UOČI SLAVLJA

Frka Petešić: Gotovina je brzo pristao govoriti u Kninu, to je simbolički jaka gesta

Na pitanje je li u Knin trebao i Pupovac Frka Petešić kaže da je epidemiološka situacija takva da je protokol sveden na minimum
Zvonimir Frka Petešić
 Jure Miskovic/Cropix

Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić otkrio je kako su tekli pregovori s predstavnicima SDSS-a oko dolaska potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića u Knin na proslavu 25. obljetnice Oluje, piše N1.

- Premijeru Plenkoviću jako je stalo do suradnje s nacionalnim manjinama i da podržavaju Vladu. To je važno za uključivost i tolerantnost. Sad se obilježava 25 godina, to je prilika da se oda poštovanje i priznanje braniteljima koji su sudjelovali. SDSS nije postavljao nikakve uvjete, a odlazak Tome Medveda u Grubore nije nikakav kompromis po tom pitanju, uvjerava Frka Petešić.

Tvrdi i da ne postoji nikakvo izjednačavanje krivnje.

- Oluja je akcija koja je osigurala teritorijalnu cjelovitost, to je važna akcija, pravno legitimna, vojno neizbježna i politički nužna, rekao je Frka Petešić.

Na pitanje je li u Knin trebao i Milorad Pupovac, Frka Petešić je odgovorio da je epidemiološka situacija takva da je protokol sveden na minimum i da saborski zastupnici ne sudjeluju u obilježavanju. Na pitanje želi li reći da Pupovac ne dolazi zbog epidemiološke situacije, pojasnio je da nije tako mislio i rekao da se jednostavno to pitanje nije ni postavilo.

Komentirajući reakcije iz inozemstva, prvenstveno iz Srbije, predstojnik Ureda predsjednika Vlade kaže da hrvatska proslava nije ni protiv koga uperena te da je to naša stvar, ali da shvaća kako su članovi srpske zajednice to proživljavali na drugačiji način.

Upitan što možemo u Kninu očekivati, budući da su pripadnici HOS-a najavili dolazak sa spornim obilježjima, rekao je da je jako važno da se Oluja obilježi dostojanstveno.

- U samom protokolu toga nema, u službenom dijelu toga nema. Naravno da se ne može spriječiti individualna obilježavanja. Treba razlikovati korištenje tih simbola i onih koji su u skladu s preporukama Vijeća za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima, ističe.

Iako iz tih preporuka nisu proizašli nikakvi zakonski prijedlozi, Frka Petešić očekuje da će se to dogoditi u budućnosti. Otkriva kako je s generalom Antom Gotovinom vođeno više razgovora, ali da je jako brzo pristao govoriti u Kninu.

- To je simbolički jaka gesta, ali ne bih to predimenzionirao, rekao je.

Smatra da je važno da središnja proslava bude u Kninu jer to sve emotivno vraća u to vrijeme, a na pitanje o Milanovićevom odlikovanju postrojbi HVO-a koje su sudjelovale u Oluji, a čiji je jedan od zapovjednika optužen za zločine, kazao je da je to priznanje ide HVO-u kao takvom.

- Treba vrednovati ulogu HVO-a, to je više u tom smislu, tako to treba shvatiti, poručio je Frka Petešić, piše N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:48