ŠOK U ŠIBENIKU

Dvojica mališana ubola se na plaži na odbačenu iglu, testirat će ih na HIV i dvije vrste hepatitisa

"Ovo nisam očekivala na dječjoj plaži. Proveli smo barem dva sata u bolnici. Liječnici su mi rekli da je šansa da se zaraze mala"
Igla, žlica i vrećica s opojnim drogama/Ilustracija
 Dominick Reuter/AFP

Dvoje djece ubolo se jutros na odbačene igle na plaži u šibenskom Zablaću. Majka četverogodišnjaka je za portal ŠibenikIN ispričala što se dogodilo na plaži te kako liječnici u šibenskoj bolnici optimistično tvrde kako je mala šansa da se djeca zaraze jer su virusi vrlo neotporni na visoke temperature na plažama.

- Kupali smo se jutros u Zablaću na plaži kod zadnjeg mula, gdje je bio prije jedan restoran koji više ne radi. Došla sam na plažu sa svojim djetetom i sinom od prijateljice i raširila šugaman, gdje smo i ostavili stvari. Njih dva su se tu igrala i u jednom trenu su mi rekli da ih je nešto ubolo. Onda smo počeli tražiti što ih je to ubolo, pomaknuli smo stvari i shvatili da se tu radi o odbačenim iglama, kazala je majka dječaka koji se ubo na iglu.

Ispričala je kako su odmah krenuli prema bolnici i tamo proveli dva sata, što na transfuziji, infektologiji te na pedijatriji.

- Ovo nisam očekivala na dječjoj plaži. Proveli smo barem dva sata u bolnici. Liječnici su mi rekli da je šansa da se djeca zaraze jako mala, jer virusi ne mogu dugo opstati tu kraj mora i sunca, dakle na visokim temperaturama. Trebaju stanicu domaćina da bi preživjeli, priča zabrinuta majka.

Djeci su izvadili krv i testirat će ih na HIV i na dvije vrste hepatitisa i majka ga mora neko vrijeme promatrati.

- Nakon tri mjeseca slijedi opet testiranje, pa ponovno nakon šest mjeseci. Znam da je svaki roditelj svjestan da postoje ovakve vrste opasnosti. Ali, svejedno bih voljela poslati upozorenje da očito opreza nikad dosta, zaključila je majka četverogodišnjaka.

Liječnici ipak upozoravaju građane da se za svaki takav ubod jave svojim liječnicima i to što prije kako bi na vrijeme preventivno dobili cjepivo. Prevencije radi, svim roditeljima koji odlaze s malom djecom na plaže, liječnici preporučuju da odmah po dolasku na plažu pregledaju prostor gdje će se smjestiti i gdje će im se dijete kretati kako bi na vrijeme uklonili bilo kakav otpad ako ga ima, a može na bilo koji način naštetiti djeci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2022 15:15