NEMA NASTAVE, KONZULTACIJA NI VJEŽBI

Filozofski fakultet: Lektori štrajkaju, 2600 studenata izgubit će godinu?

Štrajku na zagrebačkom Filozofskom fakultetu do kraja tjedna pridružit će se i ostali zaposlenici
 Ranko Šuvar/CROPIX

ZAGREB - Nakon što se uredba o povećanju njihovih koeficijenata u četvrtak nije našla na dnevnom redu Vladine sjednice iako im je ministar Radovan Fuchs to osobno obećao, šezdesetak lektora i viših lektora na zagrebačkom Filozofskom fakultetu od danas je ponovno u štrajku.

U znak solidarnosti, do kraja tjedna priključit će im se, očekuje se, i ostali zaposlenici Fakulteta.

Do daljnjega su prekinuti nastava, konzultacije i jezične vježbe. Ovo je već četvrti tjedan štrajka, a posljedice bi sada već mogli snositi i sami studenti.

Naime, zbog činjenice da lektori na jezičnim studijima drže između 30 i 90 posto nastave, strahuje se da bi, potraje li ovakva situacija, mnogi od studenata mogli izgubiti godinu.

1000 kuna manja plaća

Potvrdio nam je to i dekan Damir Boras.

- Imamo 2600 studenata za koje bi, ne nađe li se hitno rješenje, u pitanje mogao doći završetak nastavne godine. Ugrožena bi mogla biti i državna matura. Na Fakultetu se 11. lipnja održavaju ispiti iz jezika za studente filoloških studija. Budu li lektori do tada i dalje u štrajku, te ispite neće imati tko održati - rekao je Boras.

Lektori, podsjetimo, štrajkaju jer im je prije 16 godina u državnoj administraciji netko zabunom dodijelio manji koeficijent od pripadajućeg, zbog čega svaki mjesec primaju oko 1000 kuna manju plaću.

Povučeni sa sjednice

Najapsurdnije je u cijeloj priči to što je nadležno ministarstvo još lani priznalo da je lektorima učinjena nepravda.

No, novac - a riječ je o 1,3 milijuna kuna na godišnjoj razini - do danas nije sjeo na njihove račune. Razlog je opet administrativne prirode: potrebno je korigirati uredbu o koeficijentima. Taj je posao, pak, u nadležnosti Ministarstva uprave, koje je, doznajemo, predložilo nove koeficijente.

Oni su prošlog četvrtka trebali biti izglasani na sjednici Vlade, no ta je točka u posljednjem trenutku skinuta s dnevnog reda.

- Ogorčeni smo i duboko razočarani. Mi ne tražimo veće plaće. Tražimo samo da se ispravi nepravda iz 1994. Svatko od nas zakinut je za gotovo 200 tisuća kuna. Izračunajte koliko je to propuštenih šansi za ulaganje u bolje obrazovanje za našu djecu - ogorčene su više lektorice i sindikalne povjerenice Darja Damić Bohać i Ivana Bašić. Ističu da im je ministar Fuchs osobno obećao boriti se rukama i nogama da uredba prođe u Vladi.

Pismo premijerki

- Čak je rekao da će, ne prođe li to, ponuditi ostavku, a sada je i on nestao - kaže Ivana Bašić. Lektori su se danas pismom obratili i premijerki Jadranki Kosor.

Ministarstvo znanosti nada se rješenju spora

- Nadamo se da ćemo u suradnji s upravom Filozofskog fakulteta pronaći rješenje problema koji traje već 17 godina. Riječ je, naravno, o privremenom rješenju. Trajno, taj će problem biti riješen novim zakonom o visokom školstvu - rekao je Vito Turšić, ravnatelj Uprave za visoko obrazovanje u Ministarstvu znanosti, na naš upit o zahtjevima lektora FF-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 17:58