MINISTAR ALADROVIĆ

‘Čudne su okolnosti dovele do ovoga slučaja. Pročešljat će se sve od vrha do dna u sustavu‘

Ministar socijalne politike najavio je izmjene Zakona o socijalnoj skrbi kako bi se prevenirali ovakvi strašni slučajevi
Josip Aladrović
 Darko Tomas/Cropix

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne skrbi Josip Aladrović komentirao je slučaj dvoipolgodišnje djevojčice iz Nove Gradiške, koja je u četvrtak s ozljedama opasnim po život zaprimljena u Klaićevu bolnicu.

"Moram izraziti svoje žaljenje kao ministar i kao otac malog djeteta i zaista je teško izraziti emociju kad se ovako nešto dogodi", rekao je u uvodu Aladrović i dodao kako je razgovarao s ministrima Božinovićem i Berošem te ravnateljem Klaićeve bolnice.

"Činjenica je da su čudne okolnosti dovele do ovoga. Mi smo poslali inspekciju u Centar i dogovorili stručni nadzor iz domene socijalnog i psihološkog rada.Ovaj slučaj ćemo izanalizirati do kraja i utvrditi je li bilo bilo kakvih propusta u sustavu", rekao je Aladrović.

Dodao je kako mora osuditi svaki oblik nasilja pa tako i nasilje u obitelji koje nam se događa. "Mi smo u razgovorima s civilnim udrugama, radimo aktivno na prijedlozima i izmjenama zakona i to ćemo činiti i dalje", rekao je.

"Moram najaviti i izmjene Zakona o socijalnoj skrbi, očekujemo da će se u 6. mjesecu pojaviti na Vladi. On će reorganizirati djelovanje i nadležnosti centara za socijalnu skrb. Definirat ćemo osnivanje stručnih tijela tako da svi djelatnici u domeni socijalne skrbi imaju cjeloživotno obrazovanje", rekao je i još jednom izrazio žaljenje zbog cijelog slučaja.

Naglašavam da ćemo učiniti sve da otkrijemo je li netko odgovoran i tko. Na pitanje sluti li da postoje propusti, rekao je da u ovom trenutku to ne može tvrditi te da bi bilo prerano bilo koga osuđivati ili abolirati.

"No, mi kao odgovorno tijelo moramo poslati upravni nadzor i do najsitnijeg detalja utvrditi postoji li odgovornost i je li bilo nečinjenja bilo kojeg dijela sustava. Rezultati nadzora bit će objavljeni danas ili sutra", najavio je Aladrović.

Na pitanje je li ministarstvo dosad moglo više učiniti da se ovakvi slučajevi ne ponavljaju, Aladrović kaže kako vjeruje da je puno toga učinjeno. "Krenuli su mijenjanje određenih zakonskih regulativa, dodijelili smo mnogo sredstava udrugama koje se bave prevencijom nasilja u obitelji, pokrenuli SOS telefon... Vjerujemo da će sve to u dugom periodu polučiti rezultate. No, ovaj slučaj nas je osvijestio da to uvijek možemo činiti agilnije", rekao je.

"Pročešljat će se sve od vrha do dna u cijelom sustavu, bitno je da utvrdimo odgovornost. Ono što će provjeriti upravni nadzor ministarstva je je li sve bilo po zakonu, dok će stručni nadzor povjeriti jesu li stručnjaci iz domene socijalnog rada i psihološke djelatnosti odradili posao prema pravilima struke. Ne bih nikoga osuđivao, ali neću nikoga ni abolirati", rekao je.

Na pitanje mogu li odgovorni izgubiti licencu za rad, Aladrović je rekao da mogu i moraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:48