KRALJ SUSHIJA NA UGLJANU

Chef Matsuhisa: De Niro i ja želimo hrvatsku tunu u našem restoranu

 
 Luka Gerlanc / CROPIX

“Japan Fusion in Kali” naziv je poslovno-gastronomskog događaja kojim su u Kalima na otoku Ugljanu najveći uzgajivač tuna u Hrvatskoj poduzeće Kali tuna i njegov vlasnik Jiro Kambe obilježili 25 godina hrvatsko-japanskog prijateljstva te početak suradnje s najvećim svjetskim lancem sushi restorana Nobu.

Ovom je događanju u kaljskom restoranu Pescatore Nikole Rajčića nazočio osobno Nobu Matsuhisa, hodajuća ikona svjetske gastronomije i najpoznatiji japanski chef u svijetu, koji je svoje poslovno carstvo, koje se sastoji od 47 restorana u gotovo svim metropolama svijeta te sedam hotela najviše kategorije, sagradio sa svojim dugogodišnjim prijateljem i poslovnim partnerom, slavnim glumcem Robertom De Nirom.

/ REUTERS

Privatni avion

Nobu je na zadarski aerodrom sletio u utorak ujutro privatnim avionom, brodom obišao uzgajališta Kali tune, a potom i aktivno sudjelovao na gastronomskoj fešti na kojoj su jela pripremali glavni chefovi čak tri londonska restorana Nobu, zatim onih u Monte Carlu, Moskvi, Budimpešti, Dubaiju i Moskvi. S hrvatske strane jela od tune i drugih ribljih sirovina pripremalo je osam kuhara iz hotela iz Udruge Jadranski luksuzni hoteli.

Vlasnik Kali tune i branda Toro Cro Maguro, pod kojim se u Japanu i svijetu prodaje hrvatska tuna, Jiro Kambe diskretno je organizirao ovaj japansko-hrvatski party pozvavši u goste svoje poslovne partnere i suradnike iz Japana, SAD-a i Zadra, ali ne i političare pa su ovoj svečanosti bili nazočni samo japanski veleposlanik u Hrvatskoj Keiji Takiguchi i načelnik općine Kali Marko Kolega.

Sam Nobu opisao je tunu bluefin iz kaljskih kaveza.

- Kvaliteta hrvatske tune je izvrsna. Želim je imati u svojim restoranima. Gospodin Kambe moj je dobar prijatelj i već koristimo njegovu tunu u Japanu, u našem tokijskom restoranu, ali smo je do sada nabavljali na burzi. Sada je nastojimo uvesti i u sve naše druge restorane. Tuna je specifična namirnica kod koje treba paziti na mnogo stvari pri transportu i očuvanju svježine, a problem su i različite pravne regulative kod uvoza u različitim zemljama u kojima imamo restorane - rekao je Nobu, demonstrirajući nam kako pripravlja sushi, sashimi i druga jednostavna jela od riže i tune.

Luka Gerlanc / CROPIX

Katai show

Svečanost japanske vrhunske gastronomije bila je upotpunjena i s još nekoliko performansa, među ostalim i ceremonijalnim rezanjem tune (katai show), koji su izveli stručnjaci iz tvrtke Uoriki, te također ceremonijalnim ispijanjem sakea iz bačve koju su prije toga Nobu, Kambe i Kolega razbili drvenim maljevima.

Na ekskluzivnom japansko-hrvatskom domjenku u Kalima bio je i Rudolf Štefan, vlasnik restorana Pelegrini, koji je nedavno dobio Michelinovu zvjezdicu.

Nobuyuki Nobu Matsuhisa jedna je od najvažnijih ličnosti svjetske gastronomije, vlasnik je najvećeg lanca sushi restorana u svijetu, ukupno ih ima 47, od kojih je oko polovica u SAD-u, a ostali su otvoreni u metropolama na svim kontinentima.

Luka Gerlanc / CROPIX

Nobu carstvo

Široj javnosti postao je poznat po prijateljstvu i partnerstvu s Robertom De Nirom s kojim, kao i s još dvojicom partnera, vodi Nobu carstvo. Osim zajedničkog lanca Nobu obitelj Matsuhisa ima još pet obiteljskih restorana, od kojih je jedan u Münchenu. Nobu ima iznimno zanimljiv životopis: kao sedmogodišnjak je ostao bez oca, nakon školovanja radio je u jednom restoranu u Tokiju, da bi ga jedan gost nagovorio da otvore restoran u Limi.

Nakon što je partnerstvo puklo Nobu je otvorio prvi vlastiti restoran na Aljasci, ali je u nesreći izgorio do temelja. Njegov restoran Matsuhisa u Beverly Hillsu brzo je stekao status najvažnijeg pop up restorana, a posjećivao ga je i Robert De Niro i tako je počelo njihovo prijateljstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2022 14:45