PROMJENE NA PRISAVLJU

'HRT od 1. siječnja više neće prekidati filmove reklamama. Iako to po zakonu smije'

zagreb,220207hrt zgrada na prisavlju, krim policija u zgradifoto: drago sopta-slobodna-
 Drago Sopta / CROPIX

ZAGREB - Programsko vijeće HRT-a na današnjoj je sjednici dalo uvjetnu suglasnost Glavom ravnatelju HRT-a Goranu Radmanu za potpisivanje Ugovora s Vladom RH o obvezama HRT-a i opsegu usluga koje javni servis treba isporučiti u zamjenu za prihod koji ostvaruje prikupljanjem rtv pristojbe.

Ugovor se potpisuje 1. siječnja 2013. na razdoblje od pet godina, a Vijeće je dalo uvjetnu suglasnost ravnatelju zbog zadrške svojih članova oko pojedinih točaka Ugovora.

Član Vijeća Josip Jelić zapitao se između ostalog ima li uopće smisla ugovor u kojem se taksativno navode obveze programa, a da Vijeće nije o tome moglo raspravljati.

Neda Ritz imala je zamjerke oko udjela programskih vrsta, za koje je rekla da se trebaju revidirati ili izostaviti iz ugovora, navodeći primjere postotaka udjela programa iz kulture na radijskim odnosno televizijskim emisijama.

"Ugovor je manjkav, ne predviđa se obveza prikazivanja dokumentarnih programa", istaknuo je Arsen Oremović.

Glavni ravnatelj Goran Radman složio se da ugovoru trebaju promjene, no istaknuo kako je njegovo potpisivanje nužnost te više nema mogućnosti mijenjati karakter ugovora jer je prošao zakonski rok.

"I vi i ja smo se našli u situaciji da nismo stvarali ovaj dokument, a sada ga moramo verificirati. On je doista prenormativan, može biti presputavajući za uredničke slobode. Teško je pronaći kvantitativan element po kojemu će se mjeriti učinak", naglasio je Radman.

Predsjednica Vijeća Nina Obuljen istaknula je i kako sadašnje Vijeće po pitanju Ugovora odrađuje samo završne poslove, budući da je javna rasprava o prijedlogu Ugovora odrađena u sazivu prethodnog Vijeća HRT-a.

Svi nazočni članovi Vijeća, njih osam od devet, dalo je uvjetnu suglasnost Glavnom ravnatelju za potpisivanje Ugovora.

Glavni ravnatelj rekao je i kako HRT od 1. siječnja 2013. godine više neće prekidati igrane filmove promidžbenim porukama, iako po zakonu to smije jednom za vrijeme trajanja filma.

Programsko vijeće HRT-a usvojilo je i poslovnik o svojem radu, te raspravilo o izvješću povjerenika za korisnike usluga HRT-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:09