SVJEDOK OPTUŽBE

Branko Bradvica o optužbama: Nisam ubio Palmea, sve mi smješta Bože Vukušić

Sukob među bivšim emigrantima eskalirao je do te mjere da se ne mogu dogovoriti tko je od njih radio za Udbu
 CROPIX

ZAGREB - Nisam ubio švedskog premijera, a iza članka u Focusu, uvjeren sam, stoji Bože Vukušić koji me želi diskreditirati kao svjedoka u postupku koji se protiv njega vodi pred splitskim Županijskom sudom - tvrdi umirovljenik Branko Bradvica, navodni ubojica Olofa Palmea , čiju je fotografiju uz inicijale I. D. prije nekoliko dana objavio njemački Focus.

Došao mi je na vrata

- Znam da je novinar Focusa u Zagrebu razgovarao s Vukušićem koji mu je prethodno napunio glavu glupostima, a onda ga uputio na moju kućnu adresu - tvrdi Bradvica, dugogodišnji emigrant i gastarbajter.

Bradvica je, inače, svjedok u postupku za kazneno djelo otmice koji se protiv Bože Vukušića, bivšeg djelatnika obavještajne zajednice RH, vodi pred Županijskim sudom u Splitu. Istražni zahtjev protiv Vukušića je 2000. g. podnio DORH, a postupak je počeo tek 2009. U rujnu prošle godine Bradvica je svjedočio protiv Vukušića zbog otmice i zlostavljanja Petra Gudelja, navodno bivšeg suradnika Službe državne sigurnosti, te pokojnog Blagoja Zelića, načelnika splitskog odjela SDS-a.

Tvrdio je da dobro poznaje Božu Vukušića iz prve polovice 80-ih, kada su zajedno djelovali u emigrantskim organizacijama, te da ga pamti kao manipulatora i ucjenjivača. “Od ljudi je izvlačio novac i nagovarao ih na različite gluposti”, izjavio je Bradvica, tvrdeći da je Vukušić stajao i iza otmice Zelića i Gudelja (danas pokojnih). Njihove je iznuđene iskaze, tvrdi Bradvica, zloupotrijebio prilikom snimanja filma o Bruni Bušiću.

- Znam da je novinar Focusa boravio u Zagrebu u društvu Bože Vukušića, a poznato mi je i da Vukušić u posljednje vrijeme surađuje s Vinkom Sindičićem koji me optužio za ubojstvo Olofa Palmea. Njihova suradnja traje još od procesa Sindičiću za ubojstvo Brune Bušića, a nastavila se u Njemačkoj, gdje su obojica svjedoci tužiteljstva u procesu Krunoslavu Pratesu - tvrdi za Jutarnji Branko Bradvica.

- Dobro poznajem Vinka Sindičića koji je u emigraciji stalno govorio laži o meni i lažno me prijavljivao, zbog čega je između nas jednom prilikom izbio i fizički sukob. Nije mi jasno zbog čega me u Focusu nije potpisao pravim imenom i prezimenom umjesto lažnim inicijalima, valjda zbog toga da ga ne bih tužio. No, Focus je objavio moju fotografiju, pa će tužba svejedno uslijediti... - kaže Bradvica koji se jučer obratio i državnom tužiteljstvu RH.

Sindičić je Bradvicu prozvao i tijekom procesa koji se 2001. vodio protiv njega zbog ubojstva Brune Bušića, ali je tada tvrdio da Bradvica radi za britansku obavještajnu službu. Prema zapisniku sa suđenja, Sindičić je, uz različite druge opservacije koje nemaju veze sa samim procesom, izjavio da iza ubojstva švedskog premijera Olofa Palmea stoji Velika Britanija.

Demanti iz Švedske

Danas tvrdi da je ipak riječ o Jugoslaviji, preciznije o hrvatskoj Udbi, što je i bila okosnica članka u Focusu. Iako je jedno vrijeme figurirao kao krunski svjedok u sudskom postupku za ubojstvo Stjepana Đurekovića, Sindičić je nedavno u Njemačkoj uhićen zbog kaznenog djela otmice...

Sukob među bivšim emigrantima koji se očito ne mogu dogovoriti tko je od njih radio za Udbu prelio se i na stranice njemačkog tiska. Branko Bradvica tvrdi da će u Njemačkoj pokrenuti postupak protiv uredništva lista Focus. Ministarstvo unutarnjih poslova Švedske jučer je demantiralo pisanje Focusa.

‘Sud je pod pritiskom Josipovića’

Bradvica je u Njemačkoj 1971. osuđen zbog prekoračenja nužne obrane, a od 80-ih ondje uživa politički azil. Bože Vukušić u Njemačkoj je pravomoćno osuđen zbog ubojstva, a u Hrvatskoj mu traje postupak zbog otmice iz 1991. Vukušićevi odvjetnici Davor Drugović iz Zagreba i Vinko Ljubičić iz Splita zatražili su izuzeće Županijskoga suda u Splitu i svih njegovih sudaca. U svom obrazloženju navode da je Županijski sud u Splitu podlegao političkim pritiscima iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića da se Vukušića što prije osudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:23