UJEDINILA LJUDE

Djevojčica Lava, za koju je prikupljeno 2,4 milijuna eura, počinje liječenje u Los Angelesu

- Sad ćemo pauzirati život na minimalno četiri mjeseca, pa ćemo ga nastaviti tamo na jesen - govori Lavin tata
 Provjereno/Nova TV

Priča koju su mediji prenijeli u studenom – o lijeku Zolgens i malenoj Lavi koja boluje od spinalne mišićne atrofije – dobila je svoj nastavak. Nepunih šest mjeseci nakon što je njezina priča izazvala nacionalnu humanitarnu akciju, ekipi Provjerenog Lava i njezina majka Petra javile su se iz Los Angelesa, gdje čekaju dugo iščekivani početak liječenja.

Put do ovog trenutka bio je trnovit jer su se, u pokušajima da Lavi osiguraju liječenje u Hrvatskoj, njezini roditelji suočavali s brojnim odbijenicama.

- Bilo nam je rečeno da će neuropedijatrijski tim razmotriti naš zahtjev, ali nažalost sredinom 12. mjeseca smo dobili službenu odbijenicu od KBC-a Zagreb za doziranje Zolgensmom. Sad smo u situaciji da je hrvatski narod prikupio enormno visoku cifru od 2,4 milijuna eura za lijek koji se nalazi na HZZO listi, za lijek gdje je ona po svakoj drugoj smjernici kandidat, osim po smjernici HZZO-a i KBC-a Zagreb i to je prilično frustrirajuće... Tražili smo da se dozvoli da mi sami platimo, ali da dijete bude dozirano u Zagrebu, što nam je također odbijeno, otkrila je Lavina majka Petra.

image
Provjereno/Nova TV

Zbog odlaska u Ameriku, iznos potreban za Lavino liječenje značajno je narastao, a dok roditelji osjećaju neizmjernu zahvalnost prema ljudima koji su sudjelovali u donacijama, istovremeno su nezadovoljni odlukom zdravstva zbog koje na nekoliko mjeseci moraju pauzirati svoje živote.

- Recimo da je najveći apsurd što moramo u Los Angeles, a ne da to obavimo u Zagrebu. Ali sad ćemo pauzirati život na minimalno četiri mjeseca, pa ćemo ga nastaviti tamo na jesen, govori Lavin tata.

Lijek koji trenutno čeka Lava u istoj američkoj bolnici primila je djevojčica Sofija koja je prije nekoliko godina ujedinila susjednu Srbiju. O njezinom iskustvu za Provjereno su progovorili članovi obitelji, a cijelu priču ne propustite pogledati večeras na Novoj TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2023 04:51