ISTRAGA ZLOČINA KOMUNIZMA

HDZ i Karamarko u kampanji za izbore

ZAGREB - Najava ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka da će policija i Državno odvjetništvo ubrzati istragu komunističkih zločina, te započeta ekshumacija žrtava iz jame u zagrebačkom naselju Kustošija, izazvali su ovih dana različite reakcije u javnosti. I dok jedni podržavaju ministrovu inicijativu tvrdeći “kako se sa istragama trebalo početi i ranije”, mnogo je onih koji u Karamarkovu potezu vide tek predizbornu igru.

HDZ, naime, opterećen i načet raznim koruptivnim aferama i gospodarskom krizom nema zavidnu poziciju uoči izbora, te se po svaku cijenu želi prepozicionirati i steći dodatne bodove. U tom kontekstu može se shvatiti i Karamarkova najava “lova na komunističke zločine” kojom ministar i vladajući HDZ, zapravo, žele postići nekoliko stvari.

Pijetet za žrtve

Kao prvo, otvaranjem te teme HDZ želi stvoriti jači savez s Katoličkom crkvom koja se godinama zalaže za provođenje istraga vezanih za zločine koje su u Drugom svjetskom ratu i neposredno nakon njega počinili komunisti. Uostalom, Crkva je i jučer pozdravila Karamarkovu inicijativu:

- Svaki građanin koji želi da se Hrvatska potpuno okrene sadašnjim pitanjima i budućnosti trebao bi pozdraviti inicijativu da se napokon raščiste prešućivani komunistički poratni zločini. Svaka ljudska žrtva zaslužuje pijetet te je minimum humanosti da svaka žrtva bude dostojno pokopana, kazao nam je Ivan Miklenić, urednik Glasa Koncila.

Šutnja duga 65 godina

- Obitelji žrtava, koje su zbog tog nepravednog prešućivanja trpjele 65 godina, raščišćavanjem tih zločina doživjet će određenu satisfakciju i napokon doživjeti oslobođenje u istini. Važnije od kažnjavanja počinitelja tih zločina je stvaranje preduvjeta za priznanje objektivne istine, prevladavanje dubokoga, nepomirljivoga jaza i ostvarenje pomirenja - istaknuo je Miklenić.

Ubojstva kod Aržana

Druga važna stvar je da tom temom HDZ želi okupiti razjedinjenu desnicu. HDZ je, primjerice, na nedavnim izvanrednim izborima za Gradsko vijeće Vukovara prošao prilično loše - pobijedio je SDP sa 36,43 posto a HDZ je dobio 11 posto glasova manje.

Treća stvar na koju HDZ igra pokretanjem teme zločina iz Drugog svjetskog rata je ta da se time želi skrenuti pozornost javnosti s aktualnih problema. Naime, svaki put kad nemaju pravi odgovor na gospodarske i druge probleme, u HDZ-u posežu za poviješću.

Nadalje, ratnim zločinima otprije 65 godina HDZ se posluži i svaki put kad im zaprijeti opasnost od SDP-a i kad nemaju pravih argumenata. Tada redovito izvlače priču “o prijetnji crvene opasnosti”. Tako je uvijek radio i bivši premijer Ivo Sanader , a prije dva dana ponovio čelnik splitskog HDZ-a Dujomir Marasović kada je napao SDP zbog njihove izjave izrečene u Sinju, kako će deveta dalmatinska divizija pobijediti u Devetoj izbornoj jedinici.

- To je jedinica s najviše ratnih zločinaca, koja je izvršila najstrašnije zločine u Drugom svjetskom ratu. Ubila je 120 domobrana kod Aržana, napunila jame po Biokovu i okolici Splita. Pa i sami ste čuli, ima 790 lociranih jama, a ukupan broj prelazi tisuću - ustvrdio je Marasović na tiskovnoj konferenciji. A nema sumnje da će takva retorika HDZ-ovaca na račun SDP-a biti sve češća što se budu bližili izbori.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:26