SUKOB S PREMIJEROM

'MILANOVIĆ ĆE OSTATI SAM, I TO VRLO SKORO' Jakovčić tvrdi da ga je premijer izbacio s liste jer se bojao njegove pobjede

Porec, 140413.Danas po prvi puta gradjani Republike Hrvatske glasaju za svoje zastupnike u Europskom parlamentu.Na fotografiji: Ivan Jakovic na glasanju.Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Šebelić / CROPIX

Šef IDS-a Ivan Jakovčić sa svojom nezavisnom listom nije prošao na izborima za Europarlament, no dobio je gotovo 45 posto glasova u Istri, iz čega zaključuje da će IDS pobijediti i na lokalnim izborima u svibnju, piše Glas Slavonije.

Unatoč tome, Jakovčić je i dalje ogorčen SDP-ovom političkom ofenzivom na Istru kao i Milanovićevim odbijanjima da se s njim susretne i napokon ponovno razgovara. Dapače, misli da nacionalna politika pritišće lokalnu vlast u Istri i neizravno joj prijeti.

- Ja sam moralni pobjednik izbora. Samo najveće političke stranke bile su ispred mene. Naravno, ne treba niti napominjati da se svi analitičari slažu s onim što je očigledno, i najveći je paradoks ovih izbora na kojima je pobijedio HDZ - da je moja samostalna lista ovaj put bila uz SDP, HNS i HSU, HDZ ne bih bio pobijedio. To je jasno kao dan, kazao je Jakovčić u intervjuu za Glas Slavonije.

Prema njegovim riječima, dva su razloga za uspjeh HDZ-a.

- Prvo, Zoran Milanović nije mene htio na svoju listu za EP. Otvoreno mi je u prosincu rekao da se uplašio da bih ja na njegovoj listi mogao dobiti najveći broj preferencijalnih glasova i da si to ne može dopustiti, te da me stoga neće na listi. Ja sam razumio taj strah, prihvatio sam to. Ali, on je tada računao da ću ja dobiti 1 - 1,5 posto glasova, a ne gotovo 4 posto. Sada je jasno da je to direktno utjecalo na ukupni rezultat. I sad je Ivan Jakovčić kriv za ovu situaciju: Milanović izjavljuje da ja nisam htio na listu. To nije istina! Glavni krivac je sam Milanović, rekao je Jakovčić i dodao da je jasno da su građani doslovno opstruirali ove izbore.

- Misleći da će ga koštati te izmišljene afere, Milanović me nije htio na listi. Ali to nije sve, ja i moji kolege načelnici i gradonačelnici iz IDS-a već neko vrijeme doživljavamo nevjerojatnu represiju, svim mogućim pritiscima želi nas se destabilizirati, a time se destabilizira i Istra. Evo i sad idem na policiju...Policija i DORH stalno dolaze. Svim mogućim kanalima vrši se pritisak, rekao je Jakovčić.

- Ta ambicija da se Damira Kajina instalira za župana, taj komplot Milanovića i Kajina da rasture Jakovčića, to neće uspjeti. Pogledajte rezultat za EP od nedjelje! Neće uspjeti! A nažalost, sve se svodi na mene, na Milanovićevu nesnošljivost prema meni. Građani su već postali žrtve toga. Sad sam mu s ovim rezultatom u nedjelju izbio sve te argumente iz ruku. Da građani vjeruju da negdje kršim zakon, ne bi za mene glasali, to je jasno. Nažalost, Milanović čini ono što se ni u politici ipak ne bi smjelo činiti. To nije razina jednog ozbiljnog, odgovornog, velikog premijera i državnika. Milanović i Kajin će zbog toga zajedno pasti na lokalnim izborima. Jer nisam samo ja pod pritiskom, i svi načelnici su, rekao je.

- Nažalost, svjedočimo potrebi jednog dijela SDP-a da otvara sukobe i s IDS-om, i s HNS-om, dakle koalicijskim partnerima, ali i sa sindikatima, i s poslodavcima, a javna tajna je da i premijer i predsjednik Josipović više ne funkcioniraju najbolje. Ako tako mislimo naći izlaz iz krize, politizirajući sve i svašta, neće nam uspjeti... Milanović će ostati sam. I to vrlo skoro..., dodao je Jakovčić, piše Glas Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:32