PAKLENI TJEDAN JADRANKE KOSOR

FRONTALNI UDAR Protivnicima HDZ-a samo je jedno zajedničko - srušiti Vladu

Druga polovica veljače bila je najteže razdoblje za Jadranku Kosor otkako je postala premijerka

ZAGREB - Jadranka Kosor bi, da je mogla, zasigurno najradije prespavala proteklih desetak dana. Bio je to pakleni tjedan za nju i njezinu Vladu, kojem se kraja ne nazire, jer i Facebook prosvjednici, ali i branitelji potpomognuti desnicom, već su najavili nove runde javnog iskazivanja nezadovoljstva. Zahtjevi su identični, odlazak HDZ-a s vlasti - odmah.

Sindikati šute

Protekli tjedan jasno je pokazao tko sve čini frontu protiv predsjednice Vlade, koga još uvijek ima na svojoj strani, odnosno tko se niti u ovakvoj situaciji ne izjašnjava je li protiv ili za njenu Vladu. Zanimljivo je da su potpuno po strani ostali inače vrlo angažirani sindikati. Predsjednik NHS-a Krešimir Sever objašnjava kako je poznato da su sindikati nezadovoljni stanjem u zemlji i ponašanjem vlasti, no na ovim prosvjedima nisu jer rade na Programu cjelovitih promjena u Hrvatskoj, koji će ponuditi Vladi.

- Ako ga ne budu željeli realizirati onda ćemo pitati narod jesu li zbog toga spremni prosvjedovati jer mi ne želimo prosvjed radi prosvjeda, već želimo promjene - naglašava Sever.

Klupko nezadovoljstva

Klupko javnog nezadovoljstva zakotrljalo se nakon uhićenja hrvatskog branitelja Tihomira Purde. Počelo je krajem siječnja, kad se nekoliko tisuća branitelja okupilo na skupu u Vukovaru, s kojeg je zatražena odgovornost svih koji su u proteklih 20 godina “opljačkali državu i od Hrvatske napravili shopping centar sve za 1 kunu”.

Jadranka Kosor tada je još vjerovala da će to biti tek jedan marginalni skup na kojem će branitelji izvikati parole u vjetar, pa je na njega poslala i svoje ministre Karamarka, Ivića i Bošnjakovića. Ministri su izviždani, a niti mjesec dana kasnije počelo se zviždati i samoj premijerki, zahtijevajući prijevremene izbore.

I dok najavljeni Facebook prosvjedi nisu, čini se, u početku zabrinjavali vladajuće, onaj braniteljski u Zagrebu itekako je unio nemir u HDZ. Vladajuća stranka pokušala je maksimalno amortizirati bijes branitelja, pa su odane im udruge za dan prosvjeda sazvale sastanak.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:07