ETNIČKI OČIŠĆENO

FOTO > VIDEO Predsjednik Josipović posjetio selo u Srbiji zbog kojeg se sudi Šešelju

U selu Kukujevci prije rata živjelo je 500 hrvatskih obitelji, a danas ih je ostalo samo pet
 Dragan Gojić / CROPIX

KUKUJEVCI - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović posjetio je u četvrtak mjesto Kukujevci u istočnom Srijemu u Srbiji. Tamo je obišao razrušenu katoličku crkve Presvetog trojstva te se susreo s predstavnicima lokalnih vlasti, predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) u Republici Srbiji Slavenom Bačićem i srijemskim biskupom msgr. Đurom Gašparovićem.

Biskup Gašparović je tijekom druženja s Josipovićem napomenuo kako je iz Srijema za Domovinskog rata prognano oko 20.000 Hrvata, a u nekim župama i gotovo cjelokupno stanovništvo. U selu Kukujevci prije rata živjelo je 500 hrvatskih obitelji, a danas ih je ostalo samo pet.

Kukujevci su samo jedno od sela u Srijemu u kojima se 90-ih godina prošlog stoljeća provodilo etničko čišćenje nad lokalnim hrvatskim stanovništvom zbog čega se na Haaškom sudu procesuira čelnik srbijanskih radikala Vojislav Šešelj.

Predsjednik Josipović obišao je i kukujevačku crkvu, koja je simbol stradanja vojvođanskih Hrvata, te jedna od najstarijih crkava u Vojvodini.

Nakon posjeta Kukujevcima predsjednik Josipović putuje prema Šidu gdje će se sastati s čelnicima tamošnjih lokalnih vlasti te predstavnicima hrvatskih udruga i hrvatske zajednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:30