SMANJILI IM IZNOS KREDITA

‘Mi smo dokaz da kod nas ipak ne mora baš sve biti preko veze’

Najviše je odobrenih subvencija za stanove u Zagrebu. Ni jedan podneseni zahtjev nije odbijen, a za njih 22 još se čeka odluka
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Zahvaljujući Vladinu projektu subvencioniranja stambenih kredita, mlada zagrebačka obitelj Lončar uselila se ovih dana u svoj novi stan od 66 kvadrata u naselju Petruševec.

Vedran i Emina, 28-godišnjaci s troipolgodišnjom kćerkom Larom, za projekt su saznali i prije nego što je, 23. travnja, zaživio.

Napredak na poslu

Prikupili su potrebne papire i u samo nekoliko dana ikontaktirali resorno Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, izabrali stan i potpisali ugovor za stambeni kredit na trideset godina kod Zagrebačke banke.

Prve četiri godine plaćat će samo polovicu mjesečne rate kredita - u iznosu od 1390 kuna. Drugu polovicu podmirivat će država iz proračuna. Njima, dakle, preostaje “samo” 28 godina do pune otplate kredita. Emina je prodavačica, Vedran voditelj prodaje u osiguravateljskoj kući. U sljedeće četiri godine, uglas kažu, nadaju se da će napredovati na poslu i tako više zarađivati, a onda im otplata kredita u punom iznosu neće biti problem kakav bi sad predstavljala. Ne znaju bi li se u kredit uopće upuštali da nema državnih subvencija.

- Kad smo čuli za taj projekt, strahovali smo da će sve ići “preko veze”. Mislili smo da će Ministarstvu trebati mjeseci da nam uopće odgovore, jer smo upit poslali elektronskom poštom. Iznenadili smo se kad je odgovor stigao već sutradan, s detaljno objašnjenom procedurom. Morali smo nabaviti potrebne potvrde, uključujući i onu da nemamo druge imovine, što je bio uvjet. Eto, dokaz smo da ipak u nas ne mora baš sve preko veze - kaže Vedran.

Nema stana bez kredita

Lončari su jedni od, prema posljednjim podacima Agencije za promet nekretnina, 145 novih vlasnika stanova kojima je odobrena subvencija stambenog kredita u prva dva tjedna provedbe projekta. Najviše je odobrenih subvencija za stanove u Zagrebu. Niti jedan dosad podneseni zahtjev nije odbijen, a za njih 22 čeka se odluka. Ukupno će kroz jednogodišnje subvencije država isplatiti gotovo 370 tisuća, a kroz četverogodišnje oko milijun i pol eura. Vedranu i Emini, prema njihovoj računici, država će na taj način smanjiti iznos kredita za oko 14.000 eura.

- Inače sam veliki protivnik kredita, ništa ne kupujem na kartice i vjerujem u gotovinu. No svjesni smo da bez kredita do stana nije moguće doći - zaključuje Vedran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 14:46