NACIONALNI INDEKS SREĆE

Hrvatice nesretnije od Hrvata: Sve manje novca, posla, zdravlja, pa i ljubavi

Hrvatima je najsretniji dan nedjelja, a najlošije su raspoloženi u ponedjeljak (povratak na posao) te, za što nema objašnjenja, u petak
 Thinkstock

ZAGREB - Prosvjedima unatoč, Nacionalni indeks sreće pokazuje da su Hrvati u siječnju bili pola posto sretniji nego u prosincu prošle godine , no dogodio se i neobičan obrat: prvi put su muškarci sretniji od žena.

Depresivne žene

Naime, većina istraživanja upućuje na to da su muškarci i žene jednako sretni, ali Nacionalni indeks sreće pokazuje da su Hrvati sretniji od Hrvatica, posebice kad je u pitanju materijalno stanje. Žene su tako procijenile da imaju manje novca na raspolaganju.

Navodi se i da Hrvatice zarađuju manje nego muškarci i da teže pronalaze posao nakon što dobiju otkaz. Utvrđeno je i da žene svoje zdravlje smatraju lošijim nego muškarci, a moguće je da je razlog tomu niža razina sreće.

Žene, ipak, imaju zdravije životne navike. Tako muškarci više puše, piju i jedu brzu hranu, ali se i više bave fizičkim aktivnostima. Muškarci su, pak, općenito nezadovoljni državom i poslom.

U odnosu na prosinac 2010., dvije su komponente u značajnom padu. Zdravo ponašanje hrvatskih građana palo je za 2,9 bodova, a zadovoljstvo trenutnom životnom situacijom za 2,3 boda.

Čini se da se nešto loše događa i u ljubavnom životu Hrvata, jer je u prosincu ljubav osjećalo više od 70 posto nacije, a u siječnju je ta brojka pala na 40,8 posto.

Nezadovoljni državom

Spomenimo i da je Hrvatima najsretniji dan nedjelja, najlošije su rapoloženi u ponedjeljak (povratak na posao) te, što nema objašnjenja, u petak. U padu je i zadovoljstvo državom. Tako je u prvom kvartalu 2010. državom bilo zadovoljno 55,3 posto ljudi, a sada 44 posto.

Svi indeksi u padu: nacija sve nesretnija

30 posto smanjila se količina ljubavi u Hrvatskoj u samo 30 dana

2,9 bodova palo je zdravo ponašanje hrvatskih građana u siječnju

2,3 boda palo je zadovoljstvo hrvatskih građana trenutačnom životnom situacijom

11,3 posto smanjilo se zadovoljstvo državom u posljednjih desetak mjeseci

1. dan u tjednu, ponedjeljak, najgori je dan Hrvatima

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 05:22