OBRAT

USKOK odbacio prijavu protiv HDZ-ovca u aferi ‘Kaj bi štel biti?‘, pročitajte njihovo obrazloženje

USKOK je donio rješenje o odbačaju kaznene prijave podnesene protiv jednog saborskog zastupnika i protiv gradonačelnika Oroslavja

Klet u kojoj su se sastali Viktor Šimunić, Žarko Tušek i Emil Gredičak

 Damir Krajač/Cropix

Uskok je odbacio kaznenu prijavu aktualnog gradonačelnika Oroslavlja Viktora Šimunića protiv svojeg prethodnika, HDZ-ovog Emila Gredičaka te saborskog zastupnika HDZ-a Žarka Tušeka zbog podmićivanja jer nisu ostvarena bitna obilježja tog kaznenog djela. Podsjetimo, riječ je o aferi “A kaj bi ti štel biti?”.

Uskok je, ne objavivši identitete sudionika događaja, priopćio da je započeo s provođenjem izvida radi utvrđivanja svih okolnosti događaja nakon što je u medijima objavljena snimka Šimunićevog razgovora s Gredičakom i Tušekom.

Tužiteljstvo je dodalo da je naknadno zaprimilo Šimunićevu kaznenu prijavu u kojoj je bilo navedeno kako ga se pokušalo podmititi u zamjenu za davanje podrške HDZ-u u formiranju većine u županijskoj skupštini nakon lokalnih izbora u svibnju 2021. godine.

Uskok je istaknuo da je provedenim izvidima utvrđeno kako je razgovor vođen prije raspisivanja lokalnih izbora i da Šimunić nije imao svojstvo vijećnika u županijskoj skupštini, a koje svojstvo je bitno obilježje prijavljenog kaznenog djela.

''Za ostvarivanje obilježja kaznenog djela podmićivanja zastupnika, osoba kojoj se nudi, obećava ili daje mito, u to vrijeme mora biti zastupnik odnosno vijećnik u tom predstavničkom tijelu u kojem bi zatim, na traženje davatelja mita, glasovala na određeni način'', pojasnio je Uskok.

Tužiteljstvo nadodaje da su tijekom izvida od više osoba uzete izjave iz kojih proizlazi da nakon Šimunićevog razgovora s Gredičakom i Tušekom nisu poduzete nikakve konkretne radnje u pravcu pogodovanja nezavisnom vijećniku u gradskom vijeću Oroslavja.

Krajem siječnja u medijima je objavljena snimka razgovora bivšeg predsjednika Krapinsko-zagorskog HDZ-a Žarka Tušeka te Gredičaka sa Šimunićem, tada nezavisnim vijećnikom.

Iz tog razgovora, koji je Šimunić snimio, proizlazilo je da su Tušek i Gredičak nudili Šimuniću protuuslugu u zamjenu za njegovu podršku na lokalnim izborima.


Priopćenje USKOK-a prenosimo u cijelosti.

USKOK je, nakon provedenih izvida, donio rješenje o odbačaju kaznene prijave podnesene protiv jednog saborskog zastupnika i protiv gradonačelnika Oroslavja zbog kaznenog djela podmićivanja zastupnika jer nisu ostvarena bitna obilježja tog kaznenog djela. (5. 11. 2021.)

Nakon što je u medijima objavljena snimka razgovora nezavisnog vijećnika u gradskom vijeću Oroslavja s jednim saborskim zastupnikom i s gradonačelnikom Oroslavja, USKOK je započeo s provođenjem izvida kako bi se utvrdile sve okolnosti konkretnog događaja. Naknadno je vezano za taj događaj USKOK zaprimio kaznenu prijavu u kojoj je bilo navedeno da se pokušalo podmititi nezavisnog vijećnika u gradskom vijeću Oroslavja u zamjenu za davanje podrške jednoj političkoj stranci u formiranju većine u županijskoj skupštini nakon lokalnih izbora u svibnju 2021. godine.

Provedenim izvidima utvrđeno je da je razgovor vođen prije raspisivanja lokalnih izbora. Također je utvrđeno da nezavisni vijećnik u gradskom vijeću Oroslavja nije imao svojstvo vijećnika u županijskoj skupštini, a koje svojstvo je bitno obilježje prijavljenog kaznenog djela. Naime, za ostvarivanje obilježja kaznenog djela podmićivanja zastupnika, osoba kojoj se nudi, obećava ili daje mito, u to vrijeme mora biti zastupnik odnosno vijećnik u tom predstavničkom tijelu u kojem bi zatim, na traženje davatelja mita, glasovala na određeni način.

Osim toga su tijekom izvida od više osoba uzete izjave iz kojih proizlazi da nakon predmetnog razgovora nisu poduzete nikakve konkretne radnje u pravcu pogodovanja nezavisnom vijećniku u gradskom vijeću Oroslavja. Slijedom svega navedenog kaznena prijava je odbačena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 08:07