OTROVALI SE HRANOM?

Dvadesetak djece zatražilo liječničku pomoć s istim simptomima, iz restorana tvrde: ‘700 ljudi jelo je isto...‘

Za ručak im je bila servirana tjestenina s umakom od rajčica koju je, prema tvrdnjama iz Apfel Arene, jelo oko 700 osoba

Apfel Arena

 Ivo Ravlić/CROPIX

Prvi dan nogometnog turnira Apfel Arena Makarska Winter Cup, na kojem je ovoga tjedna, od srijede do petka, sudjelovalo više od 600 djevojčica i dječaka od 8 do 10 godina iz svih krajeva Hrvatske i Slovenije, prošao je neslavno jer je, prema službenim policijskim podacima, više od 15 djece zatražilo hitnu pomoć zbog povraćanja i malaksalosti.

Međutim, prema saznanjima Slobodne Dalmacije, na Hitnoj je pomoć zatražilo oko 30 djece, ako ne i više i to nakon što su ručali u restoranu Apfel Arene. Za ručak im je bila servirana tjestenina s umakom od rajčica koju je, prema tvrdnjama iz Apfel Arene, jelo oko 700 osoba, a pomoć je zatražilo 30-ak djece što, kako kažu, nije nikakav dokaz da su se djeca otrovala hranom jer bi u tom slučaju pomoć zatražilo svih 700 osoba koje su jele ovaj ručak.

Kako ističu iz Apfel Arene, treba uzeti u obzir i dugo putovanje do Makarske, jelo na putu, jelo prije trčanja, viroze i ispijanje većih količina vode nakon ručka.

image

Restoran u Apfel Areni

Ivo Ravlić/CROPIX

Kako kažu iz PU splitsko-dalmatinske, u srijedu je makarska policija oko 19.30 sati zaprimila informaciju da je u Makarskoj više djece, njih 15-ak, zatražilo liječničku pomoć zbog simptoma malaksalosti i zbog povraćanja.

- Nakon pružene liječničke pomoći u Domu zdravlja u Makarskoj, djeca su puštena na kućnu njegu. O događaju smo odmah izvijestili sanitarnu inspekciju, sanitarnog inspektora i epidemiologa kako bi poduzeli radnje iz svoje nadležnosti - rekli su iz PU splitsko-dalmatinske.

Slobodna Dalmacija je nakon saznanja da je djeci pozlilo nakon ručka u Apfel Areni obišla restoran koji je normalno radio. U restoranu su zatekli i voditelja turnira Vika Lalića, koji ih je ignorirao čim su se predstavili kao novinari, mada mu nisu uspjeli ni reći zašto traže njegovu izjavu.

Potom im se nakon jutarnjeg upita odaslanog na adresu voditeljice Apfel Arene, u poslijedpodnevnim satima oglasila Tea Šarić, voditeljica marketinga. Kako kaže, uz 600 djece, na turniru su sudjelovali i treneri i pratnja.

- Istina je da je manji broj djece, njih dvadesetak, u poslijepodnevnim satima prijavio zdravstvene tegobe, povraćanje i slabost i da im je, kao i ostalim sudionicima turnira u Apfel Areni, poslužen samo jedan od obroka koji su konzumirali toga dana. S ciljem da sve prođe u najboljem redu, kontaktirali smo sve nadležne službe, koje su izašle na teren u potrazi za uzrokom tegoba, koji još uvijek nije utvrđen, niti je potvrđeno da je uzrok povezan sa samim turnirom i Apfel Arenom. Najvažnije je reći da su sva djeca sutradan bila dobro, bez ikakvih simptoma, a turnir se dalje nastavio prema prethodno utvrđenom rasporedu - rekla je Šarić.

image

Apfel Arena u Makarskoj

Ivo Ravlić/CROPIX

Međutim, sanitarna inspekcija Državnog inspektorata ipak je utvrdila nepravilnosti u radu ugostiteljskog dijela Apfel Arene, dok je turistička inspekcija naredila zabranu obavljanja neregistrirane djelatnosti.

Kako kažu iz Državnog inspektorata, sanitarna inspekcija je po zaprimanju informacije od dežurnog epidemiologa Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije te Policijske postaje Makarska provela inspekcijski nadzor u kojemu su utvrđene sanitarno-tehničke i higijenske nesukladnosti te su istom prilikom uzeti uzorci briseva.

- Rezultati analize briseva kao i konačno Izvješće o epidemiološkom izvidu epidemiologa Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije još se čekaju. Napominjemo kako je na istoj lokaciji postupala i turistička inspekcija Državnog inspektorata koja je usmenim rješenjem naredila zabranu obavljanja neregistrirane djelatnosti - rekli su iz Državnog inspektorata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:07