PODACI GRADSKOG UREDA

Doznali smo koliko je zabrinutih roditelja ispisalo djecu iz zagrebačkih škola zbog straha od potresa

Devet učenika ispisano je zbog straha od potresa, a još toliko zbog potresom uništenih stanova, odnosno kuća
Ilustracija
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Nakon peticije zagrebačkih roditelja zabrinutih za stanje zgrada oštećenih u potresu, uz koje učenici prolaze na putu do škola u središtu grada, upitali smo Gradski ured za obrazovanje koliko je točno učenika ispisano iz škola Donjeg i Gornjeg grada zbog straha od potresa ili njegovih posljedica. Zabrinuti roditelji su, naime, baratali brojkom od nekoliko desetaka djece.

Prema dostavljenim podacima, iz 12 škola koje pohađa 5700 učenika, do danas je ispisano 36 učenika. Od toga je devet učenika ispisano zbog straha od potresa, a još toliko zbog potresom uništenih stanova, odnosno kuća.

Devet učenika ispisanih zbog straha od potresa pohađalo je dvije od 12 škola – pet OŠ Petra Zrinskog i četiri OŠ Izidora Kršnjavog. Posljednja je jedna od najvećih škola u središtu i od 730 učenika ukupno ih se ispisalo 14, no polovica kao razlog navodi preseljenje i privatne razloge, nevezane uz potres.

Paralelno, uz 36 ispisanih, 17 je učenika upisano u škole u središtu grada.

- Nastavno na peticiju za izradu statičkog proračuna potresne otpornosti svih školskih i vrtićkih zgrada Grada Zagreba koje su izgrađene prije 1970. godine, ističemo kako je upravo na inicijativu Gradskog ureda za obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja još 11. siječnja održan sastanak na temu projekta detaljne statičke analize svih objekata javne namjene, primarno odgojno-obrazovnih objekata, u cijeloj Hrvatskoj, stoji u odgovoru pročelnika Ivice Lovrića.

Naime, kako obrazlaže, s obzirom na činjenicu da je gotovo cijela Hrvatska na trusnom području, spomenutim bi se projektom i korištenjem fondova Europske unije, izradio snimak svih objekata javne namjene, dakle ne samo zagrebačkih vrtića i škola, kako bi se izradio plan, a potom i pristupilo projektu statičkog i konstrukcijskog ojačavanja zgrada javne namjene u Hrvatskoj.

- Resorno je ministarstvo podržalo spomenutu inicijativu te je u tijeku razrada projekta, osmišljavanje modela financiranja i mogućnosti prijave za financiranje iz fondova Europske unije, navodi Lovrić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:06