GRAĐANI ODLUČILI

HDZ slavio na izborima u Korčuli, veliko iznenađenje je Možemo: ‘Surađivat ćemo i sa SDP-om i s Mostom‘

HDZ je osvojio najveći broj vijećnika u dva gradska kotara i šest mjesnih odbora

Korčula, ilustrativna fotografija

 Tonci Plazibat/cropix/

Stanovnici Grada Korčule danas su izašli na izbore za gradske kotare i mjesne odbore i to na deset biračkih mjesta. Prema prvim neslužbenim rezultatima, pobjednikom izbora možemo proglasiti HDZ koji je osvojio najveći broj vijećnika u dva gradska kotara i šest mjesnih odbora, dva mjesna odbora otima im SDP, a iznenađenje izbora je platforma Možemo!

Glasovalo se za članove kandidacijskih lista za dva gradska kotara i osam mjesnih odbora, iako izlaznost jutros nije obećavala, prema prvim neslužbenim rezultatima dosegla je gotovo 40 posto. Dubrovački vjesnik donosi prve neslužbene rezultate.

Dugo se čekalo da se D‘Hondtovom metodom izračunaju vijećnički mandati za najveće biračko mjesto, Gradski kotar sv. Antun. Prema neslužbenim rezultatima, HDZ je osvojio 149 glasova, Možemo! 68, MOST 55 i SDP 50. Kako neslužbeno doznajemo, Izborno povjerenstvo Grada Korčule izračunom je utvrdilo da je HDZ osvojio 5 mandata, Možemo! 2, a MOST i SDP po jedan, a prema D‘Hondtu, SDP-u su za 2 mandata nedostajala četiri glasa. Da je taj jedan mandat išao na stranu SDP-a, suradnja s Možemo! i MOST-om koja uspješno funkcionira i u Gradskom vijeću promijenila bi saziv vijeća i u GK Sv. Antun, no HDZ ipak osvaja većinu, a predsjednik će biti mladi Ivan Radojković.

Još je novih imena i lica u sazivu vijeća GK Sv. Antun, a dolaze iz redova Možemo!. Osim Ivane Bosnić, u vijeće ulazi Ivana Pačić Unković koja je nedavno, internim dogovorom, zamijenila Vinku Lozica na mjestu gradske vijećnice.

„Jako smo zadovoljni rezultatima, iznenađeni smo podrškom, hvala svima na glasovima, spremni smo na borbu i ovo je tek početak“, poručila je Ivana Pačić Unković najavljujući suradnju s MOST-om i SDP-om kao i na razini Gradskog vijeća.

Antun Borovina, nositelj liste MOST-a za GK Sv. Antun nije želio komentirati broj mandata do službenih rezultata, no ističe kako su zadovoljni rezultatima.

„Bivšeg predsjednika iz redova HDZ-a u našem je kotaru malo tko i vidio. Najavljujemo da ćemo za kotar raditi aktivno, ljude treba posjećivati, razgovarati s njima, vidjeti što se može napraviti kako bi im se poboljšala kvaliteta života sukladno mogućnostima, od sitnica do većih stvari. Sve se može kad se ima volje“, poručio je Antun Borovina.

U Gradskom kotaru Stari grad uvjerljivom pobjedom peti mandat osvojio je HDZ i njihov nositelj liste Alan Farac koji je u tom kotaru aktivan, kao vijećnik i predsjednik, već 20 godina! U GK Stari grad HDZ je osvojio 226 glasova, Možemo! 115, a SDP 89. Odnosi mandata su 5-2-2 u korist HDZ-a, a zanimljivo je da će u ovom sazivu vijeća biti čak šest žena.

„Želim se zahvaliti biračima koji su prepoznali naš rad i podržali nas, nastavit ćemo kao i do sada raditi za boljitak kotara. Krvna slika vijeća se mijenja u korist žena, nimalo mi to ne smeta, dapače. Neke vijećnice poznajem od ranije, već smo surađivali i vjerujem da ćemo nastaviti dobru suradnju. Odmjerili smo snage, zadovoljni smo, ovo nije samo moja pobjeda, već svih ljudi na listi i oko stranke“, izjavio je Alan Farac koji je i županijski vijećnik HDZ-a.

Odluka platforme Možemo! da izađe na izbore samostalno,a ne u koaliciji s SDP-om, pokazala se dobrom, u novom sazivu vijeća za GK Stari grad imat će 2 vijećnika na čelu s donedavnom gradskom vijećnicom Vinkom Lozica te Katarinom Slejko.

„Jako smo zadovoljni, na tri izborna mjesta imamo više glasova od SDP-a, idemo uzlaznom putanjom. Surađivat ćemo s ostalim članovima vijeća na dobrobit kotara i naših sugrađana. Bit ćemo značajno aktivniji, više ćemo komunicirati s biračkim tijelom, iako smo u manjini, nećemo biti pasivni“, obećava Vinka Lozica.

HDZ je uvjerljivo pobijedio u utrci za Mjesni odbor Žrnovo, osvojili su 197 glasova, a SDP 110. Prijašnji vijećnik Željko Radovanović Belin je novi predsjednik MO Žrnovo.

„Izbori su važni, ali najvažnije je Žrnovo, idemo dalje za naše mjesto, za napredak i boljitak. Hvala svima koji su glasovali za nas, a one koje nisu, uvjerit ćemo do sljedećih izbora da smo mi najbolja opcija“, poručuje Željko Radovanović Belin.

SDP se vraća za kormilo Mjesnog odbora Žrnovo-Postrana gdje osvaja 88 glasova, a HDZ 61. Predsjednik MO Postrana je stari, novi Dinko Šegedin. Iako je SDP realno najviše podbacio ove izbore i prepustio lijevu inicijativu platformi Možemo!, predsjednica GO SDP Korčule i predsjednica Gradskog vijeća Marija Šegedin donekle je zadovoljna rezultatima.

„Osvojili smo Račišće, Postranu smo vratili, s rezultatima u Čari i Žrnovu nismo zadovoljni, na drugim smo biračkim mjestima bili blizu. Bolji smo nego na prošlim izborima“, komentirala je Marija Šegedin.

U Čari je uvjerljivo pobijedio HDZ, novi predsjednik mjesnog odbora je Tonči Tomić, a spomenut ćemo i vrlo dobar rezultat Vicka Krajančića, nositelja liste HSP-a. U Račišću je SDP pobijedio HDZ za dva glasa, predsjednik mjesnog odbora ostaje Berislav Silić, piše Dubrovački vjesnik. Ostale rezultate pročitajte u nastavku.

Prvi neslužbeni rezultati na izborima za mjesne odbore i Gradske kotare Grada Korčule:

GK Sv. Antun, HDZ 149, Možemo! 68, MOST 55, SDP 50

GK Stari grad, HDZ 226, Možemo! 115, SDP 89

MO Žrnovo, HDZ 197, SDP 110

MO Žrnovo-Postrana, SDP 88, HDZ 61

MO Kneže – HDZ 43, Nezavisni 31

MO Medvinjak – HDZ 43, SDP 29

MO Sv. Antun-Žrnovo, HDZ 57, Možemo! 28

MO Čara, HDZ 174, SDP 94, HSP 40

MO Pupnat, HDZ 65

MO Račišće, SDP 119, HDZ 117

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 17:54