u tim sukobima nikako ne može parirati predsjedniku Milanoviću, pa ga dodatno mora braniti još četa HDZ-ovaca, postaje sve veći uteg premijeru Andreju Plenkoviću. No, on ga i dalje brani, uz tvrdnje kako ima i dalje njegovo povjerenje te da pitanje njegove smjene nije na dnevnom redu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:49