STRAŠNA OLUJA

Četvero mrtvih i 180 ozlijeđenih u nezapamćenom nevremenu; DHMZ objavio posebno priopćenje

Posljedice nevremena vidljive su na svakom koraku, više je stradalih nego nakon potresa

Posljedice nevremena

 Cropix

Ključni događaji:

  • U Zagrebu dvoje poginulih, dvoje mrtvih i u Slavoniji
  • U Zagrebu ozlijeđeno 130 osoba, u Zagrebačkoj županiji dvije, u Brodsko-posavskoj više od 10, u Požeško-slavonskoj županiji 10, u Vukovarsko-srijemskoj 30...
  • U Zagrebu 13 teže ozlijeđenih
  • Oštećeno više od 2000 objekata
  • Županijski centri 112 zaprimili više od 4500 poziva
  • Tomašević: ‘Vjetar je srušio tisuću stabala!
19:16

Plenković: Klimatske su promjene najveća prijetnja našem načinu života

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u četvrtak, prilikom obilaska jezera Bundek, da su klimatske su promjene možda najveća prijetnja našem načinu života, zbog čega će Vlada voditi račina da one postanu dio svih politika.

"Vodit ćemo računa da klimatske promjene, koje su možda najveća prijetnja našem načinu života, postane dio svih politika, zbog toga smo i osnovali Vijeće za održivi razvoj, da što više osvijestimo problem klimatskih promjena", rekao je premijer na Bundeku koji je obišao nakon sjednice Vlade.

Premijer je izrazio sućut obiteljima četvero poginulih osoba u olujnom nevremenu koje je jučer poslijepodne zahvatilo središnju i istočnu Hrvatsku te se zahvalio vatrogascima, policajcima, civilnoj zaštiti i medicinskim i ostalim službama koji rade na otklanjanju šteta.

Očekuje se da će se ovakve vremenske nepogode, kakve su nekada bile jednom u sto godina, sada događati u kraćim vremenskim intervalima, a to zahtijeva pripravnost svih službi, gradskih, županijskih i nacionalnih, rekao je.

Građani jučer nisu dobili SMS poruke od Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje, na što je predsjednik Vlade odgovorio da je spomenuti sustav, koji je imao svoja testiranja u zadnjih par mjeseci, sada u završnoj fazi kako bi bio funkcionalan i što prije uspostavljen.

Vlada će uvijek pomoći u ovakvim trenucima, naglasio je, bilo financijskim putem, bilo angažiranjem Hrvatske vojske, čiji pripadnici trenutno u Slavoniji pomažu u čišćenju cesta.

"Stalno ulažemo u preventivne mehanizme, od svih tih elementarnih nepogoda kao što su poplave, požari, potresi, sada smo doživjeli olujno nevrijeme kakvo se ne pamti", dodao je.

Premijer Plenković sastao se i sa zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem i predstavnicima Grada Zagreba, a sutra će posjetiti Vinkovce i Otok gdje je jučerašnje nevrijeme uništilo brojne usjeve, što je poljoprivrednicima stvorilo dodatne probleme, pored širenje zaraze afričkom svinjskom kugom.

18:27

‘Stjepan se vraćao ženi i djeci. Ostao je na mjestu mrtav. A Zvonko je samo čučnuo...‘

Dvije slavonske obitelji zavijene su u crno, a Šagovina Cernička i Tovarnik tuguju za dva izgubljena života. Jutro nakon olujnog nevremena koje je poharalo i ova dva slavonska mjesta koja se nalaze na suprotnim polovima naše najistočnije regije, uz otklanjanje materijalnih posljedica štete koju je oluja nanijela, tuguju za svojim sumještanima.

Stjepan Terzić, 40-godišnjak iz Šagovine Cerničke, smrtno je stradao nakon što se na kombi vozilo s kojim se vraćao kući, svojoj supruzi i troje djece, srušilo drvo koje je iščupao olujni vjetar. Nesretni Terzić je na mjestu preminuo, jer je stablo, kako doznajemo, palo točno na vozačku kabinu kombija.

Opširnije pročitajte OVDJE

18:22

Fuchs: Škole oštećene u nevremenu bit će obnovljene do početka školske godine

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs obišao je u četvrtak Osnovnu školu Rudeš stradalu u nevremenu koje je jučer pogodilo Zagreb i okolicu te najavio da će svi stradali školski objekti biti sanirani do početka nove školske godine.

"Radi se zaista o nezapamćenom nevremenu koje je prouzrokovalo velike štete", rekao je Fuchs te obiteljima stradalih izrazio sućut.

"Što se tiče školskih objekata u gradu Zagrebu razgovarao sam i s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem, tri objekta su jače oštećena, međutim, svi radovi na sanaciji bit će završeni do početka školske godine. Pratimo situaciju i u ostalim pogođenim područjima", rekao je ministar Fuchs.

Fuchs je oštećenu školu obišao u društvu ravnateljice Sanje Krstanović.

18:17

Grad Zagreb poziva da se prijave štete na imovini nastale u olujnom nevremenu

Grad Zagreb objavio je u četvrtak na svojim internetskim stranicama Poziv za podnošenje prijave štete na imovini uslijed nevremena koje je 19. srpnja zahvatilo Zagreb, građane mole da prijave štetu što je moguće prije, po mogućnosti do kraja srpnja.

Građani štetu mogu prijaviti putem obrasca, elektroničkom poštom na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i na brojeve telefona: 091/162-2005 i 091/162-2013 radnim danom od 8 do 20 sati te osobno u prostorijama Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, na adresi Trg Stjepana Radića 1, u uredovno radno vrijeme od 8 do 15,30 sati.

Nakon prikupljenih prijava i evidentiranja nastale štete Grad Zagreb propisat će uvjete i način dodjele novčane pomoći vlasnicima/suvlasnicima imovine te će svi građani koji ostvaruju pravo na dodjelu novčane pomoći o tome biti pravovremeno obaviješteni, najavljuju iz Grada Zagreba.

17:59

Gromade tuče zasule općinu Ribnik

U općini Ribnik na samoj granici sa Slovenijom ne postoji niti jedan krov na kući, štali, sjenici, bilo kakvom čvrstom objektu, koji nije pretrpio oštećenje od tuče u srijedu nešto prije 16 sati. Gromade koje su padale dosad su neviđene, stanovnici Lipnika, zaseoka koji je prošao najgore, opisali su da su bile veličine šake.

Jedan od njih, Ivan Ladešić, pokazao nam je video ledenih kugli koje su mu uništile četiri krova. Nevjerojatno je gledati kako komadi padaju u travnjak i odbijaju se dva-tri metra u zrak. Dan poslije u tlu su se još vidjeli krateri.

Opširnije pročitajte OVDJE

16:39

Božinović: ‘Čak i da je sustav za upozorenja radio, SMS poruka ne bi došla do svih na vrijeme‘

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je da je Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizom (SRUUK) prema svom koncipiranju u potpunosti učinkovit, unatoč brojnim kritikama kako sustav nije u srijedu građanima poslao poruku o nadolazećem velikom nevremenu.

''SRUUK, kako je koncipiran je u potpunosti učinkovit. Kada smo ga testirali, kao poteškoća se pojavilo da nisu svi korisnici dobili poruke, neki su dobili više od jedne, a to je sad stvar onih koji poruku šalju, a to su tri glavna teleoperatera'', rekao je Božinović u četvrtak nakon sjednice Vlade.

Opširnije pročitajte OVDJE

15:22

Apokalipsa u Slavoniji: Orkanski vjetar lomio dalekovode, stabla, čak i betonske stupove

Oluja sa zapada, koja je u kasnim poslijepodnevnim satima sa zagrebačkog područja prodrla u Slavoniju krećući se na nekim lokacijama i brzinom od 180 km/h ostavila je za sobom grozne posljedice i štetu kakva se u ovim krajevima, koji su svi odreda bili zahvaćeni ratom, ne pamti ni iz tog ratnog doba.

Opširnije pročitajte OVDJE

14:58

DHMZ objavio posebno priopćenje o nevremenu

Prognostičari DHMZ-a objavili su detaljno objašnjenje kakvo je to, zapravo, nevrijeme u srijedu poharalo kontinentalnu Hrvatsku i možemo li očekivati slične oluje u idućim danima.

‘Jučerašnje grmljavinsko nevrijeme bilo je izuzetno jako i bilo je samo dio dugoživućeg grmljavinskog nevremena većih prostornih dimenzija (tzv. mezoskalni konvektivni sustav), u okviru kojeg su se stvarale grmljavinske superćelije (sustavi s izraženom rotacijom)‘, kažu meteorolozi.

Opširnije pročitajte OVDJE

14:23

Četverogodišnje dijete u Zagrebu ozlijeđeno u padu stabla na auto

Četverogodišnje dijete ozlijeđeno je u padu stabla tijekom jučerašnjeg nevemena u Zagrebu, liječnička pomoć pružena mu je u dječjoj bolnici u Klaićevoj te je otpušteno na kućnu njegu, doznaje se u četvrtak u toj bolnici koja je oštećena i poplavljena te je u tijeku hitna sanacija.

Opširnije pročitajte OVDJE

13:58

Klimatolog: ‘Ovo je bilo nevrijeme superćelijskog cumulonimbusa, najjačeg olujnog oblaka‘

Sve je više dokaza da globalno zagrijavanje uzrokovano ljudskim djelovanjem oluje čini jačima i razornijima. O tome je za HTV govorio klimatolog, geofizičar, profesor zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Branko Grisogono.

- To je jedna neobična oluja koja spada u mezoskalne fenomene. Njih je jako teško prognozirati. To je bio mezoskalni konektivni sustav koji je u nekim trenucima pokazivao značajke tzv. superćelijskog cumulonimbusa. Radi se o najjačim olujnim oblacima po rotaciji. To se jučer dogodilo, rekao je Branko Grisogono. Opširnije pročitajte OVDJE

13:44

Zagreb: Otac dvoje djece smrtno stradao u oluji

Nakon odrađene smjene u Caffe baru Dvorište, Dario Rebić krenuo je po omiljenu osobu na svijetu - svoju suprugu. Pokupio ju je zajedno s dvije kolegice iz firme na istoku grada, a kad su se uputili kući krenulo je nevrijeme. U Čavićevoj je njihov put zaustavilo stablo koje se prevrnulo na automobil u pokretu i na mjestu usmrtilo 48-godišnjeg oca dvoje djece.

Opširnije pročitajte OVDJE

13:19

Kontakti zagrebačkih gradskih službi za pomoć građanima nakon olujnog nevremena

Iz Grada Zagreba su objavili kontakte gradskih službi za pomoć građanima nakon olujnog nevremena.

Telefonske linije hitnih službi 112 i 193 i dalje su pod velikim opterećenjem, zbog čega je važno da
građani hitne službe zovu samo u situacijama kad je ugrožen život i imovina.

Za sve druge situacije pozivamo građane da kontaktiraju nadležne gradske službe na telefonske
brojeve koje možete pronaći niže u tekstu.

Zrinjevac - prioritetno za raščišćavanje površina javne namjene
Tel:: 01 6598 999 (0-24h)
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Vodoopskrba i odvodnja - za prijave interventnog čišćenja slivnika
Tel: 01 6163 222 (0-24 h)
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

U slučaju da je slivnik površinski začepljen, ViO moli građane da razgrnu lišće i granje kako bi voda mogla otjecati u slivnik.

Zagrebačke ceste
Tel: 01 2356 444, 01 6420 858
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Gradska plinara Zagreb - za hitne intervencije, ako se osjeti miris plina ili ako nema plina u instalaciji
Tel: 0800 400 400 (0-24h)

ZET
Tel: 01 6680 703 (0-24h), 072 500 400
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Komunalno i prometno redarstvo - za prijave prometnih problema i komunalnih prekršaja
Tel: 01 6101 566 (7-22h)
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Sve nove informacije ćemo kontinuirano objavljivati, uključujući informacije vezane uz način prijava šteta nastalih na imovini građana, poručuju iz Grada.

13:08

Plenković o nevremenu

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održava se još jedna sjednica Vlade na kojoj je premijer Andrej Plenković održao uvodni govor u kojem se osvrnuo na posljedice nevremena, štrajk u pravosuđu, ali izvanrednu sjednicu Sabora.

"Snažno olujno nevrijeme jučer je pogodilo Grad Zagreb, ali i 14 hrvatskih županija. Ozlijeđeno je više od 60 osoba, smrtno su stradale četiri osobe", rekao je Plenković u uvodnom govoru. Opširnije pročitajte OVDJE

12:32

HUO: Društva za osiguranja spremna za brzo rješavanje pretrpjelih šteta

Iz Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) u četvrtak su poručili kako su domaća društva za osiguranje spremna za brzo rješavanje pretrpjelih šteta nastalih u olujnom nevremenu koje je u srijedu pogodilo Zagreb i druge dijelove Hrvatske.

Iz HUO-a su izrazili iskreno žaljenje svima koji su pogođeni snažnim nevremenom te osobito obiteljima poginulih te poručili "kako su hrvatska društva za osiguranje spremna brzo reagirati te su na raspolaganju građanima za prijavu i obradu njihovih odštetnih zahtjeva".

Svim građanima koji su sklopili policu osiguranja imovine i koji su pretrpjeli materijalne štete preporučuje se da izravno kontaktiraju svoje društvo za osiguranje kako bi prijavili štete. Nastale štete tretirat će se u skladu s ugovorenim pokrićima osiguranja imovine i unutar rokova definiranih ugovorom u za to predviđenom zakonskom roku, navodi se u priopćenju HUO-a.

Za lakšu komunikaciju s društvima za osiguranje dostupne su njihove internetske stranice, adrese elektronske pošte kao i telefonski kontakt podaci, uz savjet da se unaprijed pripreme fotografije nastalih oštećenja kako bi se proces prijave dodatno ubrzao.

"Jučerašnje nevrijeme predstavlja snažan podsjetnik na važnost osiguranja imovine, ali i skreće pažnju na zabrinjavajući podatak da je svega 20-tak posto privatne imovine u Hrvatskoj osigurano, čime značajno zaostajemo za europskim državama u vremenima sve prisutnijih klimatskih katastrofa", kazao je direktor HUO-a Hrvoje Pauković.

Ta činjenica, kako je rekao, postaje posebno alarmantna, zbog čega je nužno permanentno podizati svijest građana o osobnoj odgovornosti za život, zdravlje te osobito imovinu, uz napomenu kako upravo osiguratelji raspolažu mehanizmima za brzu i učinkovitu zaštitu.

Iz HUO-a u priopćenju navode kako je osnovna namjena osiguranja imovine zaštita nekretnine od opasnosti, odnosno, zaštita vlasnika nekretnine od nenadanih i često vrlo visokih troškova prouzročenih neželjenim događajem koji za posljedicu obično imaju veliku i skupu materijalnu štetu.

Iako se nalazimo na samom vrhu Europe po broju građana koji posjeduju nekretnine (čak 91 posto ljudi u RH posjeduje vlastitu nekretninu), istovremeno smo pri samom dnu po osiguranju istih, ističu iz HUO-a.

Navode kako premija osiguranja imovine u Hrvatskoj trenutno iznosi 67 eura po stanovniku, što je i dalje znatno manje od europskog prosjeka gdje iznosi 193 eura, zbog čega je osiguranje imovine, nažalost, još uvijek nedovoljno prakticirana investicija u vlastitu zaštitu i sigurnost.

Iz HUO-a su poručili kako je kod sklapanja bilo koje police osiguranja važno voditi brigu o odabiru odgovarajuće police. Također su istaknuli važnost povećanja svijesti građana o osiguranju općenito, s posebnim naglaskom na osiguranje imovine.

12:23

U Ribniku, ponajmanjoj hrvatskoj općini, oštećene 153 obiteljske kuće

Od ukupno 238 oštećenih kuća u jučerašnjem nevremenu najviše ih je stradalo u Općini Ribnik, ponajmanjoj hrvatskoj općini, gdje su oštećene 153 kuće i 150 gospodarskih objekata, pa su općinske vlasti već najavile proglašavanje stanja prirodne nepodode.

Na području Karlovačke županije oštećeno je ukupno 238 kuća i više od 290 gospodarskih i pomoćnih objekata. U otklanjanju šteta, na području županije ukupno je angažirano 187 vatrogasaca sa 47 vatrogasnih vozila, te 7 pripadnika HGSS-a.

Teško je stradalo i Ribniku susjedno Žakanje, u kojemu je oštećeno 50 kuća i više od 100 gospodarskih objekata.

Vlasnik Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u Žakanju Mirko Mihelić rekao je zamjenici županice Vesni Hajsan Dolinar za njezina obilaska postradalih da mu je prioritet skloniti i zaštititi sijeno, te se zahvalio vatrogascima Žakanja koji mu pomažu da se što prije sanira oštećeni gospodarski objekt.

Hajsan Dolinar, inače iz Žakanja, rekla je da je Stožer s građanima bio u kontaktu od prvog trenutka nevremena, te je poručlila svima da se jave općinskim vlastima radi evidentiranja šteta, jer su one već najavile proglašavanje stanja prirodne nepogode, jer da je šteta znatno viša od 20 posto njihovog općinskog proračuna.

Zahvalila se svim interventnim službama i ustvrdila da su vatrogasci i HGSS “pokazali znanje, stručnost i hrabrost”.

Karlovačka županija je zbog potreba interventnog pokrivanja krovova uputila poziv Obrtničkoj komori Karlovačke županije i Grada Karlovca, te Udruženju obrtnika Duge Rese i Ogulina da se uključe u sanaciju nastalih šteta.

Niz obrtnika, ponajprije krovopokrivača i limara, odazvalo se pozivu i štete se brzo otklanjaju.

Na području grada Karlovca također je u tijeku sanacija šteta, a prema dosad prikupljenim podacima oštećeno je 35 kuća i 40 pomoćnih objekata.

12:15

Sanacija u Novom Zagrebu

U tijeku je sanacija posljedica jučerašnjeg jakog nevremena u Novom Zagrebu.

Pogledajte fotografije:

image

Središće

Goran Mehkek/Cropix
image

Središće, autobusna stanica

Goran Mehkek/Cropix
image

Središće, autobusna stanica

Goran Mehkek/Cropix
image

Središće

Goran Mehkek/Cropix

12:14

U Zagrebu u nevremenu 13 teže ozlijeđenih, nisu u životnoj opasnosti

U snažnom nevremenu koje je srijedu popodne pogodilo Zagreb ozlijeđeno je 130 osoba, 13 ih je zadobilo teže ozljede, no nitko nije životno ugrožen, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo zdravstva.

Najviše ozlijeđenih pomoć je potražilo u KBC-u Sestre milosrdnice. Na Klinici za traumatologiju u Draškovićevoj ulici i na hitnoj kirurgiji u Vinogradskoj zbrinuli su 38 ozlijeđenih građana. Dvije osobe s težim prijelomima zadržane su na liječenju u Draškovićevoj, a tri osobe s težim ozljedama glave na liječenju su u Vinogradskoj, doznaje se neslužbeno u bolnici.

Na hitnom prijemu u KB-u Sveti Duh jučer je pomoć pružena za 29 građana ozlijeđenih u nevremenu. Troje teže ozlijeđenih zadržano je na liječenju, a među njima je i 36-godišnji Indijac koji se srušio zajedno s građevinskom dizalicom na Črnomercu.

U KBC-u Zagreb kažu da su u hitnoj ambulanti zbrinuli 22 ozlijeđena pacijenta, većinom je riječ o sitnim traumama i pacijenti su otpušteni kućama. Dvoje je zadržano na liječenju, jedna je osoba teže ozlijeđena, no nije životno ugrožena.

U KB-u Dubrava zbrinuta su tri teže ozlijeđena građana, a u KB-u Merkur jedna.

12:07

Indijac preživio pad s 30-metarskom dizalicom u nevremenu, nije životno ugrožen

Tridesetšestogodišnji Indijac preživio je pad s 30-metarskom građevinskom dizalicom koja se jučer tijekom nevremena srušila na zagrebačkom Črnomercu i nije u životnoj opasnosti, doznaje se u bolnici Sveti Duh u kojoj je taj građevinski radnik smješten.

On je jučer zaprimljen u hitnoj ambulanti u KB-u Sveti Duh, trenutno je na jedinici je intenzivnog liječenja i njegovo je stanje stabilno.

U tijeku su dijagnostički postupci i kontrole, a s obzirom da je riječ o kompleksnoj traumi, ne mogu se davati procjene ishoda liječenja, no pacijent nije životno ugrožen, doznaje se u četvrtak u bolnici.

Sinoć ga je u bolnici obišao i ministar zdravstva Vili Beroš tijekom posjeta KB-u Sveti Duh.

Spektkakularan i zastrašujući pad velikog krana u kojem je bio Indijac zabilježen je snimkom građanina koja se ubrzo proširila portalima i društvenim mrežama. Na njoj se vidi kako dizalicu olujni vjetar kao od šale ruši na tlo gradilišta i obližnje objekte.

12:05

Posljedice nevremena: 4 umrle i 200 ozlijeđenih osoba, oštećeno više od 2000 objekata

U olujnom nevremenu koje je u srijedu pogodilo Hrvatsku poginule su četiri osobe, dvjestotinjak ih je ozlijeđeno, oštećeno je više od 2000 objekata, a županijski centri 112 zaprimili su više od 4500 poziva.

Olujno nevrijeme zahvatilo je 14 županija i Grad Zagreb, a pozivi županijskim centrima većinom su se odnosili na nevrijeme i posljedice nevremena, objavilo je u četvrtak Ravnateljstvo civilne zaštite.

Smrtno su stradale četiri osobe - dvije na području Grada Zagreba, jedna na području Brodsko-posavske županije te vatrogasac na području Vukovarsko-srijemske županije.

Prema podacima Ministarstva zdravstva na području Zagreba ozlijeđeno je 130 osoba, od čega 13 teže, a na području Zagrebačke županije, prema podacima objavljenim na internetskoj stranici Ravnateljstva civilne zaštite, ozlijeđene su dvije te u Brodsko-posavskoj više od deset osoba. U Požeško-slavonskoj županiji ozlijeđeno je deset osoba, dok je u Vukovarsko-srijemskoj trideset osoba zatražilo liječničku pomoć, a četiri su hospitalizirane.

Oštećeno više od 2000 objekata

Oštećeno je više od 2000 stambenih, gospodarskih i drugih objekata te veći broj vozila, a iz Ravnateljstva napominju da nastavljaju utvrđivati štete.

Među ostalim, na području Grada Zagreba od značajnijih objekata oštećene su dvije škole, dva doma zdravlja, pet klinika i bolnica, a na području Zagrebačke županije oštećeno je oko 900 objekata.

U Brodsko-posavskoj županiji oštećeno je više od 300 krovova, u Požeško-slavonskoj oko 250 objekata, od čega 50 teže. U Karlovačkoj županiji oštećeno je 350 objekata, a u Sisačkoj-moslavačkoj više od 100 krovišta na kućama i dva krovišta na školama u Kutini i Gonjoj Gračenici.

Na području Vukovarsko-srijemske županije srušen je zvonik crkve, a vjetar je raskrio krov na tri škole, dok je u Krapinsko-zagorskoj županiji oštećeno 21 krovište raznih objekata.

U otklanjanju posljedica nevremena bile su angažirane sve raspoložive snage žurnih službi (vatrogasci, policija i hitna medicinske pomoći) pripadnici civilne zaštite i komunalnih službi, a i građani su se samoorganizirali i pomogli u raščišćavanju i uklanjanju granja i raznih predmeta s prometnica.

HVZ: 1507 intervencija sa 3865 vatrogasaca i 1604 vozila

Hrvatska vatrogasna zajednica priopćila je da je do sada je zabilježeno 1507 intervencija u kojima je sudjelovalo 3865 vatrogasaca sa 1604 vozila, podaci o broju intervencija neprestano se povećavaju, a vatrogasci uklanjanju stabla, granje, crijepove s kolnika te rade na sanaciji krovišta i dimnjaka.

Temeljem zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika u Sisačko-moslavačku županiju upućene su vatrogasne snage iz Varaždinske županije, a u Vukovarsko-srijemsku županiju se upućuju dvoje autoljestve, dva kombi vozila i 16 vatrogasaca iz Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije, priopćio je HVZ.

U intervencijama uzrokovanim posljedicama jake oluje, praćene kišom i tučom, u gradu Zagrebu je zabilježeno 220 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 660 vatrogasaca sa 200 vatrogasnih vozila.

Najviše je intervencija bilo u Zagrebačkoj županiji - 544, u Gradu Zagrebu 220, a u Karlovačkoj županiji 171.

11:36

Trut: 'SRUUK još uvijek nije u funkcijskom planu'

Šef Ravnateljstva civilne zaštite Hrvatske Damir Trut je rekao da je u jučerašnjoj oluji ozlijeđeno stotinjak osoba te je upozorio građane da ne voze automobile ako nije nužno jer po cestama još uvijek ima grana i drveća.

Osvrnuo se i na sustav za obavještavanje građana o opasnosti, SRUUK, koji još uvijek nije u funkcijskom planu.

- To smo proveli testiranje u lipnju. U proceduru donošenja upućen je prijedlog pravilnika o stupanju ranog upozoravanja stanovništva, što podrazumijeva mišljenje nadležnih tijela, u ovome slučaju se radi o DHMZ, rekao je Trut za HRT.

Podsjetimo, Trut je jučer rekao da sustav nije građanima poslao upozorenje jer je na snazi bilo narančasto upozorenje, a šalje se SMS poruka samo u slučaju crvenog upozorenja.

11:27

Tomašević drži presicu

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević je održao presicu o posljedicama razornog nevremena koje se dogodilo jučer. Rekao je da su hitne službe od početka nevremena primile čak 11.000 poziva, a i dalje su zakrčene.

- Apeliram na građane da zovu samo ako prijeti neposredna opasnost od nove štete ako se nešto hitno ne ukloni ili ozljede ljudi, rekao je.

U Zagrebu je srušeno više od 1000 stabala, a Zrinjevac ih održava 140.000 u gradu. Štete su zabilježene i na javnom prijevozu.

Opširnije pročitajte OVDJE.

10:38

U Karlovačkoj županiji 168 intervencija zbog nevremena

Županijski vatrogasni centar Karlovac je javio kako je od prvog olujnog nevremena koje je zahvatilo Karlovačku županiju u srijedu poslijepodne do četvrtka ujutro zaprimljeno ukupno 168 dojava, pri čemu je završeno 69 intervencija, a 99 ih je i dalje u tijeku.

Županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković je precizirao da je na području Karlovca zabilježeno 83 intervencija, na području Ribnika 69, a na području Žakanja 13.

U Tounju su bile dvije intervencije, a jedna u Ogulinu.

"Na području Karlovca, Ribnika i Žakanja jučer je angažirano ukupno 187 vatrogasaca i 47 vatrogasnih vozila.

Na području Karlovca i Žakanja posljedice nevremena sanirali su vatrogasci s tih područja, dok su na području Ribnika bile angažirane dodatne snage s područja Ogulina, Ozlja, Duge Rese, Barilovića, Bosiljeva, Kamanja, Netretića i Draganića", rekao je Franković.

U noći na četvrtak je također bilo nevrijeme, no nije navedeno da je ostavilo posljedice.

10:08

Policija: 'Molimo da se na minimalnu razinu svede kretanje osobnim automobilima kroz uži i širi centar Grada'

Zagrebačka policija izvijestila je da je u srijedu zaprimila više od 950 dojava građana koje su se odnosile na oštećenja prouzročena nevremenom zbog kojeg su na području Zagreba poginula dva muškarca, a više desetaka osoba je zatražilo liječničku pomoć.

Policijska uprava zagrebačka (PUZ) je istaknula da, pored prisutnosti na terenu u srijedu i četvrtak, aktivno daje svoj doprinos i u smislu pomoći građanima, otklanjanja opasnosti, obavljanja očevida i sanacije šteta koje remete redovni tijek građana.

U policiji naglašavaju da su u četvrtak fokusirani na regulaciju prometa na dijelovima gdje je zbog posljedica oluje ili tehničkih oštećenja semafora, kao i neprohodnosti prometnica, on otežan.

Uz to, policija moli građane da obrate veću pozornost na situaciju oko sebe i kuda se kreću odnosno gdje parkiraju vozila, s obzirom na oštećenja stabala i zgrada zbog čega se ne smije zanemariti mogućnost daljnjeg lomljenja pojedinih grana stabala te otpadanja dijelova krovišta, žbuke odlomljenih dijelova sa zgrada i drugih objekata.

Također, policija moli građane da, koliko je god to moguće, na minimalnu razinu svede kretanje osobnim vozilima kroz uži i širi centar Zagreba sve dok se u potpunosti ne normalizira funkcioniranje prometne infrastrukture.

PUZ je ranije izvijestio da su tijekom nevremena u Zagrebu poginuli 50-godišnji pješak te 48-godišnji vozač osobnog automobila, dok je u padu građevinskog krana teško ozlijeđen 36-godišnjak.

Tijekom nevremena i zbog pada stabala pješak je izgubio život u Ulici Svetog Mateja, a vozač osobnog automobila na Slavonskoj aveniji, priopćio je PUZ. U Prilazu baruna Filipovića pao je građevinski kran, pri čemu je teško ozlijeđen 36-godišnji muškarac.

Prema informacijama iz Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba, tjelesne ozljede zadobilo je više građana, od kojih su neki i teško ozlijeđeni.

10:03

Snimka posljedica nevremena

Pogledajte snimku posljedica jučerašnjeg snažnog nevremena u Zagrebu.

09:46

Travno, Središće i Dugave dan nakon oluje

Pogledajte kako izgledaju zagrebački kvartovi Travno, Središće i Dugave dan nakon razorne oluje.

image

Travno

Goran Mehkek/Cropix
image

Travno

Goran Mehkek/Cropix
image

Travno

Goran Mehkek/Cropix
image

Travno

Goran Mehkek/Cropix
image

Travno

Goran Mehkek/Cropix
image

Travno

Goran Mehkek/Cropix
image

Travno

Goran Mehkek/Cropix
image

Travno

Goran Mehkek/Cropix
image

Dugave

Goran Mehkek/Cropix
image

Dugave

Goran Mehkek/Cropix
image

Dugave

Goran Mehkek/Cropix
image

Središće

Goran Mehkek/Cropix
image

Središće

Goran Mehkek/Cropix
09:21

Posljedice nevremena na Bundeku

Posljedice jučerašnjeg jakog nevremena vidljive su svuda u gradu. Pogledajte kako jutros izgleda Bundek.

image

Bundek

Goran Mehkek/Cropix
image

Bundek

Goran Mehkek/Cropix
image

Bundek

Goran Mehkek/Cropix
image

Bundek

Goran Mehkek/Cropix
image

Bundek

Goran Mehkek/Cropix
image

Bundek

Goran Mehkek/Cropix
image

Bundek

Goran Mehkek/Cropix
image

Bundek

Goran Mehkek/Cropix
image

Bundek

Goran Mehkek/Cropix
image

Bundek

Goran Mehkek/Cropix
image

Bundek

Goran Mehkek/Cropix
image

Bundek

Goran Mehkek/Cropix
image

Bundek

Goran Mehkek/Cropix
image

Bundek

Goran Mehkek/Cropix
09:18

ZET: Sve tramvajske linije prometuju uobičajenim trasama

Sve tramvajske linije u Zagrebu prometuju uobičajenim trasama, dok neke linije u autobusnom prometu još voze skraćeno ili izmijenjenim trasama, a linije prema Jelenovcu i Sljemenu u prekidu su zbog stabla na kolniku, izvijestio je u četvrtak Zagrebački električni tramvaj (ZET).

Nakon nevremena koje je u srijedu pogodilo Zagreb, u četvrtak je u jutarnjim satima u prekidu bio tramvajski promet preko Trga bana Jelačića zbog oštećenja gornjeg voda te su linije 11, 12, 13, 14 i 17 vozile preusmjereno.

U autobusnom prometu linija 102 (Britanski trg - Mihaljevac) vozi preko Pantovčaka, a linija 130 (Črnomerec - Borčec) skraćeno do Rušiščaka.

Linija 146 (Jankomir - Reljkovićeva) prometuje djelomično izmijenjenom trasom u zoni Prilaza baruna Filipovića, a linija 109 iz Dugava prema Črnomercu prometuje Cankarovom ulicom.

Autobusna linija 139 (Reljkovićeva - Jelenovac) od 6 sati je u prekidu zbog stabla na kolniku, kao i linija 140 za Sljeme.

Žičara Sljeme danas neće biti u prometu zbog stabla koje je palo na gornju postaju i pregleda cijele trase.

09:08

U nevremenu poginuo i jedan vatrogasac

U snažnom nevremenu koje je u srijedu navečer pogodilo Hrvatsku, poginuo je i jedan vatrogasac, rekao je Damir Trut, ravnatelj Civilne zaštite. Vatrogasac je bio na intervenciji u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Inače, u Zagrebu su poginula dvojica muškaraca, a još jedan je život izgubio u Slavoniji.

08:42

Tomašević ima presicu u 11 sati

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet održat će konferenciju za novinare u 11 sati ispred Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba. Tomašević će na konferenciji iznijeti najnovije informacije o posljedicama nevremena koje je u srijedu pogodilo Zagreb.

08:32

Umjetnine Muzeja za umjetnost i obrt jučer su gore stradale nego u potresu

"Ni ova kataklizma nas nije mimoišla. Netom uređena muzejska čuvaonica teško je oštećena" napisao je Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt na društvenim mrežama.

Opširnije pročitajte OVDJE.

08:29

HV uklanja posljedice nevremena u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Temeljem zahtjeva Ravnateljstva stožera Civilne zaštite, ministar obrane Mario Banožić u jutarnjim satima u četvrtak 20. srpnja 2023. godine donio je odluku o upućivanju 50 pripadnika Hrvatske vojske na saniranje materijalnih šeta nastalih kao posljedica velikog nevremena koje je zahvatilo i Vukovarsko-srijemsku županiju.

Riječ je o pripadnicima Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske koji će biti angažirani na sanaciji štete nastale na području Vinkovaca, odnosno državne ceste D55, priopćeno je iz MORH-a.

„Hrvatska vojska će sa svojim pripadnicima i mehanizacijom biti angažirana koliko god to bude potrebno kako bi se što prije uklonile posljedice nezapamćenog nevremena koje je zahvatilo više županija na području Republike Hrvatske“, rekao je ministar Banožić.

08:20

Razorne posljedice po parkovima, otežan promet na baruna Filipovića

Zagrepčane je nakon jučerašnjeg razornog nevremena danas dočekalo mirno i sunčano jutro. Nije to ni blizu jutru koje nas je dočekalo nakon razornog zagrebačkog potresa 2020. godine, u kojem je stradala jedna osoba jer je pogodio metropolu u ranim nedjeljnim jutarnjim satima kad nije bilo toliko ljudi na ulicama. No, broj žrtava je nakon jučerašnje oluje veći, dvoje mrtvih i više ozlijeđenih, a pola sata nemilosrdnog vjetra ostavilo je nazapamćen trag na zagrebačkom raslinju te posebno parkovima diljem kojih su danas ujutro vidljive posljedice.

Iz zemlje doslovno iščupana stabla česta su pojava po gradu, a Grad Zagreb je također izdao upozorenje što se tiče posjeta parkovima. Grad, naime, još nije do kraja očišćen, no granje i drveće uglavnom je uklonjeno s glavnih prometnica tako da se promet više-manje odvijao normalnim tokom. Voda se na nekim dijelovima, posebno Ilice, još zadržava, ali to su tek manji nanosi.

Oko sedam ujutro u gradu još nismo zatekli radnike, a ni vatrogasce u većem broju, tek ponegdje nekog djelatnika Čistoće koji je s kolicima skupljao granje. Promet se otežano odvijao jučer ujutro na Prilazu Baruna Filipovića gdje se, podsjetimo, u nevremenu i srušila dizalica. Potres je, naime, ostavio znatno veće posljedice na građevinama čije čišćenje je trajalo tjednima, a obnova do danas gotovo da nije ni započela.

Međutim, za očekivati je da će se grad poslije ovog nevremena brže 'resetirati', ali ostaje gorak okus neizvjesnoti koji osjetimo kad doživimo snagu prirode.

08:13

Sanacija u Španskom

U tijeku je sanacija posljedica jučerašnjeg jakog nevremena u Španskom u Zagrebu.

image

Špansko

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Špansko

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Špansko

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Špansko

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Špansko

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Špansko

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Špansko

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Špansko

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Špansko

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Špansko

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Špansko

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Špansko

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Špansko

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Špansko

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Špansko

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Špansko

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Špansko

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Špansko

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Špansko

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Špansko

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Špansko

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Špansko

Zeljko Puhovski/Cropix
07:30

HAK: Nakon nevremena otežano se vozi na pojedinim cestama

Nakon nevremena otežano se vozi na pojedinim cestama u središnjoj, sjeverozapadnoj Hrvatskoj i dijelu Slavonije, a željeznički promet u prekidu je na pojedinim dionicama, izvijestio je u četvrtak Hrvatski autoklub (HAK).

Zastoji su povremeno na dionicama cesta gdje traju radovi te na gradskim prometnicama, a zbog posljedica nevremena za sav su promet zatvorene državne ceste Vinkovci-Županja (DC55) i Lipik-Trokut (DC47).

HAK upozorava vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabranjen je promet za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila).

Zbog posljedica olujnog nevremena u prekidu je željeznički promet na dionicama Zaprešić – Savski Marof, Zagreb Zapadni kolodvor – Podsused, Zagreb Borongaj – Sesvete, Zagreb Glavni kolodvor – Hrvatski Leskovac, Resnik – Žitnjak, Nova Gradiška – Novska, Novska – Popovača te Vrbovec – Dugo Selo.

Putnički vlakovi stoje na Savskome mostu u Zagrebu te na dionicama pruge Zagreb Borongaj – Sesvete, Okučani – Novska i Vrbovec – Dugo Selo.

07:07

Fotografije dan nakon oluje

Fotoreporteri Cropixa zabilježili su posljedice razornog nevremena u Zagrebu. Pogledajte kako izgleda grad dan nakon oluje:

image

Trg Antuna Mihanovića. Dubec. Posljedice nevremena u parku u Dubcu.

Goran Mehkek/Cropix
image
Ivana Nobilo/Cropix
image

Trnovčica

Goran Mehkek/Cropix
image

Poljanice

Goran Mehkek/Cropix
image

Poljanice

Goran Mehkek/Cropix
image

Poljanice

Goran Mehkek/Cropix
image

Poljanice

Goran Mehkek/Cropix
image

Poljanice

Goran Mehkek/Cropix
image

Trg Antuna Mihanovića, Dubec

Goran Mehkek/Cropix
image

Trg Antuna Mihanovića, Dubec

Goran Mehkek/Cropix
image

Trg Antuna Mihanovića, Dubec

Goran Mehkek/Cropix
image

Trg Antuna Mihanovića, Dubec

Goran Mehkek/Cropix
image

Trg Antuna Mihanovića, Dubec

Goran Mehkek/Cropix
image

Trg Antuna Mihanovića, Dubec

Goran Mehkek/Cropix
image

Trg Antuna Mihanovića, Dubec

Goran Mehkek/Cropix
image

Trg Antuna Mihanovića, Dubec

Goran Mehkek/Cropix
image

Trg Antuna Mihanovića, Dubec

Goran Mehkek/Cropix
image

Trg Antuna Mihanovića, Dubec

Goran Mehkek/Cropix
image

Posljedice nevremena u Rudešu

Screenshot/instagram (nkrudes)/Screenshot/instagram (nkrudes)
image

Trnovčica

Goran Mehkek/Cropix
image

Poljanice

Goran Mehkek/Cropix
image

Trnovčica

Goran Mehkek/Cropix
image

Maksimirska

Goran Mehkek/Cropix
image

Maksimirska

Goran Mehkek/Cropix
image

Maksimirska

Goran Mehkek/Cropix
image

Koledinečka

Goran Mehkek/Cropix
image

Vlaška

Goran Mehkek/Cropix
image

Zrinjevac

Goran Mehkek/Cropix
image

Zrinjevac

Goran Mehkek/Cropix
image

Zrinjevac

Goran Mehkek/Cropix
image

Zrinjevac

Goran Mehkek/Cropix
image

Zrinjevac

Goran Mehkek/Cropix
image

Dubec

Goran Mehkek/Cropix
image

Zrinjevac.
Posljedice jučerašnjeg jakog nevremena vidljive su svuda u gradu

Goran Mehkek/Cropix
image

Zrinjevac

Goran Mehkek/Cropix
06:52

Grad Zagreb poslao upozorenje građanima

- Molimo građane Zagreba da zbog vlastite sigurnosti izbjegavaju posjete parkovima dok se ne saniraju opasna, nagnuta stabla i grane, stoji na službenoj Facebook stranici Grada Zagreba jutro nakon razorne oluje koja je pogodila Hrvatsku.

06:41

Žuto upozorenje samo za područje Karlovca

DHMZ je tijekom jutra objavio najnoviju prognozu i čini se da je ona povoljnija od one prethodne. Za zagrebačku i osječku regiju više nema narančastog upozorenja zbog opasnog vremena. Te su regije sada 'u zelenom' te za njih, kažu u DHMZ-u, nema opasnosti.

Žuto upozorenje zbog potencijalno opasnog vremena na snazi je sada samo za karlovačku regiju.

05:44

Kiša i grmljavina noćas u Rijeci i Istri

Nevrijeme je noćas zabilježeno i u Rijeci. Puhao je snažan vjetar, uz grmljavinu i munje. Pogledajte kako je to izgledalo na snimci:

Slično je bilo i u Opatiji, javlja RiMeteo.

Čitatelji su nam javili da je kiše, vjetra i grmljavine kasno sinoć bilo i u Istri, no vrijeme se tamo ubrzo smirilo.

05:25

Narančasto upozorenje za istok zemlje

DHMZ je za današnji dan izdao narančasto upozorenje zbog grmljavinskog nevremena za osječku regiju, dok je za zagrebačku, karlovačku i riječku regiju na snazi žuti meteoalarm zbog grmljavinskog nevremena. Zbog iznimno visokih gtemperatura, na snazi je narančasto upozorenje DHMZ-a za kninsku, riječku, splitsku i dubrovačku regiju.

Na Jadranu pretežno sunčano i vruće, osobito u Dalmaciji, na sjevernom dijelu je moguć pljusak još ujutro. U unutrašnjosti djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom, prijepodne mjestimice kiša, osobito na istoku, a popodne poneki lokalni pljusak ponajviše u gorju i središnjim predjelima. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, na sjevernom Jadranu bura mjestimice jaka, drugdje jugozapadnjak i jugo. Najniža temperatura od 17 do 21, na moru između 24 i 27. Najviša dnevna uglavnom od 25 do 30, na Jadranu između 32 i 36 °C, prognoza je DHMZ-a za četvrtak.

05:21

U Gradištu kod Županje zabilježen udar vjetra od 180 km/h

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) objavio je kako je prema podacima o brzini vjetra s automatske postaje DHMZ-a u Gradištu pored Županje, u srijedu između 18 i 19 sati, na tom području zabilježen udar vjetra čak 180 kilometara na sat, dok je najveći udar na zagrebačkom području registriran u Velikoj Gorici.

DHMZ je prikupio prve podatke o brzini vjetra koji je tijekom velikog nevremena u Zagrebu i okolici, a potom i na području Slavonije, rušio stabla i nosio krovove u Zagrebu i okolici. Nevrijeme je odnijelo tri života, a više od stotinu osoba je ozlijeđeno, neki i teže.

Također, navode iz DHMZ-a, prema trenutno dostupnim podacima, najjači udar na zagrebačkom području zabilježen je u Velikoj Gorici gdje je u zračnoj luci i izmjeren udar vjetra od 115 kilometara na sat.

U Maksimiru je zabilježen udar od 92 kilometara na sat, a na Sljemenu kod Puntijarke vjetar je puhao brzinom od 88 km/h.

05:21

Nevrijeme i na sjeveru Bosne, jedna osoba poginula

Olujno nevrijeme poharalo je u srijedu navečer sjeverne dijelove Bosne pri čemu je najmanje jedna osoba smrtno stradala a više ih je ozlijeđeno, izvijestili su policija i službe civilne zaštite.

Prema dostupnim informacijama 54-godišnja žena smrtno je stradala u Brčkom i to od strujnog udara. Kako piše "Dnevni avaz" ona je pronađena u dvorištu kuće u kojoj je boravila. Policija je o tome dobila informaciju od djelatnika hitne pomoći a pretpostavlja se kako je ta tragedija povezana s nevremenom.

Još najmanje osam osoba ozlijeđeno je na području Bijeljine, a jak vjetar i kiša nanijeli su štetu i na području Bosanskog Šamca, Doboja, Brčkog i Bosanskog Broda.

Vatrogasci su morali intervenirati zbog obilne kiše, te zbog brojnih stabala koje je na prometnice oborio jaki vjetar.

05:21

Snažno nevrijeme pogodilo i Srbiju

Olujno nevrijeme preselilo se u srijedu popodne i tijekom večeri iz Hrvatske u Srbiju i prouzročilo velike štete, najmanje 15 osoba je evakuirano, bez struje su ostala pojedina područja u Vojvodini i okolici Beograda, a zračna luka "Nikola Tesla" privremeno je zatvorena.

Nevrijeme praćeno snažnim olujnim vjetrom, jakom kišom i grmljavinom pogodilo je večeras Srbiju, a pripadnici Sektora za izvanredne situacije MUP-a Srbije evakuirali su 15 osoba iz više gradova i naselja, priopćio je MUP.

U Novom Sadu stablo iščupano snažnim vjetrom palo je i ozlijedilo dvanaestogodišnju djevojčicu.

Pojedina područja Vojvodine, Beograda i Kragujevca su bez električne energije, a oluja je napravila štetu u više općina.

Zračna luka "Nikola Tesla" privremeno je zatvorena, a nacionalna kompanija Air Serbia priopćila je da su mogućna preusmjeravanja pojedinih letova na alternativne aerodrome, uz kašnjenja i mogućna otkazivanja nekih letova tijekom večeri i noći između srijede i četvrtka.

Nevrijeme je prouzročilo probleme i u željezničkom prometu obarajući stabla na elektronaponsku mrežu.

Snažan vjetar oborio je građevinski kran u Novom Beogradu, što se tijekom popodneva dogodilo i u Zagrebu.

Reporteri beogradskih medija javljaju i posljedicama nevremena na području Loznice, Šapca, Šida, Sremske Mitrovice, Iriga, Smedereva, Bačke Palanke i drugih mjesta.

Za sada nema izvješća o žrtvama.

05:20

U Karlovcu do srijede navečer 70 dojava o šteti uslijed nevremena

Gradske vlasti Karlovca izvijestile su kako je do večernjih sati srijede zaprimljeno 70 dojava građana o šteti nastaloj uslijed nevremena koje je zahvatilo i Karlovac.

Na području Karlovačke županije zaprimljeno je, do 20 sati, više od stotinu dojava građana vezano za nevrijeme, izvijestio je Županijski vatrogasni centar Karlovac i pojasnio da su dojave stigle i iz Ribnika i Žakanja, te da je angažirano ukupno 180 vatrogasaca i 45 vatrogasnih vozila.

U karlovačkoj Gradskoj upravi dodali su da građani nastavljaju prijavljivati štetu istaknuvši da se dojave uglavnom odnose na uklanjanje stabala i grana s prometnica i objekata, te na oštećenja krovova.

Lokalna vlast priopćila je da su na terenu na području grada 33 dobrovoljna vatrogasca i osam vozila dobrovoljnih vatrogasnih društava Gradac, Hrnetić, Orlovac, Donja Jelsa, Rečica - Matica, Dolnja Rečica, Rečica – Kolodvor i Koritinja. Isto tako, na terenu je i osam profesionalnih vatrogasaca i četiri vozila Javne vatrogasne postrojbe Karlovca, kao i dvadesetak zaposlenika gradskih tvrtki Čistoća i Zelenilo s vozilima.

Zamjenica gradonačelnika Karlovca i načelnica Stožera Civilne zaštite Grada Karlovca Ivana Fočić rekla je da se dojave rješavaju po prioritetima.

"Obzirom da je za noćas najavljeno novo nevrijeme za naše područje, pozivamo sve da budu na oprezu i pridržavaju se svih uputa Ravnateljstva Civilne zaštite, jer su najvažniji životi ljudi", naglasila je Fočić.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje za karlovačku regiju zbog opasnosti od nove oluje u noći na četvrtak.

05:19

U Slavoniji 55 ozlijeđenih

Stožer Civilne zaštite Brodsko-posavske županije održao je u srijedu navečer sjednicu na kojoj se predložilo da sve općine i gradovi te županije hitno sazovu svoje stožere civilne zaštite kako bi se što prije počelo s rješavanjem problema koji su proizašli nakon nevremena koje je pogodilo Hrvatsku.

Isto tako, preporuča se koordinacija sa žurnim službama sa područja županije, kao i određivanje prioriteta rješavanja i sanacija štete po stupnju hitnosti.

Građani, stoji u priopćenju Stožera Civilne zaštite Brodsko-posavske županije, ne bi trebali sami sanirati štete koje mogu prouzročiti po život opasne situacije.

Preporuka je i da svi načelnici općina i gradonačelnici u svojim sredinama aktiviraju trgovačke radnje i centre koji posjeduju nužno potreban materijal radi sanacije nastale štete.

Prema izjavama nadležnih službi Vodovoda Slavonski Brod i Vodovoda Zapadna Slavonija voda je ispravna za piće iz javnih vodoopskrbnih sustava. Međutim, preporuka je da se voda iz privatnih zdenaca prokuha prije upotrebe.

Iz Civilne zaštite ističu i kako je na terenu 15 jedinica HEP-a.

Zbog olujnog nevremena, u bolnicu "Dr. Josip Benčević zaprimljene su, do 21 sat, 32 osobe, od čega su dvije osobe teže ozlijeđene, dok su u Opću bolnicu Nova Gradiška zaprimljene 23 osobe.

Nažalost, jedna je osoba, u srijedu, zbog olujnog nevremena, smrtno stradala na području Brodsko-posavske županije.

Još dvojica muškaraca poginula su u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 23:06