AFERA ‘KAJ BI ŠTEL BITI‘

Čovjek koji je prijavio HDZ-ovce razočaran odlukom USKOK-a: ‘Pa na snimci se sve čulo‘

Gradonačelnik Oroslavja: ‘ Po ovome ispada da se mititi može jedanput, ali tek je drugi ili sljedeći put kažnjivo?‘

Viktor Šimunić

 Damir Krajač/Cropix

Ja nemrem vjerovati da se ovo dogodilo i da se ovo događa, reakcija je Viktora Šimunića, gradonačelnika Oroslavja na vijest da je USKOK odbacio njegovu kaznenu prijavu protiv HDZ-ovog Emila Gredičaka te saborskog zastupnika HDZ-a Žarka Tušeka zbog podmićivanja u aferi „A kaj bi ti štel biti“.

- Kakva je to moralna poruka? Kakva je to poruka našoj djeci, onima koji su mladi i hoće ostati ovdje? Kakva je to poruka onima koji hoće prijaviti kriminal? - pita Šimunić u izjavi za Jutarnji.

Podsjetimo, Šimunić je tužio HDZ-ov dvojac da su ga pokušali podmititi u zamjenu za davanje podrške HDZ-u u formiranju većine u županijskoj skupštini nakon lokalnih izbora u svibnju 2021. godine. Namjera im je bila, uz Šimunićevu podršku detronizirati SDP-ovog župana. Zauzvrat su mu nudili financiranju kampanje i različite funkcije.

Svoje navode potkrijepio je snimkom razgovora u kojemu ga dvojac traži podršku i pita „A kaj bi ti štel biti?“, nudeći mu funkciju po izboru.

Afera je rezultirala ostavkom Žarka Tušeka na mjesto predsjednika HDZ-a Krapinsko-zagorske županije, a Šimunić je na izborima glatko pobijedio HDZ-ovog kandidata i postao gradonačelnik Oroslavja. U svom radu danas javno na društvenim mrežama razotkriva sve nepravilnosti bivše, Gredičakove vlasti i neodgovorno trošenje novca gradske uprave.

Žarko Tušek nakon ostavke je rekao da mu „predsjednik Vlade niti jednom riječju zamjerio.“

U obrazloženju odbacivanja kaznene prijave, Uskok je istaknuo da je provedenim izvidima utvrđeno kako je razgovor vođen prije raspisivanja lokalnih izbora i da Šimunić nije imao svojstvo vijećnika u županijskoj skupštini, a koje svojstvo je bitno obilježje prijavljenog kaznenog djela.

''Za ostvarivanje obilježja kaznenog djela podmićivanja zastupnika, osoba kojoj se nudi, obećava ili daje mito, u to vrijeme mora biti zastupnik odnosno vijećnik u tom predstavničkom tijelu u kojem bi zatim, na traženje davatelja mita, glasovala na određeni način'', pojasnio je Uskok.

Tužiteljstvo nadodaje da su tijekom izvida od više osoba uzete izjave iz kojih proizlazi da nakon Šimunićevog razgovora s Gredičakom i Tušekom nisu poduzete nikakve konkretne radnje u pravcu pogodovanja nezavisnom vijećniku u gradskom vijeću Oroslavja.

Gradonačelnik Šimunić je u nevjerici.

- Po ovome ispada da zato jer nisam bio županijski vijećnik, sve pada u vodu i ok je ako je tako, ako oni ne mogu kazneno odgovarati jer ja nisam županijski vijećnik, ali to ne znači da nisu krivi. To ne znači da to sama po sebi nije bila korupcija. Pa svi su čuli, jasno se na snimci sve čulo. Ili drugi razlog jer me poslije svega više nisu pokušali podmititi? Po ovome ispada da se mititi može jedanput, ali tek je drugi ili sljedeći put kažnjivo? Poštujem institucije ove zemlje, ali sam baš razočaran - rekao je za Jutarnji Viktor Šimunić.

I otišao u dugu šetnju kako bi, kaže, „pokušao sve to provariti“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:09