KRAJ PROJEKTA MONETIZACIJE

Vlada javila ponuđačima: odustajemo od koncesije

Ministar Hajdaš Dončić jučer je objavio kako se prekidaju pregovori s ponuđačima
Zagreb, 291114. Hotel Panorama Zagreb. Trg Kresimira Cosica 9.Socijaldemokratski forum zena (SDFZ) odrzao je 14. izbornu skupstinu, kojoj se pridruzio i predsjednik SDP-a, premijer Zoran Milanovic. Na Izbornoj skupstini okupile su se predstavnice svih organizacija SDFZ-a, clanice SDP-a, SDFZ-a koje obnasaju neke od funkcija u stranci ili Vladi te saborske zastupnice, ministri u Vladi te ostali gosti.Na fotografiji: Zoran Milanovic i Sinisa Hajdas Doncic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić jučer je na odvojenim sastancima obavijestio predstavnike dvaju konzorcija, koji su predali neobvezujuće ponude za davanje autocesta u koncesiju, da Vlada odustaje od koncesioniranja autocesta i da prelazi na plan B, a to je prodaja tvrtke HAC ONC kroz javnu ponudu dionica, doznaje Jutarnji list. Ministar Hajdaš Dončić je o promjeni Vladine politike obavijestio predstavnike Goldman Sachsa koji predvodi jedan konzorcij i australske Macquarie grupe koja predvodi drugi konzorcij. Austrijska tvrtka Strabag bit će obaviještena sljedeći tjedan.

Posljednji sastanak

Ministar Hajdaš Dončić potvrdio nam je da se sastao s predstavnicima Goldman Sachsa i Macquarie grupe i naglašava kako su razgovori bili fer i korektni te da potencijalni koncesionari razumiju Vladine razloge odustanka od koncesije. On im je, naime, objasnio da je razlog odustajanja velika opasnost da će se u slučaju referenduma o davanju autocesta u koncesiju većina građana tome usprotiviti.

Ministar prometa nam je rekao kako je pozvao predstavnike Goldman Sachsa i Macquarie grupe da sudjeluju u procesu IPO-a HAC ONC-a kao investitori, što su oni, tvrdi, prihvatili. U tom slučaju u javnoj ponudi za kupnju dionica sudjelovalo bi više velikih investicijskih ulagača. Prema nekim procjenama, u tom slučaju je realno da se putem javne ponude prikupi očekivanih 1,2 milijarde eura za 51 posto vlasništva tvrtke.

Na jučerašnjem sastanku predstavnici dvaju konzorcija rekli su ministru prometa da neće tužiti državu i od nje tražiti naknadu troškova koje su imali u proteklih godinu i pol dana. Država će pak morati platiti naknadu savjetnicima koji su za potrebe ovog projekta razradili potencijalne modele monetizacije te su radili na prijedlogu koncesijskog ugovora. Savjetnicima je dosad za troškove plaćeno 4 milijuna kuna, a procjenjuje se kako bi ukupan trošak savjetnika trebao biti oko 13 milijuna kuna. Konačan iznos bit će poznat pošto savjetnici predaju popis troškova. Nakon što obavijesti i austrijski Strabag o odustajanju od koncesije, ministar prometa predložit će Vladi usvajanje odluke o pokretanju procesa javne ponude dionica HAC ONC-a.

IPO u studenom?

Prema najavama, taj bi se prijedlog na Vladi mogao naći za dva do tri tjedna, a postupak IPO-a mogao bi biti završen u studenom.

Milanović najavio IPO i Jasni Omejec

Iako je Vlada odustala od koncesioniranja autocesta, zahtjev Sabora za odbacivanje referendumskog pitanja i dalje je pred Ustavnim sudom. Vlada je jučer Ustavnom sudu predložila da ne prihvati zahtjev za raspisivanje referenduma. Kako doznajemo, predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec od Vlade je zatražila pojašnjenje je li Vlada odustala od koncesije autocesta. Premijer Zoran Milanović pismeno joj je odgovorio da postoji mogućnost da se referendumom onemogući nastavak monetizacije javnog duga po koncesijskom modelu, te da će Vlada donijeti odluku o odustajanju od tog modela. Premijer predsjednicu Ustavnog suda također obavještava da Vlada razmatra postupak monetizacije po modelu inicijalne javne ponude dionica tvrtke Hrvatske autoceste održavanje i naplata cestarine.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 15:19