MASOVNA UHIĆENJA

FOTO: Josip Perković prenoćio je kod prijatelja i policiji javio adresu gdje trebaju doći po njega

Bivši čelnik jugoslavenske, a potom i hrvatske obavještajne službe pokušao se izvući predajom svoje putovnice koja mu je istekla
 Srđan Vrančić, Ronald Goršić/CROPIX

Danas ujutro policija je bez ikakvih problema privela dvije najvažnije osobe s tzv. europskog uhidbenog naloga (EUN): bivše visokopozicionirane agente jugoslavenske službe sigurnosti Josipa Perkovića i Zdravka Mustača. Treća osoba s njemačke liste, Božidar Lasić, nedostupna je hrvatskim vlastima jer se nalazi u Bosni, gdje već duže vrijeme i živi. Izručenje te trojice zatražilo je njemačko pravosuđe zbog njihove uloge u likvidaciji hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983.

Cijelu novogodišnju noć ekipe novinara i fotoreportera čekale su uhićenje Perkovića i Mustača ispred njihovih kuća i stanova. Zdravko Mustač uhićen je danas oko devet sati ujutro u svojoj obiteljskoj kući u Svetoj Nedelji kod Zagreba. Perković je, pak, bio oprezniji. Na dvije njegove poznate adrese u Zagrebu, osim policijskih vozila, nije bilo nikoga. Uhićenje je izvedeno na nepoznatoj lokaciji, negdje na području Zagreba, jer je Perković ranije odlučio da noć, uoči stupanja na snagu izmjena Zakona o europskom uhidbenom nalogu, neće dočekati na svojim poznatim adresama u centru grada.

Navodno, tu zadnju noć proveo je u društvu zasad nepoznatog prijatelja. “Dogovorili smo se da ne čeka kod kuće”, rekao nam je u telefonskom razgovoru Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo, ne želeći otkriti točnu lokaciju na kojoj je Perković proveo posljednje sate prije uhićenja.

Odluku da policiju ne dočeka u svom domu Perković je, kako neslužbeno doznajemo, donio jer su mu sve poznate adrese već od ranih jutranjih sati bile pod pravom opsadom. Kako doznajemo, osobno je nazvao policiju u srijedu ujutro i priopćio im adresu gdje trebaju doći po njega.

Nakon toga je za Perkovića i Mustača počela složena pravna procedura oko europskog uhidbenog naloga. Policija ih je, nakon uhićenja, odmah prebacila pritvorskom nadzorniku na Senjaku, u zapadnom dijelu Zagreba. Nakon kraćeg zadržavanja produžili su u pratnji agenata do prostorija Županijskog državnog odvjetništva u Selskoj, u dobro čuvanom krugu kompleksa Kaznenog odjela Općinskog suda u Zagrebu.

Ubrzo nakon dovođenja Perkovića tamo se pojavio i njegov dugogodišnji odvjetnik Anto Nobilo, strateg obrane i osoba od njegova najvećeg povjerenja. U tom trenutku već je trajalo prvo ispitivanje Perkovića. Nakon nekog vremena sve je bilo puno jasnije: Perković ne pristaje na izručenje.

"Ne želim da me se izruči Njemačkoj”, kratko je izjavio Perković na ispitivanju i time su, zapravo, pale u vodu sve spekulacije da najpoznatiji hrvatski obavještajac želi u Njemačkoj na sudu sve riješiti.

Odvjetnik Nobilo okupljenim je novinarima objasnio zašto se Perković formalno usprotivio izručenju. Rekao je da se na to odlučio iz tri razloga. Prvo jer postupak u Njemačkoj ne ocjenjuje kao fer suđenje, drugi jer smatra da je nastupila apsolutna zastara i treći jer postoje dva rješenja o odbacivanju kaznene prijave koja je još ranije donio državni odvjetnik. Nobilo je također rekao da je DORH izmijenio optužnicu pa se Perkovića sada tereti za pomaganje, a ne više za naručivanje ubojstva Stjepana Đurekovića. DORH za Perkovića traži i pritvaranje.

Fotoreporteri Jutarnjeg uspjeli su snimiti Josipa Perkovića nakon izlaska s ispitivanja. Izgledao je smireno. Bez lisica na rukama. U stopu su ga pratila dvojica policijskih agenata u civilu. Ušao je zajedno s njima u crni Mercedesov kombi koji je proletio kroz kapiju sudskog kompleksa. Policijski službenik na prednjem sjedištu u ruci je držao njegov spis. Na omotu je običnom spajalicom bila pričvršćena Perkovićeva osobna iskaznica.

Kasno poslijepodne sudac Županijskog suda Oliver Mittermayer odredio je Perkoviću istražni zatvor radi predaje Njemačkoj, tako da će Perković u Remetincu provesti najmanje nekoliko dana. Naime, na odluku suca istrage postoji pravo žalbe u roku od tri dana, a Nobilo je najavio da će se svakako žaliti. S druge strane, počinje teći i osmodnevni rok u kojemu drugo izvanraspravno vijeće istoga suda treba odlučiti o samome izručenju Njemačkoj, a na što se može žaliti Vrhovnom sudu.

Izlazeći sa suda Nobilo je novinarima rekao da je došlo i do nesporazuma zbog toga što su on i Državno odvjetništvo smatrali da je potrebno navesti razloge zbog kojih se Perkoviću određuje pritvor kao i kod kaznenoga postupka, dakle opasnost od bijega, ponavljanje djela, utjecaj na svjedoke... dok je sudac zaključio da takve razloge nije potrebno navesti, nego je dovoljno odrediti istražni zatvor radi predaje Njemačkoj.

DORH je za Perkovića inače tražio pritvaranje zbog opasnosti od bijega, no Perković im je ponudio svoju putovnicu koja je istekla prije godinu dana. Time što nije produljio putovnicu htio je pokazati da nije namjeravao bježati.

Mustač uhićen kod kuće, od medija se nije skrivao

Zdravko Mustač, nekadašnji šef Službe državne sigurnosti bivše Jugoslavije, i u ono vrijeme nadređeni Josipu Perkoviću, uhićen je danas ujutro u devet sati ujutro u svojoj obiteljskoj kući u Svetoj Nedjelji, a sve su zabilježili mediji koji su ga čekali ispred. Perković je medije izbjegao i uhićen je sat vremena kasnije na nepoznatoj adresi.

Obojica su odvedeni pritvorskom nadzorniku na zagrebačkom Senjaku pa na ispitivanje u Županijsko državno odvjetništvo u Selskoj. Perkovića je kasnije ispitao sudac Županijskog suda u Zagrebu, ali Zdravko Mustač je s obzirom na nadležnost tek iza 16 sati priveden na Županijski sud u Velikoj Gorici. (T. Novak)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 15:48