INSPEKTORI U AKCIJI

Svaka deseta riba je lažno deklarirana ili pokvarena

ZAGREB - U trgovačkim lancima kilogram svježeg brancina i orade dosegao je rekordno nisku cijenu u posljednjih petnaestak godina - 39.99 kuna za kilogram ! Usporedbe radi, u ribarnicama je cijena kilograma te iste ribe gotovo dvostruko veća - od 70 do 80 kuna.

Isto je i s pastrvama koje se na tržnici prodaju po cijeni od 35 do 45 kuna za kilogram, dok se u supermarkertima zadnjih tjedan dana prodaju za 19.99 kuna.

Radi se, tvrde u trgovačkim lancima, o akcijskim predblagdanskim cijenama jer riba je neizostavni dio božićne kuhinje. Tvrde, nadalje, da je riječ većinom o uzgojenim ribama manje veličine, pa je i zato cijena niska. Proizvođač je tvrtka Cromaris, koja je nedavno počela sa snažnom promocijom prozvoda, pa je i to razlog niskoj cijeni. U Cromarisu tvrde da je njihova riba, unatoč niskoj cijeni, zdravstveno ispravna.

Uzgojeni u moru

- Radi se o svježe očišćenom brancinima i oradama, prirodno uzgojenima u otvorenom Jadranskom moru, i pakiranima u kontroliranim uvjetima - navode.

No, jasno je, tvrdi Branko Bobetić iz Croatiastočara i još neki stručnjaci, da se zapravo radi o bespoštednoj borbi za kupce, kao što je nedavno bilo s mesom, pogotovo odojcima iz Nizozemske, koji su se do prije mjesec dana prodavali po cijeni od 19 kuna.

Potražnja skoči 200%

No, u ribarnicama tvrde da nisu zabrinuti.

- Ma mogu oni i besplatno dijeliti ribu, ali kupci više vjeruju ribarnicama. U Hrvatskoj se riba slabo kupuje, ali zadnjih mjesec dana, kao i uvijek pred Božić, potražnja skoči i za 200 posto - otkriva jedan trgovac u ribarnici na zagrebačkoj tržnici Dolac.

Inspekcija godišnje otkrije čak 10 posto pokvarene ili lažno deklarirane ribe na hrvatskom tržištu. Tijekom 2009. državni inspektorat godine obavio je 1660 kontrola, a podneseno je 147 optužnih prijedloga i tri prekršajna naloga s novčanom kaznom u iznosu od 16.000 kuna. Ove godine, do 21. prosinca, obavljene su samo 682 kontrole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:21