TAKVIH JE MALO

Carstvo tragično preminulog menadžera: Vila bez tereta, zgrade kod Zadra i nijedna tvrtka u stečaju

Osim pekarskom, Parać se zapravo posljednjih godina posvetio uglavnom nekretninskom biznisu

Ivan Parać i njegova vila

 Darko Tomaš/Cropix/Google Street View/

Cijela poslovna zajednica tuguje danas za tragično preminulim Ivanom Paraćem, uspješnim menadžerom iza kojega, svi govore, nisu ostale tvrtke u stečaju nego naprotiv - uspješni biznisi. Iako je Parać u poslovnim krugovima najpoznatiji po biznisu s pekarskim proizvodima Pan-Pek, on se zapravo posljednjih godina posvetio uglavnom nekretninskom biznisu. Iza njega su, naime, ostale sve redom tvrtke koje posluju pozitivno, bez da je ijedna ikad otišla u stečaj, što je u domaćem biznisu zaista rijetkost.

Parać je, inače, živio na zagrebačkom elitnom Tuškancu, u vili koja u zemljišnim knjigama glasi na njega. Na vili nema upisanog nikakvog tereta, a riječ je o nekretnini koja, prema podacima iz zemljišnih knjiga, ima nešto više od 870 četvornih metara, od čega kuća ima oko 200 četvornih metara, a dvorište oko 650 četvornih metara.

image

Ivan Parać

Darko Tomas/Cropix/Cropix

Na Paraća glasi tvrtka Turanj projekt d.o.o. za upravljanje nekretninama u kojoj je suvlasnik sa Vinkom Čilašem, s kojim je od osnutka 1992. godine, pa sve do 2021. godine držao kompaniju "Pan-pek", poznatu po proizvodnji peciva i smrznitih pekarskih proizvoda, koju su u fazama prodavali poljskom kapitalnom fondu. Tvrtka Turanj projekt d.o.o. osnovana je u lipnju 2008. godine, a ima temeljni kapital od 20 tisuća kuna. Dosad ta tvrtka nije prijavila nikakve ozbiljnije prihode, a dnevnik Slobodna Dalmacija je, naime, krajem 2022. godine objavila članak u kojem su pisali o nekretninskom poslu te kompanije. Radilo se o gradnji četiri vile i zgrade sa po dva kata iznad prizemlja u Turnju kod Zadra.

Druga tvrtka povezana s dvojicem Parać-Čilaš je Tim nekretnine d.o.o. prijavljena na istoj zagrebačkoj adresi u Gajevoj ulici, a koja se također bavi iznajmljivanjem i upravljanjem nekretninama. Ta tvrtka lani je prijavila prihod od 2,7 milijuna eura i dobiti od 780,5 tisuća eura. U tvrtki je Čilaš direktor, a Parać je bio član uprave dok su zajedno osnivači tvrtke. Temeljni kapital tvrtke je 4,4 milijuna kuna, a tvrtku su osnovali još u lipnju 2007. godine. Ta tvrtka ima sedam zaposlenih. I godinu dana ranije, 2021. godine, također je prijavila ukupan prihod oko dva milijuna eura, a dobit je iznosila 780,5 tisuća eura.

image

Vinko Čilaš

Darko Tomas/Cropix/Cropix

Dvojac se pojavljuje u još nekim tvrtkama koje su se bavile proizvodnjom, trgovinom i uslugama, primjerice, tvrtka Valentino moda d.o.o. koja je lani prijavila prihod od 152 tisuće eura, a dobit od oko 24 tisuće eura. Potom tvrtka Olimp Cro što je trgovina na malo, a koja je isto tako poslovala pozitivno, lani su prijavili 194,4 tisuće eura prihoda te dobit od 76,9 tisuća eura. Ostale tvrtke s kojima ih se povezivalo odnosile su se na Pan-Pek.

image

Krafne u pekari Pan-Pek

Boris Kovacev/Cropix/Cropix

Parać i njegov partner za sebe su znali reći da su oni bili "pioniri smrznute proizvodnje u Hrvatskoj". Posao koji su pokrenuli 1993. godine s pekarskim proizvodima krenuo im je odlično i već su se tri godine kasnije preselili na lokaciju na Radničkoj cesti, te sedam godina kasnije u zagrebačkoj Planinskoj ulici izgradili su najmoderniju tvornicu pekarskih proizvoda.

- Prvu smo smrznutu proizvodnju počeli raditi za Emmezetu kao prvi šoping-centar u Zagrebu, a nakon toga krenula je suradnja s Kauflandom, Lidlom i Sparom. Pratili smo ih od prvog dana te napravili puno zajedničkih proizvoda i projekata - ispričao je jednom prilikom Parać nakon uspješnog proboja na tržište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:30