VELIKA DEDRAMATIZACIJA

Dan nakon šoka s Pantovčaka: ‘Krivo ste pročitali našu poruku, da Plenković nije lagao...‘

Pitam se je li to priopćenje uopće pisao predsjednik ili se pak netko od njegovih bliskih suradnika malo previše zaigrao, kaže Vladin dužnosnik.

Andrej Plenković, Zoran Milanović

 Josko Ponos/Cropix

Je li (i zbog čega) Zoran Milanović izigrao (navodno ranije postignut) dogovor s Andrejom Plenkovićem prema kojem će Vlada podržati imenovanje generala Tihomira Kundida za novog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, a zauzvrat će predsjednik Republike staviti svoj potpis na prijedlog predsjednika Vlade da Daniel Markić (kojemu mandat istječe 6. svibnja) ostane šef Sigurnosno-obavještajne agencije - pitanje je koje se otvorilo nakon što je jučer poslijepodne objavljeno priopćenje iz Ureda predsjednika u kojem su vrlo oštrim tonom upozorili kako dogovor o imenovanju ravnatelja SOA-e "u ovome trenutku ne postoji".

- Stav je predsjednika Republike da se prije bilo kakvog razgovora o imenu ravnatelja SOA-e mora provesti detaljna analiza (ne)postupanja SOA-e prilikom imenovanja Ivana Turudića na dužnost glavnog državnog odvjetnika i prema potrebi provesti promjene kako u unutarnjoj organizaciji SOA-e, tako i promjene pravnog okvira za postupanje Agencije. Tek nakon provođenja spomenutog može se razgovarati o imenu ravnatelja SOA-e - poručili su s Pantovčaka samo nekoliko sati nakon što je Vlada amenovala imenovanje generala Kundida i nakon što su iz Banskih dvora poručili da "mogu računati na dogovor koji su sklopili s Milanovićem o produžetku Markićeva mandata na čelu SOA-e".

Nakon što su jučer kasno poslijepodne mediji prenijeli riječi neimenovanog dužnosnika iz Ureda predsjednika, koji je pomirljivijim tonom pojašnjavao da njihovo priopćenje ne treba čitati kao Milanovićev ultimatum ili poruku da se Markićev mandat neće produljiti - u političkim kuloarima počelo je kolati još zanimljivije pitanje: jesu li ti pomirljivi tonovi možda rezultat kakvog telefonskog poziva upućenog Milanoviću i njegovim suradnicima iz Ureda predsjednika?

- Što se točno jučer poslijepodne događalo u Uredu predsjednika i zašto je prvo izdano onakvo priopćenje, da bi nakon toga stiglo neko puno mekše objašnjenje, to ja ne mogu znati. Pitam se je li to priopćenje uopće pisao predsjednik ili se pak netko od njegovih bliskih suradnika malo previše zaigrao. U svakom slučaju, i bez obzira na tekst tog priopćenja, mi u Vladi nemamo nikakav razlog vjerovati da će Milanović izigrati dogovor i sabotirati ostanak Daniela Markića na čelu SOA-e - rekao je za Jutarnji list visoki dužnosnik Vlade.

Njegov kolega smatra da je jučerašnje priopćenje iz Ureda predsjednika bio "Milanovićev pokušaj destabilizacije Vlade".

- Čini mi se da je Milanović želio da mi nakon takvog priopćenja povučemo svoj prijedlog o Kundidovu imenovanju kako bi Oružane snage ostale bez čelnika, i da onda u tom kaosu Milanović pokuša prikupiti koji politički poen - kaže.

Naš izvor s Pantovčaka kaže da su spomenuti komentari Vladinih dužnosnika sasvim promašeni te da se jučer nije dogodilo ništa posebno.

- Prvo, mi smo priopćenje izdali kao reakciju na premijera Plenkovića i njegove lažne tvrdnje da je s predsjednikom RH postigao nekakav dogovor o šefu SOA-e. Drugo, u priopćenju se ne govori o tome hoće li Milanović podržati Markića, već samo to da treba vidjeti kako se uopće dogodilo da Vlada od SOA-e nije dobila cjelovitu informaciju o sucu Ivanu Turudiću prije nego što je imenovan za šefa DORH-a. Odnosno, da se vidi kako se može poboljšati funkcioniranje Agencije kako se u budućnosti ne bi ponovila situacija slična ovoj sa sucem Turudićem - kaže naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2024 19:19