UKRALI SLIKE ZA PREVARU

'DOĐITE BESPLATNO U VILU KOJU STE NAŠLI NA BOOKINGU: NIJE NA HVARU, NEGO NA BRAČU' Javio se vlasnik kuće u kojoj su prevareni Francuzi htjeli odsjesti

Villa Martelina nalazi se u Splitskoj na otoku Braču, a cijena noćenja za osam osoba kreće se između 490 i 900 eura, ovisno o terminu u kojem se unajmljuje. Francuski turisti su svoj smještaj u “toj vili” platili 6420 eura
Villa Martelina nalazi se u Splitskoj na otoku Braču, a cijena noćenja za osam osoba kreće se između 490 i 900 eura, ovisno o terminu u kojem se unajmljuje. Francuski turisti su svoj smještaj u “toj vili” platili 6420 eura

Da zajednička nevolja doista ujedinjuje ljude, pokazuje situacija u kojoj su se prije nekoliko dana našli prevareni francuski turisti i vlasnik bračke vile čije su ukradene fotografije i primamile strance u Lijepu našu. Naime, budući da su, kako turisti tako i gospodin Vuić, izvukli deblji kraj, vlasnik Ville Marteline odlučio je oštećenoj grupi Francuza ponuditi dva besplatna noćenja u vili koju su vidjeli na fotografijama platforme Booking.com.

- Meni je ovo stvarno grozna reklama, a nisam ni kriv ni dužan. Pošteni sam iznajmljivač koji plaća apsolutno sve što je propisano zakonom. No, kako smo i jedni i drugi prevareni, neka barem vide da nije baš sve tako loše kod nas u Hrvatskoj - rekao je Vuić kada nas je nazvao u redakciju Jutarnjeg lista i molio da kontaktiramo francuske turiste koji su u konačnici, očekivano, prihvatili besplatan smještaj.

Nije na Bookingu

Vuić je dodao i da je fotografije svoje kuće za odmor, odnosno hvarske Ville Felipe, kako je bila nazvana na Booking.comu, pronašao i na drugim portalima, čija nam imena ipak nije htio otkriti.

- Kuća je jako atraktivna i logično je da se to događa. Jednako tako, svjestan sam da se svaki iznajmljivač može naći u toj situaciji, ali to je nešto što čitate na internetu i čujete da se događa drugima, nikad ne očekujete da će se dogoditi baš vama. Iskreno, ne znam što da radim. Supruga mi govori da uzmem odvjetnika, no sumnjam da to ima smisla - kaže nam iznajmljivač s Brača.

U njegovoj Villi Martelini, kako saznajemo, cijena noćenja za osam osoba stoji između 490 i 900 eura, ovisno o tome u kojem se periodu unajmljuje. Francuski turisti, da podsjetimo, svoj su smještaj platili 6420 eura. Vuić, kako nam je povjerio, inače surađuje samo s agencijama za nekretnine jer, tvrdi, njima više vjeruje te stoga svoju vilu nikada ni nije oglašavao na platformama za rezervaciju smještaja. Za neugodnu situaciju u kojoj se našao saznao je kada je putem društvenih mreža dobio poruku od ljudi koji su prepoznali fotografiju kuće koja je popunila naslovnice domaćih portala i novina. On je tada, kako nam je ispričao, bio na putu i nije imao pojma o tome što se događa.

- Dobio sam poruku na Instagramu, u kojoj su mi rekli da je moja vila subjekt prevare nekih turista koji su putem Bookinga rezervirali smještaj na Hvaru. Niti se oglašavam na Bookingu, niti imam vilu na Hvaru - ojađeno nam je rekao i dodao da će sve prijaviti policiji kao krađu identiteta. Samom Bookingu odmah se javio te je platforma “pravodobno reagirala i maknula oglas s lažnim fotografijama”, povjerio nam je Vuić, a da je doista tako, potvrdili su nam i iz Booking.coma. Kako je cijela situacija odjeknula svim medijima, jučer se oglasila i ta platforma za rezervaciju smještaja.

Žale zbog svega

- Iskreno nam je žao zbog poteškoća koje su zatekle ovu grupu turista. To, definitivno, nisu iskustva kakva želimo našim korisnicima, pa smo iz tog razloga osigurali potpun povrat novca za učinjenu rezervaciju, pokrili troškove prijevoza na novu lokaciju i ponudili dodatan iznos kao znak dobre volje, a smještajni objekt o kojem je riječ uklonjen je s naše stranice - priopćili su i dodali da “neprestano optimiziraju čvrsto postavljene mjere sigurnosti kako bi zaštitili svoje korisnike i partnere te da ozbiljno pristupaju procesu verifikacije svih objekata”.

Ovo je, kako tvrde, rijedak slučaj neočekivane situacije u kojem je njihova služba za korisnike svejedno bila dostupna kako bi pružila podršku na potreban način.

- Uz brojne provjere koje se obavljaju kako bi se smještajni objekti verificirali prije nego što im se dopusti oglašavanje na našoj platformi, imamo i tim koji svakodnevno prati, otkriva i blokira sumnjive aktivnosti na Booking.comu, a sve u skladu s najvišim tehničkim standardima. U veoma rijetkim slučajevima kada se pojavi razlog za sumnju na određeni smještajni objekt, odmah detaljnije istražujemo taj slučaj i poduzimamo potrebne mjere. Naša služba za korisnike neprestano im je dostupna ako imaju ikakva pitanja ili im je potrebna podrška - rekli su nam iz Booking.coma.

Prije nekoliko dana, da podsjetimo, skupina od desetak turista stigla je na otok Hvar u potrazi za ljetovanjem iz snova koje su očekivali u skladu s viđenim fotografijama, no umjesto glamurozne vile dočekali su ih šikara i gradilište s bagerima i kamionima, a kako su saznali, nisu bili prvi kojima se to dogodilo. Odmah su nazvali službu za korisnike platforme Booking.com te su s njima proveli čak pet sati razgovarajući i tražeći ih pomoć. Kako su objavili na profilu na Twitteru, pomoć nisu dobili.

Domjenak

“Nakon što sam kontaktirala službu za korisnike, oni su nas lijepo povukli za nos i ponudili nam opciju povrata novca u razdoblju od deset dana ili rezervaciju drugog smještaja, ali o našem trošku. Za to što smo završili na ulici, u Bookingu su nam rekli da nije njihov problem”, napisali su turisti, koji nisu znali što drugo napraviti nego požaliti se na društvenoj mreži.

Kako smo saznali u Hrvatskoj udruzi za zaštitu potrošača (HUZP), drugo niti nisu mogli napraviti. Budući da im je ponuđen povrat novca, objasnio nam je Tomislav Lončar, tajnik Udruge, nema se što prijaviti policiji. Uz to, djelovanje Booking.coma nije u nadležnosti Turističke inspekcije.

Stoga su turisti sjeli na trajekt i vratili se u Split, gdje su si uplatili prvi slobodan smještaj koji su našli. Ipak, nakon što se vijest proširila svim domaćim medijima, vlasnici vile u starom selu u Krilu Jesenice kojima su igrom slučaja otkazali gosti javili su se prevarenim turistima i ponudili im svoju kuću u pola cijene, odnosno za 3000 eura, koliko će Francuzi platiti deset noćenja.

- Okupila sam pet djevojaka i u dva smo sata očistili cijelu vilu. Pripremili smo im domjenak na taverni jer tako dočekujemo sve goste - ispričala nam je Vesna Tomaš, vlasnica vile u blizini Zadra, koja im je velikodušno ponudila pomoć u trenutku kad im je bila najpotrebnija.

“Nisam mogla prihvatiti da je te drage ljude netko prevario”

Znate kakav je to osjećaj kada vas umjesto vile iz snova, pogleda za pamćenje, bazena i jaccuzija, koje ste mjesec dana prije ljetovanja regularno rezervirali i platili preko agencije, dočeka prašnjavi hvarski lokalitet s poluizgrađenom kućom?

Skupina 12 francuskih studenata to je na svoju žalost saznala na Hvaru. Tamo ih je umjesto vile Felipe, unajmljene na tjedan dana za 6000 eura, dočekao zapušteni teren.

- Bili su totalno šokirani kad su shvatili što ih je dočekalo. Nisu mogli vjerovati da ih je netko tako preveslao. I to za popriličan novac - ispričala je splitska agentica Kasandra, organizatorica VIP vjenčanja u vilama, jedna od glavnih akterica priče s kopernikanskim obratom.

Naime, nakon što se tužna i šokirana francuska mladež sabrala, vratili su se u naselje i, ne dočekavši pomoć Hvarana, odlučili krenuti u pravcu Splita. Sjeli su na Rivu, uspjeli pronaći apartman u kojem su proveli noć. I dok su razmišljali što dalje, dvoje se zbog novca bilo prisiljeno vratiti u Francusku.

A onda kad je sve izgledalo kao mora, pojavila se prvo jedna Splićanka koja ih je saslušala. A onda je Kasandra, šokirana pričom, nazvala prijateljicu koja ima vilu u Krilu Jesenice. I tu počinje drugo poglavlje...

- Nisam napravila ništa posebno. Samo nisam mogla progutati da je netko tu dragu mladost grubo prevario. Bili su očajni. I onda sam nazvala dragu prijateljicu s kojom i surađujem, vlasnicu dviju vila u Krilu Jesenice, združenih u Villu Hacijendu, i rekla joj što je jadne mlade ljude snašlo - kaže Kasandra.

Vlasnica je imala rupu u terminu, a taknula ju je nevolja ovih studenata. Pa je odlučila Villu Hacijendu otvoriti za njih, ponuditi im je u pola cijene, za 3000 eura. Kako je agencija preko koje su mladi napravili buking odlučila vratiti im novac, stvari su se nekako posložile. U novom slijedu događaja Francuzi su dobili i odličan džeparac, razliku u cijeni smještaja koja je sada bila upola manja. (T. Šimundić Bendić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 16:25