SPORNA KOLUMNA

DEKAN IVICA RAGUŽ OPET BRANI SVOJE STAVOVE: 'Time se samo ističe da je muškarac 'glava''

 Šime Šokota / CROPIX

Nakon što je u kolumni za Glas Koncila dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu Ivica Raguž napisao da je 'po ženskoj neposlušnosti grijeh je ušao u svijet', te da je žena i danas neposlušna jer 'ne želi prihvatiti da je ona od Adama, a ne Adam od nje, da je ona drugotna, a muškarac prvotan’, javnost je osudila njegove riječi kao šovinističke i nazadne.

Na te su riječi reagirali i HNS i brojne žene koji su podnijeli pritužbu pravobraniteljici za ravnopravnost spolova Višnji Ljubičić. Ljubičić je u službenom priopćenju članak ocijenila kao legitiman jer su ‘Zakonom o suzbijanju diskriminacije propisani iznimni slučajevi u kojima se stavljanje u nepovoljniji položaj temeljem bilo koje diskriminacijske osnove, pa tako i temeljem spola, ne smatra diskriminacijom … ukoliko ono proizlazi iz vjerske doktrine ili uvjerenja u okviru sustava vrijednosti te crkve odnosno vjerske zajednice’.

Kako piše Novi list, putem društvenih mreža velečasni je poručio da je njegova nakana bila pokazati da se po Mariji pokazuje zapravo ‘moć poslušnosti’, to jest da ‘po poslušnosti prema Bogu čovjek postaje istinski slobodnim’.

‘Članak zapravo sažima ne samo biblijski nauk o ženi, nego izriče i nauk crkvenih otaca’, pojašnjava đakovački dekan. Prvotno, piše on, ‘ne znači da je muškarac bolji, da je savršeniji, da je većega dostojanstva, dakle, sve one površnosti koje se pišu po medijima. Time se samo ističe da je muškarac ‘glava’, da on predstavlja aktivni princip, onaj koji treba imati inicijativu, ali uvijek u ljubavi. Žena je pak drugotna jer se priklanja muškarcu, jer je pasivni princip, ali uvijek u ljubavi. (...) Zaključno, istinska žena je poslušna prvenstveno Bogu i Crkvi. No, ona je poslušna i mužu, ne mužu koji je nasilan, ne mužu koji je tuče, nego mužu koji ljubi. Isto se to odnosi i na muškarca. I muškarac gubi svoju muškost zbog nedostatka poslušnosti’, piše Raguž.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:47