SABOR O HRVATSKOM ZDRAVSTVU

HDZ zamjerio Ostojiću izostanak javne rasprave o zdravstvu. Ministar odgovorio: 'Prespavali ste to jer ste bili na ljetovanju!'

 Davor Pongračić /CROPIX

NOVO 12:50 - HDZ-ova Gordana Jandrokovića zanimalo je koliko će, od najavljenih 20.000 otkaza koje je najavio ministar financija Slavko Linić, otpasti na zdravstvo.

Ministar Rajko Ostojić ponovio je sve ono što je rekao: da zdrasvtveni radnici neće dobivati otkaze, već da će ih, dapače, na kraju ovog mandata, biti više nego danas. I još je HDZ-ovcima, koji su kritizirali Strategiju tvrdeći da nije bilo javne rasprave, poručio da će sve dobre ideje koje je u raspravama čuo uključiti u akcijske planove za zdravstvo.

- Bio je cijeli niz dobrih prijedloga, ali kako ste prespavali javnu raspravu jer ste bili na ljetovanju, uključit ćemo ih u akcijske planove - zaključio je Ostojić.

Nakon toga, u raspravu se replikom uključio HDZ-ovac, bivši ministar zdravstva, Darko Milinović porukom ministru Rajku Ostojiću:

- Nitko vas ne razumije, osim nas iz zdravstva. Recite, priznajte, nisam se snašao. Napravite to!

12:09 - Stanje koje imamo više se ne može održavati, pripremite regionalnu specijalizaciju bolnica, nemojte samo šaputati o zatvaranju nekih bolnica, uvedite stručno osposobljavanje za zdravstveni menadžment, jer Hrvatska toga nema, jer smatramo da ravnatelji mogu biti samo liječnici i nitko drugi. Odmah presjecite rad istovremeno u javnom i privatnom sektoru. Najveće zlo se događa kad liječnik ujutro radi u bolnici, a popodne u privatnoj ordinaciji i nemojte smanjivati zdravstveni doprinos, zatražio je od Vlade predsjendik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar.

UŽIVO Dalić: 'Osobna potrošnja pala je još više od BDP-a, pala je za 3,4 posto. I to je rekordni pad!'

- Svaka nova vlast donosi svoju dugoročnu strategiju, česta promjena destabilizira svaki sustav, a zdravstvo je na to posebno osjetljivo. Bojim se da će i ova strategija živjeti do kraja ovog mandata, a kad dođe nova Vlada, novi ministar zdravstva napravit će svoju strategiju. Koliko je Hrvatska imala ministara zdravstva, toliko je imala i strategija razvoja zdravstva. Smatram da je naš osnovni problem u vlasnišptvu i odgovornosti. Primjerice, naše opće bolnice u vlasništvu su županija. Ali kako županija može upravljati bolnicom kojoj HZZO određuje limite koje bolnica prima i to sa zakašnjenjem. A HZZO ne raspravlja o limitima sa vlasnikom, nego direktno s bolnicom.I tako je to od sredine 1996. godine kad je taj nakaradni model donesen - rekao je Lesar i kao primjer nakaradnosti naveo Opću bolnicu Čakovec:

- Bolnici u Čakovcu HZZO je razrezao mjesečni limit 9,647 milijuna kuna, i to je toj bolnici 97, 5 posto prihoda. Od tog iznosa plaća se sve. Rashod za zaposlene određen im je kolektivnim ugovorom koji je potpisao ministar, a na to se troši čak 90 posto limita, odnosno 80 posto svih prihoda. Hrana, lijekovi, higijenski i medicinski potrošni materijal, energija, sve su to, uz plaće, troškovi bolnica, i na tome se mora štediti. Pa isključuju hlađenje ljeti, smanjuju grijanje zimi, pacijenti su u bolnicama u svojim privatnim pidžamama... A kad bolnica dođe u probleme, onda ministar kaže da su krivi ravnatelji, ravnatelji koji ne mogu raspolagati svojim limitom. Zašto HZZO ne sklapa ugovore sa županijom koja je vlasnik bolnice, umjesto kao sada direktno s bolnicom?

Lesar je zaključio kako je Ministarstvo saniralo minuse bolnica, koji su de facto propusti u modelu po kojem je ustrojen bolnički sustav.

- I morali ste to sanirati, jer te gubitke nisu stvorile bolnice nego sustav koji niti jedan ministar od 1996. do danas nije želio mijenjati. A još su veći problemi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Kad je uvedena glavarina, pacijent je liječniku postao glava. Uništili smo domove zdravlja, a najveći dio troška prebacili s primarne na sekundarnu zdravstvenu zaštitu. Nemamo zdravstveni menadžment, a kad netko puno radi, kad neki liječnik obavi puno operacija, na njega se ravnatelj ljuti. Jer previše troši, i tu dolazi do destimulacije specijalista. Takvu situaciju trpe pacijenti, a u strategijama se ne vidi ništa - zaključio je Lesar.

11:39 Bivši ministar zdravstva Darko Milinović za Strategiju koju je napravio njegov nasljednik nije imao lijepih riječi. Milinović tvrdi kako Ostojić u Strategiji jasno navodi da će teret razvoja zdravstva biti prebačen na teret građana, a javno govori sasvim drugo.

- Ministar jedno govori, a drugo piše. Ima jedna pjesma: laži, laži, laži me, ti to radiš najbolje – citirao je pjesmu Alke Vuice.

I HDSSB ocjenjuje kako je ovo „Strategija bez strategije“.

- Ovaj dokument treba dati smjernice na ključna pitanja hrvatskog zdravstva u idućih osam godina. Zato čovjek mora biti razočaran jer nema niti detektiranja najvažnijih problema, a kamoli nuđenja odgovora kako ih rješiti. U njoj nema govora niti o ljudima niti u zgradama – naglašava Dinko Burić.

11:36 Kad sam vidio ovu Strategiju, mislio sam da je došlo do zabune. Radi se o statističkoj podlozi za analizu stanja u zdravstvu, a ne o strategiji. To znaju svi koji su ikada pisali neku strategiju. Kako se piše strategija? Na početku se navede analiza stanja, ali to je tek jedna četvrtina, možda trećina dokumenta, a onda se na temelju te analize stanja, daju prijedlozi, smjerovi, vizija. A u ovom dokumentu na 310 stranica, bez ikakva pretjerivanja, 15 stranica se odnosi na strategiju. Sav ostali sadržaj su brojne tablice, 300 tablica, ako se ne varam, koje pokazuju podatke prikupljene s raznih strana, od HZZO-a do Svjetske zdravstvene organizacije. Dakle, ponavljam, ne radi se o strategiji nego o statističkoj podlozi - oštar je bio akademik Željko Reiner uime Kluba zastupnika HDZ-a.

Naveli su u Strategiji, kaže Reiner, niz podataka od zdravlja zuba do znanosti u medicini, za koju nitko ne zna kako se tu našla jer ne spada u zdravlje nego u znanost.

- Očito je tu samo da bi bilo više stranica - zaključio je Reiner i nastavio:

- U strategiji se svakako mora naznačiti dostupna proračunska sredstva, a ovdje nema ni jednog slova o tome kolika će sredstva biti potrebna, odakle će se osigurati. Potpuno je nejasno što je biti s financiranjem zdravstva. Nema ni jedne jedine ideje rješavanja ozbiljnih problema u kojem se zdravstvo nalazi. Sredstva za zdravstvo se stalno dramatično smanjuju, smanjenje za 2 postotna poena zdravstvenog doprinosa ove godine zdravstvu je oduzeto dvije i pol milijarde kuna, a isto se smanjenje doprinosa najavljuje i za iduću godinu. To je drastično smanjenje za zdravstvo, a to smanjenje doprinosa ni na koji način nije utjecalo ni na konkurentnost niti na zapošljavanje. Od toga nije bilo nikakva efekta na gospodarstvo. Uzastopnim smanjenjem će se samo povećavati dug ustanova. Nemoguće je raditi više i bolje uz bitno manje novca.

A umjesto prijedloga kako riješiti održivo financiranje, zaključuje Reiner, samo se konstatira da je zdravstvo u stalnom deficitu. Na 52 stranice nabrajaju se prednosti i nedostaci različitih modela financiranja zdravstva, ali se ne daje prijelog kako to riješiti u hrvatskoj.

- Limiti bolnica određeni su bez ikakvih kriterija. Zašto oni koji više rade, ne dobivaju više? Zašto nije odgovoreno kako riješiti pitanje odnosa privatnog i javnog zdravstva? Tu je pola stranica popunjeno općenitim tvrdnjama. Zašto se ne bave činjenicom da u stvarnosti postoji veliki problem dostupnosti zdravstvenih usluga? Zašto ne odgovaramo na pitanje, kako spriječiti odlazak zdravstvenih djelatnika u inozemstvo, kad nam je prosječna dob zaposlenih u zdravstvu gotovo 50 godina. Ovo sigurno nije strategija. Kao što nema strageije niti u jednom drugom području, ova Vlada nema ni strategiju u zdravstvu - zaključio je Reiner.

____________________________________________________

ZAGREB - Ključni problem hrvatskog zdravstva je rascjepkanost sustava. Imamo sistem feuda kao da samo u feudalizmu, a ne u kapitalizmu. Ovo Strategijom dajemo diktate za razvoj zdravstva kako bi se povezao taj vrlo kompleksan sustav – poručio je ministar zdravlja Rajko Ostojić predstavljajući Strategiju razvoja zdravstva u idućih osam godina. Ministar je objasnio kako je Strategija temeljni dokument koji najavljuje cijeli niz rješenja, prioriteta i mjera.

- Već 12. listopada predstavit ćemo Akcijski plan palijativne skrbi, do kraja godine plan razvoja bolničkog sustava, a nakon toga i plan upravljanja ljudskim resursima, najavio je.

Odmah su stigle i prve replike iz redova oporbe na njegovo izlaganje.

- Ništa ne govorite o strategiji otpuštanja u zdravstvu, a ministar Linić je najavio je 20 tisuća ljudi manje u javnom sustavu. Koliko se od toga odnosni na zaposlene u zdravstvu, koliko će ih dobiti otkaz, pitao je Gordan Jandroković. Ministar Ostojić odgovara kako u Strategiji jasno piše da će na kraju ovog mandata u zdravstvu biti više liječnika i sestara. Neće se, objašnjava, u sustavu zdravstvu smanjivati broj zdravstevnih djelatnika već nezdravstvenih tzv. spin off.

HDZ-ovac Ante Babić ministru je pak poručio: - Ova je Nacionalna strategija preambiciozna - kao i Vi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:57