SVE TEŽA SURADNJA?

FOTO, VIDEO: SASTANAK VLADAJUĆE KOALICIJE Milana Bandića pitali o suradnji s HDZ-om, on citirao poznatu izjavu predsjednika Tuđmana

 
Milan Bandić
 Ranko Suvar / CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u utorak uoči sastanka vladajuće koalicije u Banskim dvorima nakratko je odgovarao na pitanja novinara. Upitan što misli o navodima da je upravo on kriv za poraz Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima, Bandić kaže:

- Imam ja previše iskustva da bih nasjedao na te fore.

Bandić je na pitanje novinara ima li ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak njegovu podršku izbjegao konkretno odgovoriti poručivši da je njegova stranka "odgovoran partner, koja od prvog dana surađuje na projektima od interesa za Zagreb i Hrvatsku", a u vladajućoj koaliciji on ne vidi problema. "Nitko ništa ne viče, nitko ne galami, sve je OK, ja ne vidim problema", ustvrdio je.

Na pitanje o tome je li zagrebački ogranak HDZ-a nezadovoljan koalicijom s njime, Bandić kaže da problema nema.

- Nitko ne viče, nitko ne galami, sve je ok, ja ne vidim problema - kaže Bandić, a na pitanje o GUP-u dodaje.

- Ja jesam na čelu pola Hrvatske, oprostite, na čelu Zagreba 19 i pol godina, ali nije to moj GUP. GUP je abeceda investiranja u grad Zagreb. Ja sam ga uputio u proceduru sukladno zakonskim propisima, a zastupnici će se izjasniti 6. veljače.

Osvrnuo se i na suradnju s HDZ-om, rekavši da on o tome ne razmišlja, već razmišlja jedino o suradnji s građanima.

Također je zanijekao da njegova suradnja s HDZ-om na lokalnoj razini komplicira njihovu suradnju na nacionalnoj razini.

"Rekao bi pokojni predsjednik - ki bi da bi", odgovorio je Bandić na pitanje hoće li uskratiti podršku HDZ-ovoj Vladi u Saboru, ako zagrebački HDZ uskrati podršku GUP-u.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izrazio je uoči sjednice Vladina užeg kabineta uvjerenje da će većina u Saboru odbiti oporbeni zahtjev za opozivom ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak i da će ona ostati u Vladi.

Na pitanje kakvi su odnosi u vladajućoj koaliciji Ćorić je odgovorio da ne zna i ne sudjeluje u tim razgovorima jer na koalicijski sastancima sudjeluje prije svega vrh stranke.

U vezi nastavka suradnje HDZ-a sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, Ćorić je rekao kako je to pitanje za Predsjedništvo HDZ-a, a on će se o tome, bude li pozvan, izjasniti u okviru stranačkih tijela.

Hrg o Divjak: Podržat ću bilo kakvu odluku premijera

Predsjednik HDS-a Branko Hrg izjavio je u utorak, govoreći o oporbenom prijedlogu za smjenom ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, da je premijer Andrej Plenković osoba koja predlaže razrješenja i imenovanja ministara te da će on podržati bilo kakav njegov prijedlog.

Premijer je osoba koja predlaže razrješenje i imenovanje, dok premijer nekog ministra ili ministricu ne odluči smijeniti podržat ćemo njegov prijedlog, poručio je Hrg novinarima prilikom dolaska u Banske dvore na prvi ovogodišnji sastanak vladajuće koalicije.

Na pitanje podržava li onda ministricu Divjak samo zbog odluke premijera rekao je da je "to tako sa svakim ministrom".

O odnosima u vladajućoj koaliciji Hrg kaže kako su "približno isti kao i prošle godine".

Potpredsjednik Sabora i zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin kratko je kazao da je odluka o ministrici Divjak točka dnevnog reda u Saboru, a o njoj će se vjerojatno raspravljati i na koalicijskom sastanku.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac kazao je kako koalicija "dugo nije bila zajedno" te da ne osjeća napetosti, ali ni olakšanje.

Saborski zastupnik Stranke rada i solidarnosti Kažimir Varda rekao je da će se o Divjak očitovati prilikom glasanja o povjerenju, koje bi se trebalo održati u petak. "Vidjet ćete prilikom glasanja u petak", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:37