ZLATNA PENKALA

Dodijeljenje nagrade Hrvatske turističke zajednice za najbolje uratke o Hrvatskoj stranih novinara

Strani turistički novinari i u lanjskoj su korona godini intenzivno promovirali Hrvatsku i hrvatski turizam
Helene Schmidt (lijevo)
 Hrvatska Turistička Zajednica

Strani turistički novinari i u lanjskoj su korona godini intenzivno promovirali Hrvatsku i hrvatski turizam, a večeras su u Puli najboljima od njih dodijeljene nagrade Hrvatske turističke zajednice Zlatna penkala.

Najznačajnija nagrada Zlatne penkale je Grand Prix, koji se dodjeljuje u tri kategorije: za najbolju reportažu tiskanog ili online medija, za najbolju radijsku ili televizijsku reportažu te za najbolju objavu na blogu ili društvenim mrežama.

Nagrade su išle u ruke njemačkih, slovačkih i američkih novinara.

Ovogodišnja dobitnica Grand prix nagrade za najbolju reportažu tiskanog medija je njemačka novinarka Helene Schmidt, čija je reportaža „Istrien - das Kulinarische Kroatien“ objavljena u renomiranom časopisu Autobild – Reisemobil. U svojoj reportaži Helene je opisala putovanje kroz Istru i male srednjovjekovne gradiće, a posebno je istaknula istarsku gastronomiju, uz brojne praktične savjete za posjet Istri. Objavljena reportaža posebno je vrijedna zato što je objavljena u renomiranom mediju kojeg prate automobilisti, ujedno najbrojniji posjetitelji iz Njemačke u Hrvatskoj. Inače, portal Autobild lider je njemačkog digitalnog tržišta sa preko 13 milijuna korisnika te 56 milijuna posjeta samo u prošloj godini.

- Vrlo sam iznenađena ovom nagradom. Bilo je to prvi put da sam posjetila Hrvatsku i bila sam skroz iznenađena svime što sam vidjela u Istri. I nakon tog prvog posjeta, sigurno ću se vraćati u Istru - rekao nam je njemačka novinarka.

Grand Prix za najbolju reportažu elektroničkog medija dodijeljen je slovačkoj ekipi TV MARKIZA. Novinar Branislav Tomaga i snimatelj Miroslav Žilka osvojili su nagradu za serijal od 10 epizoda o Hrvatskoj naziva „S Markízou v Chorvatsku“. Branislav Tomaga i Miroslav Žilka dugogodišnji su posjetitelji i dobri poznavatelji Hrvatske. U želji da svojim sugrađanima prikažu novosti iz njima omiljene destinacije, neumorno su se dva tjedna javljali uživo sa zanimljivih lokacija diljem Lijepe naše, od Umaga do Dubrovnika, zbog čega su tijekom lipnja i srpnja 2020. Hrvatska i odmor u Hrvatskoj, sa 39 posto gledanosti, bili top tema na najgledanijoj televiziji u Slovačkoj. Reportaže su pune korisnih informacija, zanimljivosti, savjeta i razgovora sa domaćinima, a popraćene su prizorima hrvatskih gradova, prirodnih ljepota i gastronomije. U teškoj pandemijskoj godini punoj neizvjesnosti, svojim javljanjima iz Hrvatske gledateljima su slali poruku kako je Hrvatska apsolutno sigurna destinacija za odmor.

- Ovo mi je 6 put da sam u Hrvatskoj, a na našoj televiziji imamo poseban projekt kojim pratimo hrvatski turizam. Posjetili smo gotovo sve od Poreča do Dubrovnika i uvijek dolazimo na dva tjedna. A ove godine došli smo na tri tjedna i želimo pronaći svaki kutak koji će biti interesantni za slovačke goste jer oni jako vole Jadran - rekao je Tomaga nakon osvajanja nagrade.

Dobitnica Grand Prix nagrade za najbolji travel blog je Kate McCulley iz SAD-a, koja stoji iza bloga „Adventurous Kate“. Do sada je upoznala 83 države i 7 kontinenata, a Forbes ju je 2017. godine uvrstio na listu 10 najutjecajnijih travel influencera u svijetu. Svojim je blog reportažama tijekom prošlogodišnje ljetne sezone dočarala iskustva iz Hrvatske, od Dubrovnika do Istre. Usprkos restrikcijama i općem strahu od pandemije ukazala je na ljepote naše ponude te odgovornost i ljubaznost lokalnog stanovništva. Brojnim objavama o Hrvatskoj posvetila je posebnu sekciju na svom blogu i može ih se pronaći pod nazivom „Destinations Croatia“.

Ova blogerica posebno voli Istru, a ističe da su joj najdraži Motovun i Rovinj.

- Dolazim u Hrvatsku već devet godina i puno pišem o njoj. Vidjela sam sve hrvatske regije i definitivno mi je to jedna od najomiljenijih zemalja na svijetu. I sigurno me se nećete riješiti. Specijalizirana sam za pisanje blogova o solo putovanjima za žene, a kada govorimo o Istri preporučam fuže s tartufima u Motovunu te zalaske sunca u Rovinju uz ispijanje koktela. Naravno nezaobilazan je i posjet rtu Kamenjak, kazala je ova američka blogerica.

Kao posebni gosti na dodjeli su sudjelovali i prošlogodišnji Grand Prix dobitnici, odnosno novinar Alex Crevar iz SAD-a, koji piše za New York Times te češki novinar Vladimir Kouba s TV Nova-e. Cjelokupni program dodjele uključio je i trodnevno studijsko putovanje s obilaskom brojnih turističkih lokaliteta na području Južne Istre, među kojim su Pula, Brijuni, Fažana, Vodnjan, arheološko nalazište Nezakcij, Arheološki park Vižula u Medulinu te tematski park Kažuni.

Ovo je bila i prilika za susret turističkog sektora na početku glavne turističke sezone za koju se svi nadaju da će biti bolja od lanjske, a reportaže u medijima doprinose velikoj promociji zemlje. Posebno je to bitno i u ovoj sezoni kada će se za razliku od lani otvoriti i druge zemlje Mediterana koje lani nisu imale najbolju sezonu.

- Zlatna penkala je manifestacija Hrvatske turističke zajednice koja ima za cilj nagraditi najbolje inozemne turističke novinare koji su u protekloj godini pisali i objavljivali o Hrvatskoj i hrvatskom turizmu. Istra je naša najrazvijenija turistička regija i drago mi je da se 16 stranih novinara na licu mjesta mogu uvjeriti da je Hrvatska i ove godine sigurna turistička destinacija i da je odlično pripremljena. Pula i Istra te cijela Hrvatska odradili su sve domaće zadaće u smislu mogućnosti prihvata turista i njihova sigurna boravka u Hrvatskoj, kazao je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić prije dodjele nagrade. Dodao je i da je manifestacija i ove godine bitna jer će novinari koji trenutno borave u Istri prenijeti dobre vijesti o Hrvatskoj u svijet.

Istarski župan Boris Miletić kazao je da Istra ima vrlo jasnu viziju kakav turizam želi razvijajući turistički proizvod i infrastrukturu koji se ne baziraju samo na suncu i moru i kako bi se produžila turistička sezona. Vjeruje da će i ove godine Istra imati dobru sezonu.

- Situacija s COVID-om je i ove godine u Istri povoljna i drago mi je da smo ponovno prva zelena regija te vjerujem da ćemo tako i ostati jer pitanje sigurnosti je danas jedno od ključnih elemenata kada gosti odlučuju gdje će provesti svoj ljetni odmor. S druge strane i naša županijska Turistička zajednica je prije 5 godina promovirala projekt Share Istria i znamo da danas turisti traže autentičnost i doživljaj. Međutim vrlo je bitno kako to distribuirati do emitivnih tržišta - kazao je Miletić.

Uz direktora Staničića i kolege iz inozemnih predstavništava HTZ-a, svečanosti dodjele nagrada prisustvovali su ispred Ministarstva turizma i sporta Monika Udovičić, direktor TZŽ Istra Denis Ivošević, direktorica TZ Pule Sanja Cinkopan Korotaj te brojni predstavnici turističkog sektora iz Istre.

- Posebno nam je zadovoljstvo ugostiti nagrađene novinare te ujedno pohvaliti projekt Zlatna penkala jer su nam novinari i u normalnim turističkim godinama izuzetno bitni, a kamoli u ovim kriznim kada komunikacija ujedno predstavlja i najvažniju promociju. Raduje nas što se svečanost održava upravo u našoj regiji jer nam ista pruža izuzetnu priliku da uvaženim uzvanicima predstavimo bogatstvo i posebnosti ovoga kraja, naše gostoprimstvo, prirodne i kulturne znamenitosti, gastronomiju te ostale adute po kojima smo prepoznati i izvan naših granica - izjavio je Ivošević.

Prethodnih godina domaćini nagrade bili su Zagreb, Split, Rovinj, Opatija, Dubrovnik, Čakovec, Osijek, Otočac, Zadar, Šibenik, Split, Opatija, Mali Lošinj, Osijek i Zadar. Uz Hrvatsku turističku zajednicu kao glavnog organizatora cijelog događanja, ovogodišnji partneri i domaćini su Turistička zajednica Istarske županije, Turistička zajednica grada Pule te ostale turističke zajednice klastera Južne Istre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:17